duminică, iulie 24, 2016

Evoluția rezistenței palestiniene: nevoia unei reevaluări




de Rinad Abdulla


Dezbaterea despre legitimitatea sau chiar legalitatea rezistenței este adesea asociată cu discuția despre regimurile rasiste, colonialism și ocupație. Pentru oamenii ce trăiesc sub dominație crudă, rezistența devine o necesitate atunci când este clar că nu există un guvern sau o lege care să-i protejeze de opresiune.

Rezistența palestiniană are multe forme: proteste organizate săptămânal în sate și orașe; lupta armată; tinerii care înfruntă raidurile jeep-urilor israeliene blindate în orășelele lor și în taberele pentru refugiați; campania Boycott, Sanctions and Divestment. Toate formele de rezistență ar trebui să se completeze între ele și niciuna nu ar trebui considerată mai legitimă ca alta. Este necesar de clarificat împotriva cui și a ce ar trebui direcționată rezistența, precum și scopurile sale fundamentale.

Cea mai eficientă rezistență ar trebui să aibă ca scop o soluție multilaterală pentru remedierea răului făcut de Zionism, care a căutat să elimine populația palestiniană indigenă pentru a face loc emigranților evrei din întreaga lume. Cel mai bun remediu în vederea restaurării drepturilor tuturor palestinienilor este eradicarea instituțiilor Zioniste create și acordarea de cetățenie și drepturi egale tuturor locuitorilor din Palestina istorică.

Acest lucru înseamnă că a pune stop ocupației din 1967 nu este suficient. Mai degrabă, rezistența palestiniană ar trebui să încerce decolonizarea întregii Palestine istorice. Există peste 6 milioane de palestinieni în diaspora așteptând să-și exercite dreptul legal de reîntoarcere. Există aproximativ 1,4 milioane de palestinieni ce trăiesc în statul Israel sub legi discriminatorii. Sunt 4,5 milioane de palestinieni ce trăiesc sub un regim brutal de ocupație în Cisiordania și Fâșia Gaza. Mulți sunt fără țară și deposedați de naționalitatea și drepturile lor de proprietate, alții suferă violări zilnice ale drepturilor lor civice, politice, economice, sociale și culturale.

Toți palestinienii merită o soluție curativă: din punct de vedere legal, moral și etic. Drepturile naturale de egalitate, dreptate și libertate sunt incontestabile și ar trebui să stea la baza mișcării de rezistență.

Solicitarea drepturilor egale ca remediu pentru nedreptățile din trecut este atotcuprinzătoare și corectă. Concentrarea doar asupra rezistenței palestiniene din punctul de vedere istoric al ocupației din 1967 ignoră nevoile și drepturile a peste jumătate din poporul palestinian ce trăiește în afara granițelor a ceea ce este recunoscut acum drept „Stat al Palestinei”. Acest lucru camuflează rădăcinile opresiunii deoarece reprezintă o bucățică fragmentată, separată și neviabilă a Palestinei istorice.

Într-adevăr, rezistența palestiniana datează dinainte de 1948, când milițiile Zioniste au alungat cu forța aproape 80% din populația palestiniană indigenă și au stabilit statul Israel, eveniment cunoscut palestinienilor sub numele de Nakba. Rezistența palestiniană a început cu o serie de revolte împotriva Mandatului Britanic, atunci când intenția acestuia a devenit clară – înlăturarea și înlocuirea populației palestiniene indigene. În ciuda asigurărilor că Declarația Balfour din 1917 – promisiunea făcută în scris de britanici evreilor de a le crea un cămin în Palestina – nu are ca scop expulzarea arabilor palestinieni indigeni, tensiuni considerabile au luat naștere între arabii palestinieni și influxul în masă de evrei europeni. Până la urmă, acești noi emigranți aveau de gând să stabilească un nou stat în interiorul palestinienilor și planul britanic intenționa să schimbe demograficele populației Palestinei. În 1917, la vremea semnării Declarației Balfour, populația palestiniană arabă era de 92% iar cea evreiască de 6%. Britanicii au stabilit și implementat o politică de emigrare fără margini pentru evreii din țările europene, pentru a se asigura că arabii palestinieni vor deveni o minoritate în următorii zeci de ani.

Colonizarea nu este niciodată o aventură pașnică. În mod natural, colonizatorul folosește violența și cel colonizat răspunde la rândul său. În timpul Mandatului Britanic, era clar că rezistența trebuia direcționată atât împotriva Zioniștilor care plănuiau să le ia locul, cât și împotriva britanicilor care puneau în practică planul. Odată cu Planul de Partiție al Națiunilor Unite din 1947 și crearea statului Israel, Zioniștii au asigurat transformarea pământurilor palestiniene în pământuri evreiești prin masacre, strămutare forțată a satelor și a orașelor întregi și prin dictatură militară. Pentru a se asigura că palestinienii expulzați în afara noului stat nu se vor întoarce în orașele și casele lor, Zioniștii au apărat noile teritorii furate prin forță militară și prin crearea unor noi „legi”, cum ar fi legea infiltrării, care criminaliza încercarea palestinienilor de a se întoarce la casele lor. Noul stat Zionist a instituit tribunale, legislație și a continuat violența împingând cu forța proiectul colonialist deși promisese lumii că este o țară iubitoare de pace. În realitate, guvernul israelian perpetua seria de politici discriminatorii sistematice împotriva cetățenilor săi pe motive de origine etnică și religie și continua să anexeze teritorii prin violență și practici de apartheid înghesuind și închizând palestinienii în mici enclave fragmentate.

După războiul din 1967 și capturarea a ceea ce mai rămăsese din Palestina de la Iordania și Egipt, mișcarea Zionistă a făcut un mare pas înspre transformarea Palestinei în Eretz Israel (Greater Israel) de la râul Iordan până la marea Mediterană. Comunitatea internațională și Națiunile Unite au amendat imediat însușirea noilor teritorii prin forță. Colonizarea teritoriilor palestiniene a fost acceptabilă în 1948 dar nu și în 1967. Consiliul General de Securitate al UN a formulat Rezoluția 242, care solicita retragerea din „teritoriile ocupate în recentul conflict”. Acest lucru a îngustat lupta - de la cea pentru dreptul la reîntoarcere, la solicitarea retragerii forțelor israeliene din teritoriile adiționale ocupate de Israel în 1967.

Astăzi, Israelul a implicat un alt actor pentru a-l asista în procesul de colonizare a pământurilor palestiniene rămase: Autoritatea Palestiniană (PA). Odată cu înființarea PA aprobată de Israel, finanțată de SUA-UE și Statele Arabe în 1994, proiectul colonialist a abordat o nouă tactică, oferind o guvernare proprie limitată pe o porțiune a Palestinei în timp ce Israelul coloniza cât de mult pământ putea. Ca bantustanele guvernului apartheidului Sud-African, Israelul a oferit unei elite putere politică și și-a legitimat programul de înlăturare și înlocuire. Numai că de data aceasta, PA a oferit securitate și legitimitate în propriile bantustane. Israelul deținea controlul suprem al acestui aranjament. Israelul și SUA controlează forțele de securitate palestiniene. Acest lucru include aprobarea ofițerilor de poliție și a agenților secreți și limitarea arsenalului militar. Chiar și cele 27 de procente din bugetul PA estimate a fi alocate securității sunt finanțate în mare parte de către SUA, care de asemenea antrenează forțele de securitate pentru suprimarea rezistenței palestiniene.

Văzută de palestinieni ca o instituție coruptă și complice a Israelului la asuprirea lor, PA îi conduce pe palestinieni pe o pantă periculoasă. Pretinzând că reprezintă interesele acestora, peste 6 milioane de palestinieni sunt excluși din lupta împotriva regimului colonialist deoarece trăiesc ca refugiați în afara granițelor statului Palestinian propus. Între timp, cei care trăiesc sub guvernarea PA sunt victimele violenței și intimidării dacă îndrăznesc să se opună neîncetatei colonizări a ceea ce a mai rămas din Palestina. Poliția palestiniană este trimisă pentru a proteja coloniile israeliene ilegale atunci când au loc proteste. Prizonierii palestinieni sunt rotiți între închisorile palestiniene și cele israeliene.

Pentru ca aceasta să fie eficientă, este important să se reflecte asupra istoriei rezistenței, pentru a înțelege schimbarea ce a avut loc în proiectul colonialist și pentru a identifica actorii pe care acesta i-a angajat să-i continue activitățile, chiar dacă acest lucru îi implică și pe palestinieni. Colaboratorii nu sunt un subiect nou când vine vorba de mișcările de rezistență. Totuși, când lucrurile acestea se petrec sub ochii a ceea ce pare a fi un guvern legitim, este timpul pentru o reevaluare și o regrupare înainte ca rezistența să nu fie redusă și mai mult la apărarea unui fragment chiar mai mic de pământ și de oameni.


Niciun comentariu: