luni, iulie 25, 2016

ISIS, Israel și Înălțimile Golan





de Sam Brennan


Există o relație ciudată între Israel și o mică sectă a Statului Islamic al Irakului și al Siriei (ISIS) localizată lângă Înălțimile Golan. Prezența unei grupări ca ISIS atât de aproape de Israel ridică multe semne de întrebare.

Mai întâi, de ce ISIS nu a atacat Israelul – o țară pe care a jurat să o distrugă, dacă e să ne luăm după declarațiile sale? În mod similar, de ce armata israeliană nu a atacat această grupare extremistă mică și vulnerabilă ce se află atât de aproape de granițele sale? Răspunsurile la astfel de întrebări dezvăluie adevărul din spatele retoricii pe care o folosesc toți actorii implicați în acest conflict.

Valea Yarmouk se află între Iordania, Siria și teritoriile Înălțimilor Golan ocupate de Israel. Aceasta se reduce la câteva orășele, majoritatea controlate acum de Liwa Shuhada al-Yarmouk sau Brigada Martirilor din Yarmouk (YMB), o grupare afiliată ISIS. Această grupare a fost întemeiată în 2012 în sud-vestul Siriei de către Mohammad al-Baridi, cunoscut sub porecla de „Unchiul”. La înființarea sa, gruparea era una relativ moderată, aflată în alianță strânsă cu Armata Siriană Liberă. Dar moderația s-a disipat rapid pe parcursul războiului civil sirian.

Începutul lui 2013 a găsit-o pe YMB câștigând putere în Valea Yarmouk. În 2013 YMB a început să se confrunte militar cu Jabhat al-Nusra, gruparea al-Qaeda siriană care deținea puterea în guvernoratul sau muhafazatul Daraa (guvernoratul din partea sud-vestică a Siriei). Acest lucru a dus la asasinarea lui al-Baridi de către al-Nusra în noiembrie 2015. În tot acest timp, gruparea și-a decupat o mică zonă la granița guvernoratului Daraa lângă Înălțimile Golan. YMB a continuat să se detașeze de al-Nusra, în timp ce promova legile islamice conservative.

În 2015, YMB a început implementarea reformelor islamiste prin intermediul politicii islah. Această politică reformatoare a fost implementată sub al-Baridi și a căutat să „corecteze” politicile regimului anterior. Acest lucru includea crearea unui tribunal și a unor forțe de poliție islamice. YMB a schimbat și numele sub-districtului guvernoratului său în Diwan al-Hisba, Diwan reprezentând traducerea regională a denumirii ISIS. Gruparea și-a schimbat chiar și logo-ul pentru a încorpora steagul ISIS. Până la sfârșitul lui 2015 YMB devenise o subgrupă a ISIS-ului, la numai o aruncătură de băț de Israel.

Alianța cu YMB înseamnă că ISIS împarte acum o graniță cu Israelul, însă nu au acționat niciodată în acest sens. Într-unul din discursurile sale, al-Baghdadi a discutat despre Israel, însă referindu-se la zonă doar cu numele de Palestina, probabil pentru a evita o recunoaștere indirectă a statului prin folosirea termenului „Israel”. Al-Baghdadi le-a amintit evreilor din Palestina că ISIS nu i-a uitat. Asemenea mesaje din partea lui al-Baghdadi sunt foarte rare; acesta se presupune că a fost făcut în urma presiunii interne din cadrul ISIS de reafirmare a poziției anti-Israel. Apoi a mers mai departe și a spus „cu ajutorul lui Allah, noi (ISIS) ne apropiem de voi (Israel) în fiecare zi.” Acest lucru este enigmatic, deoarece ISIS are o trupă de luptători înarmați chiar la ușa Israelului, să se apropie și mai mult de atât ar însemna literalmente să se afle în interiorul țării. Deci, de ce ISIS nu a dat curs amenințărilor sale invadând-o?

Este semnificativ mult mai probabil ca ISIS să îl atace pe cel slab, nu pe cel puternic. Deși există niște rapoarte potrivit cărora YMB ar avea o divizie blindată, aceștia încă folosesc în special arme mici și bombe artizanale. În momentul de față ISIS este presat pe toate fronturile; dacă ar trebui să aleagă între a ataca Israelul și o zonă predominant civilă în deja decimata provincie Deir ez-Zur, în mod tradițional ar alege-o pe cea din urmă. Dar asta nu explică reacția sau lipsa de reacție a Israelului la faptul că ISIS controlează un teritoriu atât de amenințător.

YMB a stârnit deja furia internațională. În 2013 a răpit 20 de mediatori filipinezi ai UN pe care i-a ținut prizonieri două săptămâni până să le dea drumul. Însă YMB i-a răpit pe acești mediatori din interiorul teritoriilor ocupate de Israel. Israelul a demonstrat în trecut că este dispus să atace grupări de la granițele sale dacă le-ar fi considerat amenințări.

În timpul războiului civil sirian Israelul a autorizat atacuri aeriene asupra Siriei de multe ori. Însă aceste atacuri nu erau țintite asupra ISIS, nici asupra al-Nusra sau asupra altor grupări jihadiste sunnite. Aceste atacuri au fost îndreptate asupra activelor grupărilor afiliate șiiților, mai ales Hezbollah.

De asemenea, în septembrie 2014 Israelul a doborât un avion de luptă al forțelor aeriene siriene pentru că acesta intrase în spațiul aerian al Golan-ului: pentru prima oară de la războiul arabo-israelian din 1973, IDF ataca armata oficială a Siriei. Israelul a demonstrat în timpul războiului civil sirian că este dispus să-i atace pe cei care îi amenință integritatea teritorială – dar nu pe ISIS.

YMB a intrat pe teritoriul ocupat de Israel și totuși nu s-a raportat niciun fel de conflict între cele două. De fapt, există chiar rapoarte ale Foreign Policy Magazine care susțin că Israelul nu doar că nu a atacat milițiile de la granița Golan-ului, dar le-a și furnizat îngrijiri medicale militanților. Pe parcursul a 14 luni, în jur de 1000 de sirieni au primit îngrijiri medicale, potrivit lt.-colonelului Peter Lerner. Lt.-colonelul a mai adăugat „noi nu facem niciun fel de verificări sau cercetări să vedem de unde sunt sau pentru ce grupare luptă sau dacă sunt civili.”

Pare că există un tratament foarte diferit al facțiunilor rebele din sudul granițelor Înălțimilor Golan față de cele din nord. Dar de ce Israelul, care a autorizat bombardamente multiple asupra grupărilor militante siriene, privește atât de relaxat prezența ISIS în pragul ușii sale?

Israelul nu este concentrat asupra ISIS sau asupra grupărilor sunnite, ci asupra facțiunilor șiite din Siria. Raidurile aeriene au lovit regimul lui Assad susținut de șiiți si gruparea Hezbollah, nu ISIS-ul sau al-Nusra. Corespondența dintre - la vremea respectivă - Secretarul de Stat Hillary Clinton și consilierul politic Jacob Sullivan despre scopurile Israelului în zonă a încercat să explice de ce Israelul ignoră ISIS-ul.

În 2012, la începutul conflictului, Sullivan a spus că există „o latură pozitivă a războiului civil din Siria”. Această așa-zisă „latură pozitivă” a unui război care a costat 400.000 de vieți era aceea că „dacă regimul Assad este răsturnat, Iranul și-ar pierde singurul aliat din Orientul Mijlociu și ar devenit izolat.” Acest lucru ar mulțumi Israelul, care sub guvernul Netanyahu a făcut o obsesie pentru așa-zisa amenințare iraniană. Un război care ar destabiliza aliatul Iranului, Assad, ar fi favorabil intereselor Israelului. Această credință machiavelică ar putea explica de ce ISIS nu face parte din obiectivele sale. Milițiile iraniene șiite sunt preocuparea majoră a Israelului, nu grupările extremiste precum ISIS.

Un important consilier militar al Israelului întrebat despre politica israeliană în războiul civil sirian l-a citat pe Sun Tzu spunând „va învinge acela care știe când să lupte și când să nu lupte”. Aceasta este o tactică împărtășită și de Israel și de ISIS. ISIS știe că este prea slab pentru a lupta cu Israelul și Israelul este preocupat de dușmanii pe care îi consideră cei mai periculoși. Valea Yarmouk este una dintre cele mai disputate granițe din lume, controlată de una dintre cele mai agresive și mai antipatizate forțe armate și se află în vecinătatea unei țări renumite pentru precauția cu privire la siguranța granițelor sale, toate acestea având loc într-o zonă de război în care violența este previzibilă.

În ciuda tuturor acestor lucruri, Valea Yarmouk încă este stăpânită de ISIS, neatinsă de Israel și reprezintă un testament al mașinațiilor complexe, cinice și calculate ale actorilor acestui conflict.



Niciun comentariu: