miercuri, iunie 22, 2016

ISRAELUL ÎȘI CÂNTĂREȘTE BOMBA DEMOGRAFICĂ CE POATE EXPLODA

Zouheir Bahloul, candidatul cu numărul 17 de pe lista Uniunii Zioniste, vorbește în timpul unei conferințe de presă într-o campanie electorală pentru partid. Fotografie de Ahmad Gharabli/AFP Photo.



de Jonathan Cook

Într-o mutare puțin observată, ministrul israelian al Apărării Avigdor Lieberman l-a împiedicat săptămâna trecută pe un oficial apropiat de președintele palestinian Mahmoud Abbas să intre în Israel. Mohammed Madani este acuzat de „activitate subversivă” și „terorism politic”. Infracțiunile sale, așa cum le-a definit domnul Lieberman, merită cântărite. Ele sugerează că litigiul Israelului cu palestinienii își poate avea rădăcinile nu atât în chestiuni de securitate, cât în colonialismul european.

Din poziția sa de președinte al comitetului palestinian pentru interacțiune cu societatea israeliană, domnul Madani s-a folosit, lucru de înțeles, de vizitele sale în Israel pentru a întâlni evrei israelieni – dar nu i-a ales pe cei potriviți. El a încercat să deschidă un dialog cu acei evrei cunoscuți în Israel drept Mizrahim sau Sefarzi (evrei orientali), israelienii descendenți ai evreilor care au emigrat din statele arabe după crearea statului Israel în 1948. Astăzi, acești evrei alcătuiesc aproximativ jumătate din populația Israelului. Se știe că președintele Abbas este dornic de a dezvolta legături cu aceștia.

Majoritatea conducătorilor Israelului se identifică drept evrei europeni sau Așkenazi. De la bun început, această elită europeană nu a avut încredere în evreii arabi, privindu-i ca pe o populație „înapoiată” ce ar putea submina pretenția Israelului de a fi un avanpost al vestului „civilizat” în Orientul Mijlociu.

Dar mai ales, Așkenazii s-au temut că într-o zi evreii arabi s-ar putea alia politic cu populația nativă, cu palestinienii. Atunci Așkenazii ar fi depășiți numeric. Sefarzii, care au venit din diverse țări precum Maroc și Iran, aveau mult mai multe în comun cu palestinienii decât cu recent sosiții europeni.

Inițial, fondatorii Israelului au avut de gând să nu-i includă pe evreii arabi în proiectul lor de construire a națiunii. Au fost forțați să-și reconsidere planurile doar pentru că genocidul lui Hitler a lăsat prea puțini evrei „civilizați”. Arhivele dezvăluie faptul că Israelul a pus la cale migrarea multor evrei arabi, atrăgându-i cu promisiuni false sau dirijând operațiuni sub steag-fals pentru instiga suspiciuni în legătură cu ei în țările lor natale. Erau văzuți ca o forță de muncă ieftină și utilă, numai bună pentru a înlocui palestinienii expulzați.

David Ben Gurion, un polonez care a devenit întâiul prim-ministru, a descris Sefarzii în termeni exclusiv negativi, cum ar fi „prostime” sau „rebuturi umane”. Emigranții Sefarzi erau supuși unui program de „dez-arabizare”, presupusa lor înapoiere nefiind tratată diferit față de bolile pe care se presupunea că le aveau.

Documentele arată că armata a dezbătut îndelung dacă noii recruți evrei arabi erau retardați mintal, ceea ce însemna că sunt o cauză pierdută sau pur și simplu erau primitivi, o condiție ce putea fi îmbunătățită în timp. Provocarea Israelului, potrivit lui Ben Gurion, era „de a lupta împotriva spiritului Levantului care corupe indivizii și societatea...Nu dorim ca israelienii să devină arabi.”

Această sarcină nu era ușoară, pentru că, în ciuda unei campanii agresive de expulzare în 1948, Israelul încă includea un număr destul de mare de palestinieni care deveniseră cetățeni. Israelul i-a ținut pe aceștia departe de Sefarzi prin segregare – comunități separate și sisteme educaționale separate. Copiii Sefarzi nu aveau voie să vorbească limba arabă în școlile lor evreiești și erau făcuți să le fie rușine cu obiceiurile înapoiate ale părinților lor.

Întotdeauna existau și unii care rezistau acestor stereotipuri negative. În anii 70, chiar s-a înființat o asociație studențească a Panterelor Negre, numită după grupul militant afro-american din SUA , care dădea glas nevoii de schimbare.

Astăzi, aceste lucruri sunt moarte și îngropate. Un număr mic de Sefarzi s-a alăturat grupului Democratic Rainbow, care se concentrează pe dreptatea socială pentru evreii arabi. Alții au căutat consolare în fundamentalismul religios.

Însă mulți au asimilat ura de sine cultivată de stat față de ei. Mulți votează acum pentru extrema-dreaptă, inclusiv pentru partidul Likud al lui Benjamin Netanyahu, rivalul oficial al partidului Laburist, partidul fondatorilor statului Israel.

Zeloasa platformă anti-palestiniană a partidului Likud s-a dovedit a fi atrăgătoare. Avertismentul lui Netanyahu din ajunul alegerilor: „Turme de arabi ies să voteze” i-a raliat pe votanții Sefarzi de partea Likud-ului și probabil ei l-au reales.

Sefarzi ce urăsc palestinienii pot fi văzuți în fiecare sfârșit de săptămână în tribunele stadionului principalei echipe de fotbal a Ierusalimului, scandând „Moarte arabilor.”

Unul dintre acești Sefarzi, Elor Azaria, un medic al armatei israeliene, pune în practică sloganul acelor ultrași. În martie a fost surprins de camerele de luat vederi ucigând un palestinian care zăcea rănit pe o stradă din Hebron. Domnul Netanyahu și domnul Lieberman i-au luat apărarea.

Așkenazii mai „moderați”, inclusiv comandantul armatei, între timp s-au distanțat de Azaria, temându-se că acțiunea acestuia ar putea dăuna imaginii pe care Israelul o are în Vest.

Dar ura lor față de tot ce e arab nu este mai puțin intensă decât a fondatorilor statului.

Săptămâna trecută, un grup format din generali ai armatei și politicieni Așkenazi care susțin soluția celor două state a făcut public un material video. Acesta prezenta un „scenariu de coșmar” în care palestinienii lăsau jos armele și se îndreptau spre urnele de votare pentru a-l alege pe unul de-al lor primar al Ierusalimului.

Exact acest gen de „terorism politic” l-a împins pe domnul Lieberman să îi interzică domnului Madani  intrarea în Israel. Cu evreii arabi de partea palestinienilor, conflictul cu Israelul s-ar putea termina la urnele de votare. Lucru ce ar fi într-adevăr, subversiv.

Jonathan Cook este un jurnalist independent din Nazareth.



Niciun comentariu: