marți, iunie 21, 2016

NOUA LEGE ISRAELIANĂ ÎMPOTRIVA TERORISMULUI ESTE PERICULOASĂ ȘI ANTI-ARABĂ



Legea va avea un „efect de călire” asupra mișcării de solidaritate a minorității palestiniene a Israelului cu palestinienii aflați sub ocupație.

de Jonathan Cook


Nazareth Purtarea unui tricou, scandarea de lozinci în cadrul demonstrațiilor sau donarea de haine ar putea fi suficient pentru ca palestinienii din Israel să aibă de suferit din cauza noii legi anti-terorism, avertizează organizațiile pentru drepturile omului.

Legislația, aplicată în Israel și în Ierusalimul de Est ocupat, a fost condamnată ca reprezentând o amenințare periculoasă la adresa drepturilor civile. Aceasta extinde în mod dramatic spectrul contravențiilor, pentru a include aici simpatizarea, încurajarea și eșuarea prevenirii unui act de terorism.

Potrivit specialiștilor în domeniul juridic, această lege oferă poliției israeliene noi puteri absolute de a aresta suspecți și a le refuza dreptul la avocați. Tribunalelor li se va solicita emiterea sentințelor de executare a unor lungi pedepse cu închisoarea.

Liderii celor 1,7 milioane de palestinieni ce formează minoritatea palestiniană a Israelului, adică o cincime din populație, au declarat că legea este mai degrabă anti-arabă, nu anti-terorism. Aceștia se tem că va fi exploatată pentru a întemnița cetățenii palestinieni și rezidenții Ierusalimului de Est pentru activism politic în semn de solidaritate cu palestinienii aflați sub ocupație.

Palestinienii din Cisiordania vor fi, în mare măsură, neafectați, deoarece ei se supun unui sistem diferit de justiție și anume, tribunalului militar israelian.

Adalah, o organizație juridică palestiniană din Israel, spune că legea va importa în Israel multe dintre ordinele militare draconice folosite în mod curent împotriva palestinienilor din Teritoriile Palestiniene Ocupate.

Nadeem Shehadeh, un avocat în cadrul Adalah, a declarat pentru Al Jazeera că definițiile vagi ale acestei legi fac ca o postare pe Facebook, fluturarea unui steag sau participarea la o demonstrație să te poată trimite în închisoare pentru câțiva ani.

„Aruncarea cu o piatră, înghiontirea poliției sau scandarea unor sloganuri, toate acestea ar putea fi văzute ca încălcări ale acestei legi”, a spus acesta.

Cu ocazia oricărei operațiuni militare viitoare în Gaza din partea Israelului, a adăugat Shehadeh, cetățenii palestinieni care donează alimente sau haine organizațiilor umanitare pot risca să fie acuzați de sprijinirea terorismului.    

„Dacă va fi aplicată cu strictețe, această lege ar putea duce la arestări și condamnări masive – cei găsiți vinovați având de înfruntat pedepse grele.”    

Membrii palestinieni ai parlamentului israelian sau al Knessetului au denunțat și ei noua măsură, afirmând că cel mai probabil va avea un „efect de călire” asupra eforturilor minorității palestiniene de sprijinire a palestinienilor aflați sub ocupație.      

Haneen Zoabi de la Joint List, o coaliție alcătuită din patru partide ale Israelului formate în principal din arabi, a declarat pentru Al Jazeera: „Această lege este un act terorist.”

„Această lege nu are în vedere doar acțiunile din trecut ci și ceea ce Israelul crede că ai putea face în viitor. Este creată pentru a teroriza și a persecuta cetățenii în baza simpatiilor și a crezurilor politice ale acestora.”

Astfel de temeri s-au intensificat după ce ofițerul de poliție Gilad Erdan a comunicat că se va asigura ca activiștii locali care susțin boicotarea Israelului „să plătească un preț greu”.

Acesta a afirmat în cadrul unei conferințe de lângă Tel Aviv că guvernul a alcătuit o echipă juridică ce va încerca să găsească legături între activiștii mișcării BDS (Boycott, Divestment and Sanctions) și organizațiile teroriste.

Zoabi a spus: „Există vreo formă de luptă împotriva ocupației israeliene mai pacifistă și mai civilizată decât BDS? Este clar că scopul real al guvernului este reducerea la tăcere a oricărei critici, a oricărei opoziții.”

Legea a trecut de Knesset cu o majoritate covârșitoare miercurea trecută. A fost susținută de toate partidele cu excepția Joint List și a micuței facțiuni de stânga, Meretz.

Oficial, legea se aplică în mod egal tuturor cetățenilor Israelului, fie că sunt palestinieni, fie evrei. Însă liderii palestinieni au spus că legea a fost croită în mod special pentru a ținti palestinienii din Israel și Ierusalimul de Est.

„Să fiți siguri că dacă evreii israelieni vor fi afectați de legea aceasta, vor fi numai cei de stânga care susțin lupta palestiniană de eliberare”, a declarat Zoabi. În cadrul unei ședințe parlamentare de luna trecută, Issawi Freij, un membru al partidului Meretz, observa: „un arab care aruncă o piatră va fi privit ca un terorist, un evreu ultra-ortodox care face același lucru nu va fi privit ca un terorist.”

Potrivit legislației, liderii organizațiilor teroriste primesc 25 de ani de închisoare. Sentința se transformă într-una pe viață dacă a avut loc un atac terorist. Ministrul Apărării va putea ordona confiscarea bunurilor unei organizații chiar dacă încă nu s-a dovedit că într-adevăr este o organizație teroristă.

Adalah a mai adăugat că legea nu face distincție între atacurile asupra civililor și cele asupra soldaților ce impun regimul de ocupație. Legislația internațională  le consideră pe cele din urmă legitime.

O comisie consultativă va aproba declararea unui grup drept organizație teroristă. Cei aflați sub investigație pentru legături cu terorismul nu vor avea acces la dovezile secrete folosite împotriva lor, spune Shehadeh.

Majoritatea mișcărilor politice palestiniene din Teritoriile Ocupate sunt tratate de Israel ca organizații teroriste. De exemplu, oficialii israelieni nu fac distincție juridică între conducerea militară a mișcării Hamas și politicienii mișcării Hamas ce guvernează în Gaza.

Shehadeh spune că legea va restricționa în mod sever libertatea de exprimare. Amenințările cu acte teroriste – oricât de improbabile ar fi – pot duce la șapte ani de închisoare. Pe cei care incită la acte teroriste îi așteaptă cinci ani, iar cei care elogiază o organizație teroristă riscă trei.

Cei ce ajută o organizație teroristă sau îi furnizează diferite servicii vor avea de executat cinci ani de detenție.

În multe cazuri, a adăugat acesta, acuzații sunt cei care trebuie să dovedească faptul că nu au ajutat o organizație teroristă sau că nu au simpatizat cu aceasta sau că au încercat să oprească un act de terorism. „Acest lucru violează un principiu de bază al codului de procedură penală.”

Ayelet Shaked, ministrul Justiției din partea partidului de extremă-dreapta Jewish Home, a salutat noua lege. „Terorismul poate fi învins numai prin măsuri și pedepse specifice,” a declarat aceasta. „Modelul din 2016 al terorismului va primi un răspuns pe măsură.”

Legea este concepută pentru a înlocui legislația anterioară privind contraterorismul, ce include multe dintre reglementările de urgență introduse de britanici în anii 40. Knessetul a adoptat acele măsuri după crearea statului Israel în 1948, în ciuda opoziției vehemente a unor politicieni.

Menachem Begin, care ulterior avea să devină prim-ministru, a catalogat măsurile britanice drept legi „naziste, tiranice și imorale”.

Shehadeh a avertizat că o mulțime de reglementări de securitate aprobate de-a lungul anilor de Knesset în caz de urgență sau temporar – și presupuse a fi valabile pe o perioadă limitată – au devenit legi permanente. „Chiar dacă situația privind securitatea se schimbă, aceste măsuri – în mare parte extreme și violând drepturile democratice – vor continua să fie valabile”, a spus acesta.

Amir Fuchs, expert juridic în cadrul Institutului Democratic Israelian (IDI) a menționat că noua legislație oferă noi unelte în mâinile sistemului de justiție israelian. Tribunalului i se va permite să ia în calcul mărturiile indirecte - mărturii ce cuprind relatări privitoare la împrejurări de orice natură despre care martorul nu a luat cunoştinţă în mod direct (nu le-a auzit, nu le-a văzut etc.) prin simţurile proprii, ci numai indirect, din auzite sau din ceea ce vorbeşte lumea (zvon public). Apărarea nu-i va putea examina încrucișat pe cei ce furnizează astfel de mărturii.

De asemenea, principiul habeas corpus nu se va aplica în anumite cazuri, însemnând că procesul poate avea loc fără ca acuzatul să fie prezent.

„Aceste măsuri nu arată ca și când ar face parte dintr-o procedură penală –  felul în care statul își tratează cetățenii – ci arată mai degrabă ca niște legi privitoare la dușmanii statului”, a adăugat Fuchs.

Legislația anti-terorism a suferit transformări în ultimii șase ani, dar procesul s-a accelerat în urma unui val de „atacuri izolate, solitare” (lone-wolf) ce au început să aibă loc anul trecut, majoritatea în Ierusalim.

Deși Ierusalimul de Est se află sub ocupație, legea israeliană se aplică acolo deoarece Israelul îl consideră ca făcând parte din „capitala sa eternă”. Fuchs spune că noile articole de lege vor fi supuse revizuirii judiciare din partea Curții Supreme. Însă, cel mai probabil, Curtea va fi reticentă în a interveni. După ani de amenințări cu privarea Curții de puterile sale, din partea extremei-dreapta, judecătorii „umblă acum ca pe coji de ouă”, a adăugat Fuchs.

Legea anti-terorism este privită în contextul reprimării politice generale din Israel. Se așteaptă ca legea să fie aprobată săptămânile viitoare făcându-se abstracție de grupurile drepturilor omului și oferind majorității membrilor Knessetului autoritatea de a-i exclude pe politicienii palestinieni.

Aida Touma-Suleiman, membră Knesset din partea Joint List, spune că poliția deja consideră postările cetățenilor palestinieni și ale rezidenților Ierusalimului de Est pe rețelele de socializare drept incitări  împotriva regimului de ocupație.

Săptămâna trecută, în cadrul dezbaterii privind legea, Touma-Suleiman a menționat cazul lui Dareen Tatour, o poetă palestiniană din Reine, de lângă Nazareth, care a fost arestată din cauza unor postări pe Facebook. Aceasta a petrecut trei luni în închisoare și acum se află sub arest la domiciliu.

„Acest lucru arată cât este de periculos să acordăm serviciilor de securitate israeliene puterea de a „interpreta” comportamentul nostru politic”, a spus Touma-Suleiman. „Israelul vrea să fim prea speriați pentru a avea o opinie sau pentru a o împărtăși în public.”


 

Niciun comentariu: