joi, iunie 23, 2016

AMINTIRILE CHILIENE, SITUAȚIA PALESTINIENILOR ȘI SUSPICIUNILE PRIVIND COMPLICITATEA CONSILIULUI UN

                    Premierul israelian Benjamin Netanyahu



de Ramona Wadi

Se pare că prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu este hotărât să adopte o conduită care ar putea rivaliza chiar cu brutalitatea dictaturii lui Augusto Pinochet în Chile. Infama impunitate construită de Pinochet și rezumată explicit de vorbele acestuia: „Uneori democrația trebuie scăldată în sânge” – o aluzie la torturarea, uciderea și dispariția a mii de chilieni – a fost adoptată cu entuziasm de către Netanyahu. În cazul acestuia, premisa democrației servește drept paravan pentru colonialismul violent acceptat de comunitatea internațională.

În luna mai, ONG-ul palestinian Addameer a găzduit o delegație din America de Sud, cu scopul de a fortifica solidaritatea dintre Palestina și regiunea care a suferit cu vârf și îndesat din cauza colonialismului. Printre cei invitați s-a aflat și activista Alicia Lira, care este președintele Asociației Prizonierilor Executați Politic (AFEP) din Chile. Aceasta a declarat pentru Radio Y Diario Universidad de Chile : „Am trăit timp de 17 ani sub dictatură militară, dar mi se pare că palestinienii sunt chiar mai disperați decât am fost noi în perioada aceea.” De asemenea, a denunțat Consiliul UN și organizațiile internaționale pentru promovarea neglijării palestinienilor și nu a apărării drepturilor umane ale acestora.

Deși, din păcate, prezența Aliciei Lira în Palestina nu a beneficiat de prea multă acoperire media, aceasta s-a adresat unor aspecte ignorate în mod intenționat de către organizațiile internaționale. Prin urmare, a expus multe din contradicțiile care au validat impunitatea și complicitatea Consiliului UN, care altfel ar fi rămas nebăgate în seamă.

Respectul nemeritat și autoritatea cu care s-au decorat Consiliul UN și organizațiile afiliate au creat un cerc vicios al rapoartelor, condamnărilor și totuși, al și mai multor violări ale drepturilor omului. În loc să conteste Consiliul UN ca pe o instituție ce facilitează și promovează violența, ONG-urile și grupările pentru drepturile omului au sporit în mod constant impunitatea criminalilor, apelând la aceeași instituție. Astfel se naște un cerc vicios al subjugării care nu afectează doar palestinienii, ci și autonomia acestor organizații care ar trebui să fie preocupate în primul rând de mărturiile palestinienilor, nu de împăciuirea instituțiilor internaționale.

Cu toate acestea, palestinienilor li se servesc în permanență aceleași aiureli, suferința și cauza lor fiind prezentate în fața unor instituții internaționale care nu intenționează să pună capăt colonialismului în Palestina, dată fiind complicitatea lor instituțională la stabilirea de la bun început a unei entități ilegale și care violează legile internaționale. Declarațiile Aliciei Lira nu lasă loc de îndoieli cu privire la această complicitate și responsabilitate pentru prezența si violența colonialistă a Israelului în Palestina. În plus, Lira a explicat în mod clar felul în care palestinienii au fost forțați să fie actorii unui spectacol continuu care își bate joc de existența lor. În loc să se găsească modalități de sprijinire la nivel internațional a luptei anti-colonialiste a Palestinei, acordarea de autoritate Consiliului UN este cea mai umilitoare acțiune întreprinsă de grupările pentru drepturile omului care se bazează pe Consiliul UN să deschidă ochii lumii cu privire la atrocitățile comise de Israel în Palestina, cu toate că știu că oficialii UN cunosc foarte bine ce se întâmplă.

Istoria Palestinei are și alte asemănări cu cea a statului Chile, cum ar fi lupta populației indigene Mapuche sau a miilor de chilieni care s-au opus dictaturii lui Pinochet. De la independența statului Chile și colonizarea ulterioară a teritoriului acestuia, nativii Mapuche au avut de înfruntat marginalizarea și asimilarea forțată, precum și exterminarea. În 1979, Pinochet decreta că „Pământurile separate nu vor mai fi considerate pământuri indigene și oamenii ce trăiesc pe acele pământuri nu vor mai fi considerați băștinași.” De la masacrele colonialiste la violența neoliberală, populația Mapuche s-a confruntat cu o cruzime nemaipomenită, până în ziua de astăzi, mai ales prin aplicarea legilor anti-teroriste introduse de Pinochet, acum manipulate pentru anihilarea rezistenței nativilor Mapuche față de și mai multă violență colonialistă și uzurpare a teritoriului lor. Într-adevăr, acești nativi au fost deposedați de identitatea lor de către guvernele chiliene succesive, memoria colectivă a acestora fiind diluată de varianta oficială, chiar dacă populația indigenă nu a abandonat propria definiție a națiunii.

Chilienii care s-au opus dictaturii lui Pinochet au fost torturați, omorâți sau pur și simplu au dispărut, mai ales cei implicați în Mișcarea Revoluționară de Stânga (MIR) și în Partidul Comunist. Fără a ne scoate din minte ororile trăite de chilieni, reprimarea memoriei colective de către stat conține un element străin palestinienilor ce trăiesc sub ocupația israeliană: Pinochet a cerut în mod explicit uitarea populației indigene pentru a proteja impunitatea guvernului său. În mod indirect, el a recunoscut violarea drepturilor omului. Însă palestinienii văd cum pământul și prezența lor este obliterată de către Zioniști, a căror variantă este susținută la nivel internațional de către UN.

Afirmațiile Aliciei Lira ar trebui să provoace o discuție intensă. Sub nicio formă atrocitățile săvârșite de Pinochet și de serviciile sale de informații DINA iar mai apoi CNI nu trebuie uitate. Citind mărturiile și vorbind cu supraviețuitorii torturii este imposibil să nu conștientizezi și să nu te lași emoționat de brutalitatea sadică, sistematică impusă chilienilor de către dictatură. Mai mult, declarațiile Aliciei Lira după vizitarea Palestinei evocă un șir de similitudini și diferențe între drama chiliană și cea palestiniană.

Mărturiile prizonierilor palestinieni vorbesc și ele despre abuzul autorităților israeliene. Dispariții au avut loc și aici iar ministrul israelian al Educației Naftali Bennett a cerut ca acestea să continue. Totuși, chilienii și-au impus autonomia asupra memoriei lor colective, însă palestinienii trăiesc sub un regim colonialist adâncit de complicitatea Autorității Palestiniene și a comunității internaționale. Așadar, deși contextul politic este diferit, fără îndoială, există strategii care pot fi adoptate de palestinieni.

Debarasarea de normele internaționale și de procedurile convenționale când vine vorba de protejarea memoriei palestiniene este imperativă. De fiecare dată când experiența palestiniană este adusă în fața Consiliului UN, oamenii sunt înjosiți și umiliți din cauză că prioritatea acestei instituții este susținerea colonialismului israelian. Acest lucru diminuează posibilitatea ca palestinienii să devină autorii conștiinței și memoriei lor colective, lăsându-i, cel mult, simpli spectatori.

Mai mult, întărirea suportului internațional ar servi mult mai bine memoriei palestiniene decât ploconirea în fața Consiliului UN și acceptarea noțiunii grotești de „justiție parțială”, așa cum a fost formulată anul trecut de către ministrul de Externe al PA, Riad Al-Maliki. Lupta palestiniană continuă într-o vreme în care influența aripii drepte în America de Sud amenință țări precum Venezuela, Argentina și Brazilia. Vizita Aliciei Lira în Palestina ocupată nu ar trebui redusă la dimensiunea unei experiențe personale; ar trebui să furnizeze cheia unei lupte colective în care principalii actori sunt cei mulți care au suferit din cauza violărilor israeliene ale drepturilor omului. O astfel de acțiune ar crește vizibilitatea palestiniană și ar reduce repercusiunile generate de organizațiile cerșetoare de atenție din partea UN. E timpul ca Palestina să-și condiționeze istoricul din interior, indiferent de ceea ce dictează UN cu scopul de a-și proteja obiectivele ascunse.

Niciun comentariu: