miercuri, iulie 20, 2016

KNESSETUL APROBĂ LEGEA CE PERMITE EXPULZAREA POLITICIENILOR



Noua lege vizează membrii palestinieni ai Knessetului care se opun politicilor militare ale Israelului.



O lege controversată ce va permite parlamentului israelian să voteze pentru suspendarea membrilor pe motiv de comportament nepotrivit – o lege ce pare să vizeze politicienii palestinieni cu cetățenie israeliană – a fost votată marți seara.

Noua lege stipulează că parlamentul israelian poate da afară un membru pentru „incitare la rasism și sprijinul luptei armate împotriva statului” dacă un total de 90 de membri ai Knessetului (MKs) votează în favoarea expulzării.

Legea cere ca 70 de MK, inclusiv 10 membri ai partidelor din opoziție, să demareze procedurile. În total există 120 de MK. O versiune inițială a legii solicita ca doar 61 de MK să inițieze procedurile, dar în exemplarul final au fost adăugați încă nouă politicieni.

Pe durata suspendării, membrii respectivi vor fi înlocuiți de următoarele persoane de pe lista electorală a partidelor lor.

Proiectul de lege a fost conceput de premierul Benjamin Netanyahu ca urmare a vizitelor făcute de trei membri palestinieni ai Knessetului familiilor palestinienilor uciși de forțele israeliene după ce efectuaseră atacuri în Ierusalimul de Est ocupat.

„Această lege este menită să-i suspende din Knesset pe acei membri care sprijină terorismul” a declarat Netanyahu în fața partidului său, Likud, în martie. „Mă aștept ca toți cei ce spun că susțin legea să o voteze”.

Acest proiect este un amendament la niște legi deja existente care furnizează temeiuri pentru suspendare printre care incitarea la violență sau rasism, sprijinul organizațiilor teroriste și al conflictelor armate împotriva Israelului și opunerea față de Israel ca stat evreiesc și democratic.

Membrii palestinieni ai Knessetului privesc legea ca luându-i direct în colimator. MK Yousej Jabarin din partea Joint List a declarat că legea pur și simplu verifică membrii palestinieni. A mai adăugat că: „Este o legislație a apartheidului, care pavează drumul pentru un transfer politic al oficialilor arabi aleși de votanți.”

Un alt MK din partea Joint List, Dov Henin, a spus că legea „îi ia în colimator în mod direct pe oficialii arabi, aleși pentru a da glas punctelor lor de vedere.”

Isaac Herzog, liderul partidului de opoziție Uniunea Zionistă, a criticat și el legea, spunând că este „o pată neagră pe fața Israelului. Guvernul acesta plin de ură este ocupat să adâncească fisura care amenință Israelul mai mult decât un dușman din exterior.”

Membrii palestinieni au fost bombardați în Knesset lunile trecute. În iunie, MK Hanin Zoabi din partea Joint List a fost dată afară dintr-o ședință a parlamentului după ce le-a cerut membrilor Knessetului și armatei să-și ceară iertare pentru uciderea celor 10 activiști într-un raid asupra flotilei turcești Mavi Marmara ce se îndrepta spre Gaza cu ajutoare umanitare în 2010. Mass-media israeliană a raportat că Hanin Zoabi s-a referit la soldații implicați în acel atac caracterizându-i drept ucigași.

Comitetul de etică al Knessetului s-a reunit în iulie pentru a discuta suspendarea doamnei Zoabi pentru șase luni.

Legea nu va putea fi aplicată retroactiv, aceasta însemnând că cei trei MK palestinieni care au determinat depunerea proiectului de lege – Zoabi, Jamal Zahalkah și Bassil Ghattas din facțiunea Balad a partidului Joint List – nu vor fi supuși acesteia.


Niciun comentariu: