duminică, ianuarie 04, 2009

Varşovia - Gaza




My nie chcemy ratować życia. Żaden z nas żywy z tego nie wyjdzie. My chcemy ratować ludzką godność (Nu dorim să ne salvăm vieţile. Nimeni nu va ieşi viu de aici. Vrem să salvăm demnitatea umană)
Arie Wilner (alias Jurek) soldat al ŻOB (Organizaţia Evreiască de Luptă)



Numele lor au fost Dawid Moryc Apfelbaum, Paweł Frenkel, Mordechaj Anielewicz., Marek Edelman. Toţi erau tineri. Erau terorişti. Conduceau 220 de combatanţi cu vârste între 13 şi 22 de ani, care, timp de 119 zile, au ţinut piept ocupantului. Aproape toţi au murit, cu armele lor derizorii în mână.

Acestea s-au petrecut de la 18 ianuarie la 16 mai 1943, într-un oraş numit Varşovia, în Polonia ocupată. 400.000 de evrei fuseseră închişi de către ocupanţi într-un ghetto – creat la 12 octombrie 1940, în ziua de Yom Kippur, de unde erau deportaţi. O mână de tineri s-au revoltat şi au declanşat o rezistenţă disperată. Nu aveau ca hrană decât apă şi zahăr.

Lumea nu avea atunci nici televiziune, nici internet. Dar totuşi era la curent, cel puţin şefii ei erau, la Est ca şi la Vest. Şi lumea n-a făcut nimic pentru a veni în ajutorul lor. În aceeaşi perioadă, un insurgent din interior ajunsese în condiţii rocamboleşti până la Londra şi înmânase guvernului britanic fotografii de la Auschwitz, cerând britanicilor să bombardeze liniile ferate care conduceau de la ghettouri la lagărele de concentrare. I s-a răspuns că e prea devreme. Disperat la auzul acestei veşti, un ministru evreu al guvernului polonez în exil şi-a pus capăt zilelor.

Atunci când Statele Unite ale lui Roosevelt declarară război Germaniei naziste, antifasciştii germani, austriaci, cehi şi ceilalţi refugiaţi în Statele Unite se oferiră voluntari să intre în armata americană. Le fu extrem de dificil să fie acceptaţi în această armată, care se pregătea să elibereze Europa. Dosarele lor de la FBI aveau menţiunea “antifascist prematur”, pentru că orice refugiat care fusese antifascist înainte ca Statele Unite să devină oficial prin declaraţia de război adresată Japoniei şi Germaniei era suspect de... comunism.

Ghettoul de la Varşovia din secolul nostru se numeşte Gaza.

Iar Tzipi Livni a făcut mai mult decât predecesorii ei nazişti: ei nu bombardaseră ghettoul de la Varşovia. Ea, da, ea trimite bombe de o tonă peste Ghettoul din Gaza. Acesta este cadoul ei de Hannukkah (Sărbătoarea... Luminilor) pentru Untermenschen din Gaza.

Hans Frank, guvernatorul nazist al Poloniei, a fost spânzurat la 16 octombrie 1945 la Nüremberg. Cine o va spânzura pe Tzipi Livni?

P.S. Ştiu, ştiu, nu există camere de gazare în Gaza. Nu este nici măcar gaz. Cum nu este curent electric, nu sunt alimente, medicamente...

P.P.S. Ştiu şi că unii vor spune că sunt antisemit. Mă lasă rece. Un nazist, fie el şi evreu, rămâne tot nazist.

Niciun comentariu: