luni, iulie 04, 2016

ISRAELUL NU AR AVEA NEVOIE DE PROPAGANDĂ DACĂ ȘI-AR SCHIMBA POLITICILE



de Gideon Levy

Ce au în comun Siria și Israel? Nu multe, dar ambele au ministere de hasbara (eufemism pentru propagandă). În Vest nu există așa ceva. În democrații nu există așa ceva. Dar noi în Israel avem falafel și un minister al hasbarei, cunoscut drept ministerul diplomației publice și al afacerilor diasporei. Președintele israelian, prim-ministrul, membrii guvernului și ai Knessetului zboară peste tot în lume în misiuni inutile de hasbara. Diplomații israelieni se ocupă de hasbara de dimineața până seara.

De câte ori ați auzit vreun diplomat străin în Israel care să explice cât de corectă este țara sa? Cine l-ar asculta? De câte ori au venit miniștrii altor țări în Israel în misiuni de hasbara? Ce rezultat ar fi avut? Lumea educată nu are nevoie de propagandă, ceea ce noi în Israel numim hasbara. Peste tot în lume s-a înțeles că politica unei țări poate fi cea mai bună și cea mai proastă propagandă. Imaginea unei țări este determinată de către media, care comunică rapoarte, fotografii și informații, nu de către propagandă, pe care nu o mai cumpără nimeni în lumea modernă. Trebuie să fii nebun și primitiv să crezi că dacă avem hasbara, dacă oamenii care vorbesc despre Israel își fac bine treaba, sunt niște propagandiști șireți și oameni de PR experimentați, imaginea noastră pe mapamond se va schimba iar lumea se va ridica în picioare aplaudându-ne. E o risipă de timp și bani. În ziua în care Israelul își va schimba politica, nu va mai avea nevoie de hasbara; până atunci, oricum este inutilă.

Fostul ambasador Yohanan Meroz este cel care a inventat cuvântul „hasbarable”. Unele lucruri, spunea el, nu erau „hasbarable”. Politica actuală a Israelului, de exemplu. Lumea a văzut rachetele Qassam lovind Israelul și poate i-a condamnat pe palestinieni. Apoi a văzut răspunsul dur al Israelului, mulți morți și răniți în Gaza și s-a înfuriat și i-a compătimit pe oamenii din Gaza. Nicio hasbara nu va schimba asta.

Lumea știe că este o luptă între un Goliat israelian și un David palestinian și lumea ține cu cel defavorizat. Lumea l-a auzit pe prim-ministrul Benjamin Netanyahu vorbind despre soluția celor două state și a căpătat speranță. Dar după ani de zile în care nu s-a făcut nimic, ani de zile de vorbe goale, iluzii, condiții absurde din partea Israelului și construcția a tot mai multor colonii, lumea a condamnat Israelul. Nicio hasbara nu va schimba asta.

Hasbara nu va putea să ascundă faptul de necontestat că Israelul este o putere colonizatoare asupritoare de aproape cincizeci de ani. Nicio propagandă nu poate convinge oamenii de bună-credință că noi avem dreptate câtă vreme milioane de palestinieni trăiesc fără drepturi.

Nici victoriile Israelului la tenis și la baschet nu vor schimba asta și nici supermodelele sale. Președintele poate să înconjoare pământul ăsta de o mie de ori și nimic nu se va schimba. „Domnul Hasbara”, așa cum mai este cunoscut premierul Netanyahu, cu engleza sa americană elegantă este unul dintre cei mai criticați politicieni din lume. Dacă acesta și-ar schimba politica nu ar mai avea nevoie de tertipuri și artificii. Prin contrast, prim-ministrul palestinian Mahmoud Abbas, o personalitate fără culoare și cu o engleză stricată, atrage mult mai multe simpatie; predecesorul său, Yasser Arafat, a fost un idol.

Așa stau lucrurile pe tărâmul celor spălați pe creier. Noi credem în hasbara pentru că funcționează pentru noi. Cu marea majoritate a mass-mediei fiind pro-guvernamentală, hasbara s-a dovedit deosebit de eficientă în Israel. Campaniile de dezumanizare și demonizare a palestinienilor au sădit teamă și ură. Fluturarea flăcării naționalismului și a patriotismului fals a semănat vânt și a cules furtună.

Faptele sunt următoarele: ocupația este ilegală, imorală și nedreaptă. Produce rezistență violentă care până la urmă va fi acceptată cu înțelegere și chiar cu simpatie. Așa că, ajunge cu hasbara, mai bine să avem niște politici juste.

Niciun comentariu: