vineri, iunie 20, 2008

Israel confirmă înţelegerea de încetarea focului cu Hamas



The Associated Press

Israel a confirmat astăzi, în mod oficial, că încetarea focului cu militanţii Hamas va începe această săptămână, într-un efort de a pune capăt unui an de luptă care a ucis mai mult de 400 de palestiniei şi şapte israelieni.

Armistiţiul este aşteptat să înceapă mâine dimineaţă şi va fi urmat săptămâna viitoare de o înlesnire a blocadei israeliene asupra Gazei.

„Joi va fi începutul, sperăm noi, a unei noi realităţi unde cetăţenii israelieni din sud nu vor mai fi la capătul receptării continue a atacurilor cu rachete”, a declarat un purtător de cuvânt al Guvernului israelian. „Israel conferă o şansă serioasă acestei iniţiative egiptene şi noi vrem să reuşească.”

Ca parte a înţelegerii, Egipt a promis să oprească contrabanda de arme din teritoriul său spre Gaza.

Dacă Israel acordă încredere eforturilor egiptene, Hamas, Egipt şi oficialii europeni vor începe discuţiile pentru deschiderea pasajului principal al Gazei, trecerea Rafah, spre Egipt.

Purtătorul de cuvânt al Hamas a precizat: „Noi, în Hamas, suntem devotaţi faţă de ceea ce am declarat.”

Gruparea care are controlul strâns al puterii în Gaza, a spus că toate zonele militante ale grupării vor respecta armistiţiul.

Reprezentantul israelian pentru aceste discuţii, Amos Gilad, a declarat că Israel va ţine responsabilă Hamas pentru orice atac venind din Gaza.

„Aceasta nu este o înţelegere de pace... Calmul înseamnă că nu este nici un fel de teroare, nu este nici o diferenţă că vine de la „a” sau „b” ”, a mai precizat. „Este clar că dacă nu vor fi atacuri asupra noastră, activitatea armatei va fi în acord.”

Violenţe minore au continuat astăzi cu şase focuri de rachete şi mortiere asupra Israelului. Nu au fost reportate victime.

Jihadul islamic şi-a revendicat focurile de rachetă, spunând că au răzbunat cei 10 militanţi ucişi de atacurile aeriene israeliene cu două zile înainte. Patru membrii ai Jihadului islamic erau printre morţi.

Armistiţiul vrea să încheie ciclul violent de atacuri palestiniene cu rachete şi loviturile israeliene aeriene si terestre care s-au intensificat în ultimul an de când Hamasul islamic a preluat conducerea asupra Gazei.

Se vrea de asemenea să îmbunătăţească viaţa locuitorilor din Gaza care au avut de suferit din cauza durelor sancţiuni economice israeliene menite să pună presiune asupra Hamas, să oprească atacurile şi să îi slăbească poziţia în Gaza.

Blocada a provocat răspândirea penurilor de combustibil, electricitate şi a bunurilor de bază în sărăcitul teritoriu cu 1,4 milioane de palestinieni. Atacurile zilnice cu rachete şi mortiere asupra comunităţilor sudice ale Israelului au întrerupt viaţa a mii de locuitori.

Discuţiile au fost negociate de către Egipt din cauză că Israel, la fel ca majoritatea comunităţii internaţionale, evită Hamas pentru refuzul de a recunoaşte Israelul sau pentru învinuirea de violenţă.

Unii oficiali israelieni au criticat încetarea focului, spunând că va întări Hamasul.
„Calmul aduce o mare realizare pentru Hamas”, a declarat ministrul de cabinet Meir Sheetrit.

„Ei dovedesc că determinarea lor şi războiul şi atacurile continue asupra Israelului îi ajută să obţină ceea ce vor.”

Israel s-a retras din Gaza în 2005 cu ideea că acţiunea ar duce la încetarea atacurilor cu rachete şi va deschide calea spre o înţelegere de pace. Dar haosul a crescut în teritoriul costal, ducând la preluarea conducerii de către Hamas de anul trecut, şi focul de rachete a persistat aproape fără întrerupere.

Articol apărut în The Independent, ediţia de joi 18 Iunie 2008

Niciun comentariu: