sâmbătă, ianuarie 03, 2009

Bilanţul victimelor cauzate de conflictul din Fâşia Gaza a ajuns la 500 de morţi şi peste 2.000 de răniţi

500 de morţi şi peste 2.000 de răniţi. Acesta este bilanţul victimelor palestiniene în cea de-a şaptea zi de conflict în Fâşia Gaza. În ciuda propunerilor comunităţii internaţionale de a încheia un armistiţiu cu Hamasul, Israelul a decis să mobilizeze şi mai mulţi rezervişti.

Întâlnire de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU pe situaţia din Gaza după ce cabinetul israelian de securitate a respins miercuri propunerile comunităţii internaţionale de a încheia un armistiţiu cu Hamas în Fâşia Gaza, pe motiv că nu este momentul potrivit pentru o încetare temporară a focului şi a accelerat pregătirile pentru o posibilă ofensivă terestră.

"Dacă vor fi întrunite condiţiile şi vom considera că o soluţie diplomatică va asigura o mai bună securitate în sud, vom lua în considerare (propunerile de armistiţiu - n.r.). Dar în acest moment, nu ne aflăm acolo" a declarat premierul Ehud Olmert, citat de un consilier. "Nu am început această operaţiune doar ca să îi punem capăt, iar tirurile cu rachete să continue exact ca înainte de o începe", a spus Olmert.

"Imaginaţi-vă că declarăm o încetare unilaterală a focului, iar peste câteva zile rachetele cad la Ashkelon. Ce efect va avea asupra puterii de intimidare a Israelului?", a continuat premierul. El a făcut aceste remarci în timpul reuniunii cabinetului israelian de securitate.

Cabinetul de securitate a anunţat, după o reuniune care a durat şase ore, că refuză propunerile de armistiţiu formulate marţi de Uniunea Europeană şi de Cvartetul pentru Orientul Mijlociu, din care fac parte SUA, UE, Rusia şi ONU.

Presiunea externă a sporit asupra ambelor părţi pentru a înceta ostilităţile.

Franţa a propus un armistiţiu de 48 de ore pentru a permite accesul ajutorului umanitar în Gaza, unde se află 1,5 milioane de oameni.
La rândul său, Hamas a criticat termenii care au fost propuşi în vederea unui armistiţiu. Mediatorii internaţionali "pun victima şi călăul pe picior de egalitate", a spus purtătorul de cuvânt al organizaţiei, Fawzi Barhum, citat de AFP. "Orice intervenţie arabă sau internaţională trebuie să aibă ca obiectiv oprirea agresiunii, ridicarea blocadei şi deschiderea tuturor punctelor de trecere", a spus Barhum.

Pe de altă parte, Hamasul a declarat miercuri că nu a primit până în prezent nicio propunere în vederea încheierii unui armistiţiu cu Israelul, dar s-a declarat dispus să examineze orice iniţiativă care ar putea pune capăt agresiunii şi blocadei israeliene. "Suntem în favoarea oricărei iniţiative care va aduce o încetare imediată a agresiunii şi care va ridica total blocada" israeliană, a declarat un reprezentant al Hamas, Ayman Taha.

Cu toate că oficialii israelieni au spus că sunt deschişi unor amendamente la propunerea franceză de armistiţiu şi la alternativele oferite de comunitatea internaţională, miniştrii cabinetului de securitate au aprobat mobilizarea a 2.500 de rezervişti ai armatei, care se adaugă celor 6.500 de soldaţi solicitaţi pentru întărirea garnizoanei de la graniţa cu Gaza.

În pofida presiunilor din partea puterilor străine pentru a pune capăt violenţei, furia populaţiei israeliene - care a crescut după ce rachetele trase din teritoriul palestinian au ajuns până la Beersheba, adică la 40 de kilometri de Gaza - ar putea determina guvernul israelian să lovească Hamasul şi mai dur.

În Gaza stocurile de alimente de bază sunt aproape epuizate, iar cea mai mare parte a teritoriului este afectată de pene de curent. Spitalele fac faţă cu greu numărului din ce în ce mai mare de victime înregistrate de la începutul ofensivei.

Actuala spirală a violenţei a erupt după ce un armistiţiu de şase luni, negociat de Egipt, a expirat la 19 decembrie, iar Hamas şi-a intensificat atacurile cu rachete trase din Fâşia Gaza asupra Israelului.
UE a anunţat că o delegaţie ministerială europeană se va deplasa săptămâna viitoare în regiune. Europenii nu au reuşit niciodată să aibă suficientă influenţă politică în Orientul Mijlociu, dar Franţa speră să obţină de la israelieni un gest de bunăvoinţă pentru această ultimă iniţiativă a celor şase luni cât a deţinut preşedinţia UE, care va fi preluată de la 1 ianuarie de Cehia.

Pe de altă parte, Casa Albă şi-a reafirmat miercuri susţinerea pentru Israel, considerând că Hamas este protagonistul conflictului care trebuie să facă primul pas în direcţia unui armistiţiu punând capăt tirurilor asupra Israelului. Preşedintele George W. Bush şi premierul israelian Ehud Olmert sunt "pe aceeaşi lungime de undă", a declarat purtătorul de cuvânt Gordon Johndroe, după ce Israelul a respins apelurile pentru a accepta o încetare a focului.


REALITATEA.NET - Bilanţul victimelor cauzate de conflictul din Fâşia Gaza a ajuns la 500 de morţi şi peste 2.000 de răniţi


Vineri, 02 Ianuarie 2009 06:33
Sursa: Realitatea.net

Niciun comentariu: