luni, iulie 18, 2016

NU E NEVOIE DE NICIUN FEL DE INCITARE PENTRU CA UN ORAȘ PALESTINIAN SĂ URASCĂ ISRAELUL



Sa’ir își va reveni; oamenii săi sunt puternici și antrenați pentru a-și reveni. Dar nu e greu de imaginat ce fel de sentimente înăbușite întărește blocarea acestui oraș din sudul Cisiordaniei.

de Gideon Levy 




Haideți să luăm ca exemplu Shoham, o comunitate de 20.000 de oameni cu un club de agrement. La o distanță de o oră de mers cu mașina se află un oraș numit Sa’ir. Are tot 20.000 de rezidenți (dar nu are club de agrement).

Acum să ne imaginăm că s-ar fi tras asupra unei mașini în dreptul Rutei 444, nu departe de Shoham. Poliția nu l-a prins pe cel care a tras dar bănuiește că s-ar fi ascuns în Shoam. Deci ce face poliția? Impune o blocadă asupra Shoham-ului. Îl închide complet. Nimeni nu are voie să-l părăsească pentru o săptămână întreagă – nici ca să meargă la muncă, nici la școală, nici la doctor, nicăieri. Fie că locuiești acolo sau ești în vizită, ești blocat. Nicio căruță de rugăminți și implorări nu ajută la nimic. 20.000 de oameni rămân asediați.

Orașul ar lua-o razna. Israelul ar lua-o razna. O blocadă asupra unui oraș întreg din cauza unei singure persoane, care probabil că nici nu se ascunde acolo? O săptămână petrecută într-o cușcă? Ar lua cu asalt toate platformele de socializare și ar intra în direct la toate programele radio pentru a descrie suferința rezidenților – criza de produse din magazine, pacienți care nu-și pot primi tratamentele, copii care nu pot merge la școală, studenți care își pierd examenele finale, miri și mirese care nu se pot căsători, afaceri în pragul colapsului și câmpuri veștejite.

Shoham și-ar aminti de acest asediu cu durere și revoltă. Ar avea loc o ceremonie de comemorare în fiecare an. Comunitățile internaționale evreiești și creștine ar organiza campanii pentru strângeri de fonduri și departamentele locale de asistență socială ar trata copiii traumatizați care își udă paturile de teama raidurilor și perchezițiilor nocturne din partea poliției. Ofițerul de poliție care a emis ordinul ar fi forțat să-și dea demisia. Israelul și-ar ieși din minți din cauza unei asemenea blocade.

Dar Sa’ir, doar la o oră distanță de Shoham, a fost închis pentru cinci zile. Nu ați auzit mare lucru despre asta și oricum nu interesează pe nimeni. Sâmbătă un palestinian a tras câteva focuri de armă într-o mașină israeliană; șoferul a fost rănit în picior dar a fost capabil să conducă mai departe. De la acele împușcături Sa’ir a fost sub blocadă. Poți intra dar nu poți ieși. Un ofițer și doi soldați din Brigada Kfir stau la un punct de control improvizat și explică situația șoferilor care caută să intre. Unii își asumă riscul și intră. Nimeni nu știe când vor ieși de acolo. Timpul palestinienilor este cumplit de ieftin, la fel și libertatea, viețile și demnitatea lor.

Săptămâna trecută au fost împotmoliți șoferii camioanelor ce se îndreptau spre fabricile de cherestea, muncitorii, studenții, pacienții, cumpărătorii, vânzătorii, toată lumea. Un șofer de camion a fost reținut timp de 16 ore la unul dintre punctele de control responsabile cu menținerea orașului sub asediu. Chiar și o ambulanță a fost reținută acolo. Pentru că era goală, nu i s-a permis să plece. Ordinul este fără echivoc; nimeni nu pleacă. Rugămințile stăruitoare – și au fost multe la punctele de control din Sa’ir – nu ajută. Există soldați care explică acest lucru cu omenie, cu câtă omenie se pot explica niște ordine inumane, așa cum se obișnuiește la punctele de control din Cisiordania.

Sa’ir nu este Gaza și blocada va fi ridicată la un moment dat. Orașul își va reveni; nu e prima dată când este blocat și nici ultima. Samua a fost închisă și ea; tabăra de refugiați Al Fawar la fel; orașul Bani Na’im și el. Războiul împotriva terorismului permite orice, inclusiv pedeapsa colectivă și impunerea unui asediu. Dorința de răzbunare și pedeapsă a coloniștilor trebuie satisfăcută; aceștia exercită presiuni asupra armatei pentru a închide, a bloca și a asedia cât mai mult – și, dacă se poate, și pentru a ucide. Deoarece e mult mai ușor să cauți pe cineva într-un oraș asediat, deci, de ce nu?

Sa’ir își va reveni; oamenii săi sunt puternici și antrenați pentru a-și reveni. Dar nu e greu de imaginat ce fel de sentimente înăbușite întărește blocarea acestui oraș din sudul Cisiordaniei. Nu e nevoie de nicio incitare pentru ca Sa’ir-ul să urască. Nu are nevoie de predici și filme de propagandă. Are toate motivele necesare. Cum ar putea să nu-i urască pe cei care îl abuzează? Cum ar putea să nu clocotească de furie la ușurința cu care îi este impus asediul din comoditatea asupritorului său?

Uitați-vă la Sa’ir și gândiți-vă la Shoham.


Articolul poate fi citit în original aici: http://www.haaretz.com/opinion/.premium-1.730768

Niciun comentariu: