miercuri, iunie 13, 2007

“Suntem deja morţi” – Avraham Burg atacă Statul evreiesc, “ghetto zionist” (de Michel Bôle Richard)

“A defini statul Israel ca stat evreiesc este cheia pierderii sale. Un stat evreiesc, e exploziv, e dinamită”. Cuvintele sunt cele ale ex-preşedintelui Knessetului din perioada 1999-2003 şi ex-preşedinte al agenţiei evreieşti, Avraham Burg.

Domnul Burg n-a fost niciodată prea temperat în declaraţii, dar, în interviul publicat vineri 8 iunie în cotidianul Haaretz, acest politician reconvertit la afaceri merge până la a califica Israelul, ţară pe care a părăsit-o pentru a trăi în Franţa, drept “ghetto zionist”. El consideră că a venit timpul denunţării teoriei lui Theodor Herzl, considerând că după crearea Israelului zionismul ar fi trebuit să fie abolit. Atunci când este întrebat ce crede despre un stat evreiesc democratic, răspunde: “E confortabil, e simpatic, sentimental, e retro. Aşa ceva conferă un sentiment de plenitudine, dar e nitroglicerină.”

Autorul unei cărţi, Să-l învingi pe Hitler, ex-stâlpul mişcării pacifiste Pacea Acum preconizează punerea sub semnul întrebării a legii reîntoarcerii, care permite oricărui evreu să vină şi să trăiască în Israel. El consideră că această lege este “oglinda imaginii lui Hitler” şi nu doreşte ca “Hitler să-i definească identitatea”.

Militantul dialogului cu palestinienii califică societatea israeliană drept “paranoiacă”, crede că “zidul de separaţie provine din această paranoia” şi se revoltă împotriva “xenofobiei”. Constată că “numeroase linii roşii au fost încălcate în cursul anilor din urmă”. Există, după el, “şanse serioase ca următorul Knesset să interzică relaţiile sexuale cu arabii. Suntem deja morţi, dar nu o ştim încă. Asemenea lucruri nu mai merg.”

Domnul Burg compară starea societăţii israeliene în raport cu arabii cu aceea a Germaniei în momentul ascensiunii nazismului, subliniind “caracterul central al militarismului în identitatea noastră. Locul pe care ofiţerii în rezervă îl ocupă în societate. Numărul israelienilor înarmaţi de pe străzi. Unde se îndreaptă roiul ăsta de oameni cu arme? Ei spun public: “Arabii afară!”.

Definindu-se ca cetăţean al lumii, califică ocupaţia Cisiordaniei drept “Anschluss” şi prezice “o explozie fără sfârşit”. Şi concluzionează: “Realitatea israeliană nu este grozavă, dar oamenii nu vor s-o admită. Suntem la baza zidului. Întrebaţi-vă prietenii dacă sunt siguri că urmaşii lor vor trăi aici. Cel mult 50% vă vor spune că da. Altfel spus, elita israeliană a plecat deja, şi fără elită nu există naţiune.”

Cf. sursa in limba franceza.

Niciun comentariu: