marți, iunie 07, 2016

ÎNCĂ UN PLAN DE PACE – dacă n-ar fi îngrozitor de penibil, ar fi chiar amuzant





de Miko Peled

Nu pot să nu mă întreb de ce a durat atât de mult până să apară un nou plan de pace. Ce au așteptat liberalii albi și bogați până să pună la cale un nou plan inutil ce nu va ajuta nici măcar o persoană, nu va elibera nici măcar un palestinian și nu va cruța nici măcar un om de brutalitatea Israelului. Probabil că e nevoie de un nivel foarte scăzut al respectului de sine pentru a face așa ceva, un nivel atât de scăzut încât nimeni nu era dispus să facă asta. Dar, slavă Cerului, guvernul francez a preluat inițiativa, s-a închinat în fața lui Netanyahu, și-a cerut iertare așa cum ar trebui să facă orice bun creștin european și a propus un plan despre care toată lumea știa că nu va duce nicăieri. Dar cui îi pasă? Momentan 29 de miniștri de externe vor călători la Paris, se vor delecta cu vin și mâncare bună și vor pretinde că fac ceva util. În mod ciudat, ministrul de externe israelian și cel palestinian nu au fost invitați la petrecerea asta.

În caz că zădărnicia acestui proces nu este deja mai mult decât evidentă, iată câteva informații tipărite de cotidianul liberal israelian Haaretz:            

Un document publicat recent afirma în mod explicit că scopul negocierilor este al celor „două state pentru două popoare”, nu doar „soluția celor două state”, așa cum au formulat palestinienii și comunitatea internațională. Această abordare e în mod semnificativ mai apropiată de pretenția lui Netanyahu ca palestinienii să recunoască Israelul drept „statul național al poporului evreu”.

De azi de zile Israelul solicită această recunoaștere. Acesta are pretenția ca palestinienii nu doar să recunoască Statul Israel ca pe o entitate legitimă, nu doar ca stat evreiesc al evreilor, nu doar să accepte ocuparea Zionistă a Palestinei în 1948 ca legitimă și ireversibilă, dar să și recunoască Israelul ca stat național al poporului evreu – orice naiba ar însemna asta. Este clar că evreii din Palestina au probleme cu propria lor legitimitate și au nevoie de o reconfirmare constantă și o recunoaștere a legitimității lor. Dar chiar dacă Autoritatea Palestiniană ar recunoaște că Dumnezeu însuși l-a numit pe Netanyahu drept singurul moștenitor al Palestinei, nu ar face nici cea mai mică diferență. Statul Israel este o creație ilegală, născută din colonialism și rasism și singura modalitate de a-și confirma legalitatea este numai și numai prin folosirea forței brute.

Oficialii francezi au anunțat că dacă nu se va progresa în vreun fel cu procesul de pace (dacă???) până în septembrie, Franța va lua în considerare recunoașterea unui stat Palestinian. Și deci, încă o dată întreb, cui îi pasă? Recunoașterea europeană a unui stat Palestinian non-existent este un act de lașitate tipic colonizatorilor europeni. Nu a ajutat nici măcar un singur palestinian și nu a împiedicat în niciun fel regimul de apartheid al Israelului, permițând acestuia să continue cu genocidul lent al poporului palestinian. Deci va mai fi încă o declarație nesemnificativă a francezilor, mare brânză!

Acum, liderul egiptean, dictatorul, generalissimo Abdel-Fattah el-Sissi – care evident că vrea să meargă și el la Paris – și-a declarat susținerea față de propunerea francezilor de a organiza o conferință de pace privind Orientul Mijlociu. A declarat că este pregătit „să facă orice efort” pentru a contribui la o înțelegere între Israel și Palestina. Felul absolut mizerabil în care el-Sissi i-a tratat și îi tratează pe palestinieni și colaborarea nerușinată cu Israelul fac din acesta poate cel mai infam partener arab din toate timpurile.

Sissi a făcut apel la israelieni și palestinieni să profite de această oportunitate „măreață” și „realistă” pentru a ajunge la o soluție pacifistă la conflictul lor vechi de zeci de ani.

Sissi știe prea bine că recitarea acestei mantre arhicunoscute îl va păstra în zona liderilor arabi „moderați” și îi va permite să-și jefuiască țara în continuare, umplându-și buzunarele. Îi va permite să-și aresteze și să-și tortureze adversarii și să mențină o dictatură atât cât dorește și încă să fie bine răsplătit pentru asta de către SUA. În plus, văzând cum a fost distrus fiecare regim arab non - „moderat” și cum fiecare țară arabă este transformată în praf și pulbere, una după alta, Sissi nu își asumă riscuri, joacă „la sigur”.

E greu să nu te întrebi cât timp va mai fi regurgitată această terminologie învechită. De exemplu, unul dintre termenii la care trebuie să renunțăm odată și-odată când vorbim de Palestina este cel de „status-quo” (situație existentă sau care a existat la un moment dat). În Palestina nu a existat niciodată un status-quo. Cu toate acestea, ministrul francez de externe l-a folosit iar Sa’eb Erekat (secretarul-general al PLO – Organizația pentru Eliberarea Palestinei), care ar fi trebuit să știe mai bine, a repetat limbajul colonizatorului său. De 68 de ani Israelul distruge în mod constant casele, comunitățile, monumentele și istoria palestiniană în timp ce pune bazele unei realități care îi favorizează pe evrei. Viața palestinienilor a devenit tot mai grea, ca rezultat al unei strategii gândite precis și al unor politici implementate desăvârșit. Unde, mai exact, văd oamenii ăștia un status-quo?

O altă frază obosită, regurgitată adesea este aceasta: „fereastra oportunității soluției celor două state se închide.” Fereastra asta se închide cam lent. E greu să nu te întrebi cam în ce moment fereastra asta chiar a existat. Nu se închide nicio fereastră pentru că nu a existat vreodată fereastra asta și nu a existat vreo oportunitate! Soluția celor două state este un mit. În cel mai bun caz, e un scenariu SF și în cel mai rău caz este o tentativă mârșavă de a camufla faptul că Palestina este ocupată și colonizată pentru a putea exista Statul Israel. E frunza de măslin în spatele căreia americanii și europenii ascund că de fapt sunt foarte mulțumiți în a fi complicii politicilor rasiste și criminale ale Israelului și că nu le pasă nici cât negru sub unghie de viețile palestinienilor, ce să mai vorbim de drepturile lor. 

Dar lumea „civilizată” trebuie să arate că îi pasă și că încearcă și din când în când are nevoie de o bătaie cordială pe spate, așa că mai anunță un plan de pace, mai organizează o conferință de pace sau mai încearcă din când în când să reînvie procesul de pace.

Orice copil palestinian știe două lucruri : orașul palestinian în care s-a născut și că discuțiile despre pace cu Israelul sunt un nonsens. Pentru că în Palestina sunt numai și numai două opțiuni. Colonizare rasistă sau libertate și dreptate. Cu alte cuvinte, poate exista o viață dusă în libertate și democrație care să permită palestinienilor nativi și colonizatorilor lor, israelienii, să trăiască în pace ca egali sau poate exista Israelul și-atât. Inițiativa franceză de pace este o pierdere de vreme și bani.

Articolul poate fi citit în original aici: http://ahtribune.com/human-rights/953-peace-plan.html

Niciun comentariu: