marți, iulie 05, 2016

O AUTORIZAȚIE PENTRU A UCIDE: „Dreptul de autoapărare al Israelului”






de Hatem Bazian

Șarlatania repetată de către politicienii vestici cum că „Israelul are dreptul la autoapărare” împotriva populației palestiniene aflate sub ocupație trebuie înțeleasă ca o autorizație de a mutila și a omorî pe oricine. Voci de pe întregul spectru politic repetă această monstruozitate care în mod sigur le este transmisă de către birourile israeliene de relații publice, cele responsabile cu propaganda, cu a face acceptabil un lucru inacceptabil.

De la președintele Obama și președintele francez François Hollande până la prim-ministrul britanic David Cameron, la cancelarul german Angela Merkel și la premierul canadian Justin Trudeau, toți au declarat, într-un fel sau altul, că Israelul are „dreptul de a se apăra” împotriva terorismului și a rachetelor care lovesc din când în când orașele. Se pare că nimănui nu-i place, nimeni nu acceptă să plouă cu rachete deasupra orașului și a casei sale, și totuși asta trăiesc palestinienii de 69 de ani. Țările enumerate mai sus și liderii lor au fost complici în armarea Israelului, făcând posibil ca armata acestuia să bombardeze cu ușurință orașele palestiniene.

Trebuie să ne întrebăm de ce liderii vestici consideră oportună sprijinirea puternicului Israel, a puterii care ocupă și asuprește și nu pe palestinienii aflați sub ocupație? Și de asemenea, cum este posibil ca în ciuda unui bine și masiv documentat proiect colonialist dezumanizant ce are loc de 69 de ani, guvernele și liderii vestici să continue să repete aceleași bazaconii despre autoapărare? Sunt ignoranți sau dezinformați în ceea ce privește Palestina?

Haideți să fim clari și direcți măcar o dată cu privire la această problemă. Israelul este copilul colonialismului vestic și al unui proiect de răscumpărare față de antisemitismul creștin clasic și crimele din timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Niște lideri britanici rasiști care au dorit să scape odată pentru totdeauna de „problema evreiască” au oferit Palestina Zioniștilor și făcând acest lucru au reușit să transplanteze un proiect colonialist în Palestina.

Atitudinile și relațiile vestice cu Israelul își au rădăcinile în bazele epistemologice de mai sus, ce normează angajamentul unilateral față de un stat colonial. Pe fundal mai pândesc și niște sentimente puternic anti-musulmane ale lumii vestice, reflectate istoric în vorbe și fapte. Cruciadele au o autoritate considerabilă asupra imaginarului vestic atunci când vine vorba despre islam și musulmani, aspect ce influențează planurile privind Palestina.

În plus, trebuie să ținem cont și de etosul religios creștin legat de Palestina, care este manipulat pentru a susține un proiect colonialist ascuns în spatele unei presupuse intenții divine.

Actualul război este un război israelian dus cu arme fabricate și oferite cu generozitate de către americani și europeni. De asemenea, acest război este un război mondial în care sunt amestecați americanii, europenii, arabii și musulmanii, purtat pe coridoarele puterii ce continuă să faciliteze un asediu israelian asupra 1,8 milioane de palestinieni. Nu, liderii vestici, arabi și musulmani nu sunt doar spectatori, sunt băgați adânc, până la genunchi în a-l ajuta pe Ocupant în defavoarea Ocupatului. Legea internațională și a Patra Convenție de la Geneva nu se aplică membrilor omenirii cu tenul mai închis la culoare.

„Un pământ fără popor pentru un popor fără pământ” nu este un simplu slogan, ci un angajament de materializare prin agenții morții, ai distrugerii și ai genocidului împotriva populației indigene palestiniene. Puterile vestice ce și-au dat acordul pentru proiectul Zionist începând cu sfârșitul Primului Război Mondial știau foarte bine la ce se îmbarcă - un program de colonizare sprijinit de puterea britanică. La sfârșitul Primului Război Mondial, în jur de 75% din populația globului trăia coșmarul proiectelor de colonizare; așa încât Palestina era încorporată într-o structură epistemologică vestică deja existentă.

Pentru puterile vestice, Israelul reprezintă o poveste de succes legată de o reconstituire biblică a sosirii pe „Pământul Sfânt” și de o reconstrucție a „Împărăției lui Dumnezeu” ce va inaugura o nouă perioadă plină de speranță și pace. În momentul de față, se spune că secularismul este fundamental în Vest; dar se pare că etosul religios continuă să se manifeste cu putere atunci când vine vorba de a gândi și a acționa în legătură cu Israelul.

Suportul constant și necondiționat oferit de liderii vestici Israelului nu este accidental sau neplanificat, el reflectă o politică pe termen lung, interesele economice din regiune (petrolul joacă un rol crucial), precum și o raționalizare religioasă distorsionată, menită să consolideze sprijinul public. „Dreptul de autoapărare al Israelului” este paradigmatic pentru discursurile colonialiste unde puterea supremă este desfășurată împotriva rezistenței populației indigene ce refuză să se dea la o parte și să accepte tacit ocupația. Liderii vestici au fost dedicați acestui proiect de la conceperea sa, deoarece le punea la dispoziție un teren fertil pentru o strategie de divizare și cucerire, cu toate argumentele necesare pentru continuarea intervenției în lumea arabă și musulmană.

„Dreptul de autoapărare al Israelului” este o formulă menită să dea undă verde unui măcel de tip vestic clasic împotriva raselor „inferioare” mai închise la culoare ce trăiesc în emisfera sudică. Numerele nu sunt importante, severitatea nu reprezintă o problemă și luarea în colimator a civililor ca modalitate de pedeapsă e singura cale de a îngenunchia „plantațiile de sclavi” și de a le face să accepte faptul împlinit. Cine sunt palestinienii să obiecteze și să refuze ceea ce a hotărât „nordul civilizat” pentru salvarea Pământului Sfânt?

Lumea arabă și musulmană a fost ținta unei noi re-colonizări extreme și a unui proiect Zionist ce încă se desfășoară sub ochii noștri. De la țărmurile atlantice ale Marocului, trecând prin Libia și Egipt și până în Irak și Afganistan suntem martorii unui proiect de re-colonizare care este făcut posibil prin violență structurată în toate sferele. Invaziile Irakului și ale Afganistanului, precum și actualele războaie din zonă, fac parte dintr-un haos structurat menit să epuizeze rezervoarele de rezistență ale oamenilor și să-i facă să accepte o nouă lume în care sunt simple bunuri de larg consum vândute și cumpărate de către cel care oferă cel mai mult.

În acest context, rezistența palestiniană le stă în cale și împiedică împlinirea proiectului de re-colonizare și exact acesta este motivul din spatele efortului internațional de distrugere a acesteia, la propriu și la figurat. Palestinienii reprezintă o reversie spre anii apuși ai demnității, libertății și rezistenței la colonizare. În viziunea liderilor vestici și a mâinilor drepte arabe ale acestora, ingratitudinea palestinienilor față de succesul Zionismului, un proiect vestic implantat, trebuie contracarată prin violență extremă, „singura limbă pe care o înțeleg”. Palestinienii trebuie zdrobiți pentru că au avut îndrăzneala să se opună. În același mod, sclavul care se revolta era disciplinat prin violență pentru a-l face să accepte mental superioritatea stăpânului; liderii vestici dau mână liberă Israelului pentru a duce la capăt misiunea și a zdrobi palestinienii ce se opun, odată pentru totdeauna.


Palestinienilor, ca „grupă sub-umană” nu le este acordat dreptul de autoapărare, dreptul de a se împotrivi ocupației, implantului vestic din pământul lor. Recunoașterea acestui drept ar presupune că liderii vestici, prin implantul lor străin în acea zonă, au făcut o greșeală istorică ce trebuie corectată. Mai grav, recunoașterea rezistenței palestiniene aduce cu ea o acțiune independentă a poporului indigen ocupat, cauzând o demolare totală a „clasificării rasiale” ce stă la baza colonialismului și a Zionismului deopotrivă.

„Dreptul de autoapărare al Israelului” este menit să păstreze o „clasificare rasială” și să aprobe o categorisire diferită a uzului de violență în cadrul conflictului. Liderii vestici se identifică cu Israelul, acesta este văzut ca fiind „de-al nostru”, în timp ce palestinienii reprezintă un „celălalt” irațional și barbar, angajat în violență și rezistență „inutilă”. La această demarcare rasială se adaugă un fapt important: conducătorii vestici au furnizat Israelului întreg arsenalul de arme moderne și sofisticate pentru a fi eficient în uciderea palestinienilor. Mai mult, liderii vestici oferă și protecție „legală” pe culoarele puterii și ale influenței pentru a face posibil ca genocidul acesta lent și intenționat să scape nepedepsit.

Legea internațională, în mâinile conducătorilor vestici, a devenit un instrument de control, dominare și hoție legală. Pe măsură ce Israelul construiește colonii pentru a-și materializa proiectul Zionist, liderii vestici născocesc legi internaționale ce devin „norme legale și fapte” restricționând posibilitatea de acțiune și mișcare a populațiilor indigene, ocupate și colonizate din lumea întreagă.

Când își fac apariția diplomații vestici, cea mai bună strategie e să te îndrepți direct spre ieșire, deoarece rolul lor este de a smulge concesii politice, economice, sociale și de securitate pe care nu au putut să le obțină prin violență din cauza rezistenței puternice. Grija pe care o arată este pentru bunăstarea Ocupantului, pentru proprietatea și persoana acestuia și tot ceea ce doresc este să obțină prin negocieri un status quo mai favorabil decât cel rezultat în urma înfrângerilor pe câmpul de luptă.

Palestinienii, ca grup, probabil sunt printre puținii oameni din lume care pot enumera numele miniștrilor externi vestici și ai Secretarilor de Stat ai SUA din ultimii 100 de ani, precum și fiecare Secretar General al UN de la înființarea organizației: au avut neșansa să-i întâlnească pe toți, deoarece toți au depus eforturi pentru a ajuta Israelul să ducă la capăt și să legalizeze deposedarea palestinienilor. Când diplomații se deplasează în regiune pentru a „soma” încetarea focului, misiunea lor este de a ajuta Israelul „să se apere” prin noi acorduri menite să creeze „realități legale” pe pământ și de a slăbi rezistența palestiniană. Vom vedea dacă palestinienii vor putea să reziste echipei de rechini internaționali care este gata să-i atace din interiorul structurii globale colonialiste legale.

Niciun comentariu: