sâmbătă, iunie 25, 2016

ORIGINILE CELEI MAI RASISTE LEGI ISRAELIENE



de Orly Noy

Cea mai draconică lege a Israelului a fost inițiată de guvernul actual dominat de aripa de extremă-dreapta, dar eșafodajul acesteia a fost construit cu mult timp în urmă, de către aripa stângă israeliană.

Reem Bedran, mamă a trei copii, căsătorită din 2000. Foto: Shiraz Grinbaum/Activestills.org



Cu o majoritate de 65 de voturi, Knessetul a aprobat săptămâna trecută o extensie a legii Cetățeniei și a Intrării în Israel (Ordinul Temporar) care împiedică reunificarea familială a palestinienilor. Desigur, familiile evreilor sunt libere să trăiască, să se unească și să se reunească după cum vor.

Ca întotdeauna, pretextul pentru aprobarea unei legi atât de aspre, care le interzice cetățenilor palestinieni ce locuiesc în Israel sau în Ierusalimul de Est îndrăgostiți de palestinieni din Teritoriile Ocupate (Cisiordania, Gaza), să nu mai vorbim de cetățeni sirieni, libanezi sau iranieni, să locuiască împreună cu cei pe care îi iubesc în țara lor, este cel legat de securitate.

Dacă e să ne luăm după ce spune Wikipedia, legea a fost creată „în urma atacurilor sinucigașe din 2000 în timpul celei de-a Doua Intifade, săvârșite de teroriștii palestinieni împotriva israelienilor”. Însă componenta rasistă este suficient de subtilă încât legea a fost catalogată drept ordin temporar și deci Knessetul trebuie să o extindă în fiecare an.

Astfel încât, anual, suntem siliți să privim farsa binecunoscută în care oficialii noștri discută și cântăresc cu atenție avantajele și dezavantajele legii și, inevitabil, ajung la aceeași concluzie „surprinzătoare” de fiecare dată și anume că nu există altă soluție în afară de extinderea măsurii. Sau, cum a formulat membra Knessetului din partea Uniunii Zioniste, Merav Michaeli : „Acest comitet s-a întrunit cu scopul real – inclusiv al celor care privesc această lege ca pe un rău necesar – de a nu fi extinsă în fiecare an fără a vedea cum o putem îmbunătăți și cum o putem face mai eficientă.” În lumina sprijinului oferit acestei legi de către membrii Knessetului din partea Uniunii Zioniste, aș privi afirmația doamnei Michaeli ca pe o auto-ironie, dacă aș crede că este capabilă de așa ceva.

Legislația rasistă cosmetizată sub formă de amendament „umanitar” poate fi ilustrația cea mai precisă a oximoronului „evreiesc și democratic”. Uniunea Zionistă, care a votat pentru extinderea legii, s-a scutit demult de această dilemă: acum că refuză să fie definită ca partid de stânga, nu-și mai face griji pentru astfel de contradicții. Ce trebuie explicat nu este sprijinul legii de către partidele Zioniste, ci opunerea partidului Meretz și cea a Joint List față de această lege.

Când democrația depinde de majoritate

Ca o regulă, Zioniștii au articulat dintotdeauna cât se poate de clar că ei vor alege „evreiescul” în detrimentul „democraticului”. Și pentru că acest lucru face parte din fibra lor interioară, decizia de a opta pentru caracterul evreiesc este exprimată zi de zi prin diverse modalități, fie din perspectivă naționalistă – negând drepturile naționale ale minorității palestiniene – fie din perspectivă individuală, negând drepturile umane individuale ale cetățenilor palestinieni ai Israelului.

Ca partid Zionist, Meretz se conformează primei componente a proiectului Zioniștilor: naționalismul evreiesc exclusivist presupune în mod neapărat negarea drepturilor naționale ale palestinienilor în Israel. De aceea Meretz investește atâtea resurse în sprijinul luptei pentru drepturile individuale. În teorie, nu există motiv pentru care statul evreiesc și democratic să nu garanteze drepturi egale cetățenilor săi arabi, incluzând aici posibilitatea ca aceștia să trăiască împreună cu partenerii lor de viață aici în țară.

Președintele partidului Hadash, Ayman Odeh (stânga) și președinta partidului Meretz, Zehava Galon ținând un discurs la un miting de protest al aripii de stânga în Tel Aviv, pe 28 mai 2016. Foto: Oren Ziv/Activestils.org

Acesta este eșecul pe care Stânga Zionistă refuză să-l admită: pretenția păstrării atât a caracterului evreiesc al Israelului cât și a celui democratic este, în fapt, o luptă demografică. Pentru ca statul evreiesc să își poată permite să fie democratic – cel puțin cu privire la drepturile individuale, dacă nu la cele naționale – vis-à-vis de cetățenii săi arabi, are nevoie de un avantaj demografic semnificativ. Doar atunci va putea să își spună povești despre democrație referindu-se la o minoritate națională, fără a periclita caracterul evreiesc pe care insistă atât de mult să-l păstreze. Exact din acest motiv, de la crearea statului Israel încoace, acesta a refuzat întemeierea unui nou oraș arab, în ciuda înmulțirii populației și a problemelor locuințelor în societatea arabă. Exact din acest motiv statul are nevoie de existența Fondului Național Evreiesc și de „iudaizarea” pământului. Exact din acest motiv statul are nevoie de o legislație care să restricționeze cu aroganță creșterea populației minoritare. Toate acestea sub masca diverselor explicații legate de securitate.

Elementul rasist și motivele demografice din spatele acestei legi ce împiedică reunirea familiilor palestiniene erau foarte clare pentru membrii Meretz. Liderul partidului, Zehava Galon, a răspuns la extinderea legii în felul acesta: „Au fost mulți miniștri de Interne de-a lungul anilor care au explicat că această lege este necesară din cauză că există un pericol demografic, deoarece rezidenții arabi ai Israelului aduc aici femei din teritorii. Apoi, acest lucru s-a transformat într-un pericol ce amenința siguranța. Adevărul este că avem un guvern de extremă-dreapta care urăște arabii, care îi exclude și care folosește atacurile teroriste ca pretext pentru acțiunile sale nerușinate.” Galon recunoaște logica demografică din spatele legii, dar în loc să privească la rădăcinile acesteia, se grăbește să arunce vina asupra guvernului de dreapta care urăște arabii.

Legea aceasta nu e produsul urii extremei-drepte față de arabi, ea este o componentă genetică a Zionismului. Atâta vreme cât contractul social dintre cetățeni și stat este ancorat într-un cadru ce garantează privilegii unuia dintre grupurile naționale în detrimentul celuilalt în timp ce emite pretenții de democrație, demografia va continua să decidă jocul.

Dacă după 70 de ani, Stânga Zionistă încă nu este capabilă să admită acest adevăr simplu și continuă să insiste asupra oximoronului „evreiesc și democratic”, trebuie măcar să fie suficient de corectă încât să nu plaseze responsabilitatea consecințelor exclusiv asupra Dreptei.


Articolul poate fi citit în original aici: http://972mag.com/the-roots-of-israels-most-racist-law/120215/

Niciun comentariu: