marți, ianuarie 20, 2009

André Nouschi, un evreu mânios

Profesorul André Nouschi, în vârstă de 86 de ani, născut în Constantine, un etalon în lumea istoricilor, cu reputaţie mondială, Profesor Onorific al Universităţii din Nice, a scris acest mesaj ambasadorului statului Israel de la Paris.

André Nouschi a fost combatant în Franţa liberă şi a fost profesor la Universitatea din Tunis. Specialist în istoria secolului XX şi în istoria Africii de Nord, a publicat numeroase lucrări, printre care Franţa între 1914 şi 1940, Algeria amară (1914-1994), Franţa şi petrolul, Mediterana, Franţa şi lumea arabă.



Domnule ambasador,

Pentru dumneavoastră este shabat, care ar trebui să fie o zi de pace, dar este una de război. Pentru mine, de mai mulţi ani, colonizarea şi furtul israelian de pământuri palestiniene mă exasperează. Vă scriu deci în mai multe calităţi : în calitate de francez, în calitate de evreu prin naştere şi ca artizan al acordurilor dintre Universitatea din Nice şi cea din Haifa.

Este cu neputinţă ca cineva să mai tacă în faţa politicii de asasinate şi de expansiuni imperialiste ale Israelului. Procedaţi exact aşa cum Hitler a procedat în Europa cu Austria şi Cehoslovacia. Dispreţuiţi rezoluţiile ONU aşa cum el a dispreţuit pe cele ale Societăţii Naţiunilor şi asasinaţi fără să fiţi traşi la răspundere femei şi copii. Nu invocaţi atentatele şi Intifada – rădăcinile acestora sunt colonizarea ILEGITIMĂ şi ILEGALĂ, CARE ESTE UN FURT. Vă purtaţi ca nişte hoţi de pământuri şi întoarceţi spatele moralei evreieşti. Ruşine să vă fie, ruşine Israelului ! Vă săpaţi mormântul fără să vă daţi seama ce faceţi. Căci sunteţi condamnaţi să trăiţi cu palestinienii şi cu statele arabe. Dacă vă lipseşte această inteligenţă politică, atunci nu sunteţi demni să faceţi politică şi liderii voştri ar trebui să-şi piardă pensia. O ţară care-l asasinează pe Ytzhak Rabin, care-i glorifică asasinul este o ţară lipsită de morală şi de onoare. Fie ca cerul şi ca Dumnezeul vostru să aducă moartea asasinului Ariel Sharon. Aţi suferit o înfrângere în Liban, în 2006. Veţi suferi altele, sper, şi-i veţi trimite la moarte pe tinerii israelieni pentru că nu aveţi curaj să faceţi pace.

Cum este cu putinţă ca evreii, care au suferit atât de mult, să-i imite pe călăii lor hitlerişti ? Pentru mine, din 1975 încoace, colonizarea îmi aduce în minte vechi amintiri, cele care ţin de hitlerism. Nu văd vreo diferenţă între liderii voştri politici şi cei ai Germaniei naziste.

Personal, vă voi combate cu toate forţele mele, aşa cum am făcut-o între 1938 şi 1945, până când justiţia oamenilor va distruge hitlerismul care este în inima ţării voastre. Ruşine Israelului. Sper că Dumnezeu va arunca asupra liderilor voştri răzbunarea pe care ei o merită. Mi-e ruşine în calitate de evrei, de fost luptător în al doilea război mondial, din cauza voastră. Fie ca Dumnezeu să vă blesteme până la sfârşitul secolelor ! Sper că veţi fi pedepsiţi...

Vezi sursa în limba franceză.

Niciun comentariu: