sâmbătă, iulie 09, 2016

PALESTINA ȘI ZIONISMUL: ADEVĂRUL GOL-GOLUȚ



de Alan Hart

     Yasser Arafat si Alan Hart


Unii sau poate mulți dintre voi ați avut plăcerea să-l ascultați pe dragul meu prieten Ilan Pappé, „revizionistul” (adică onestul) istoric israelian și autorul cărții The Ethnic Cleansing of Palestine. Ilan a fost cel care mi-a explicat de ce lobby-ul Zionist depune atâta efort pentru a-mi interzice peste tot în Vest cartea și discuțiile despre ce dezvăluie ea. Ilan mi-a spus așa: „Zionismul este mai înspăimântat de cartea ta decât de oricare alta din cauza titlului – Zionismul: Adevăratul dușman al evreilor . Este adevărul gol-goluț în cinci cuvinte.”

În prezentarea mea de astăzi am să explic pe scurt de ce Zionismul și nu arabii reprezintă adevăratul dușman al evreilor; dar mai întâi aș vrea să vă spun care sunt, după părerea mea, cele mai mari trei minciuni ale propagandei Zioniste.

Prima dintre ele este aserțiunea că toți evreii din lume au vreun drept asupra Palestinei. E un nonsens total. Adevărul este că foarte, foarte puțini evrei au vreo legătură biologică/ancestrală cu evreii antici. Evreii sunt oameni (nu un popor) care provin din multe țări diferite; și destui s-au convertit la iudaism cu mult după relativa scurtă domnie a vechilor evrei, a israeliților. Ceea ce vreau să spun se rezumă la asta:

Ideea că există două popoare care pot revendica în mod autentic Palestina, este o tâmpenie. (ba chiar există motive pentru a crede că mai mulți arabi decât evrei ar putea fi urmașii evreilor antici).

A doua cea mai mare minciună de propagandă a Zionismului stă în aserțiunea că bietul, mititelul Israel a fost în pericol de a fi anihilat, de a fi „aruncat în mare evreu cu evreu”. Așa cum confirm în detaliu, prin documente, pe parcursul celor trei volume ale cărții mele, adevărul este că existența Israelului nu a fost niciodată, dar niciodată în pericol din cauza vreunei combinații de forțe arabe. Nici în 1948, nici în 1967 și nici măcar în 1973.

În 1948, când unitățile de luptă ale celor cinci armate arabe au traversat Palestina, intenția lor nu a fost aceea de a distruge statul Israel declarat unilateral, ci de a preveni ca Israelul să-și însușească teritoriul care a fost desemnat palestinienilor pentru un stat al lor potrivit Planului de Partiție al ONU.

Există trei lucruri despre Planul de Partiție pe care mulți vestici nu le cunosc.

Primul este acela că Națiunile Unite nu aveau niciun drept de a aloca vreo bucată din Palestina imigranților străini evrei fără consimțământul poporului palestinian.

Al doilea este acela că Planul de Partiție nu ar fi fost aprobat niciodată dacă Zionismul, sprijinit de 26 de senatori americani și oameni din interiorul Casei Albe nu ar fi mituit și intimidat un număr de națiuni să-și schimbe votul din „Nu” în „Da” sau să se abțină. Când președintele Truman a aflat de campania de intimidare și de amenințare a Zioniștilor pentru a manipula votul UN, a scris într-un memorandum că era cât se poate de clar că „grupuri de presiune vor reuși să pună Națiunile Unite pe linie moartă dacă astfel de lucruri se vor repeta.”

Al treilea e acela că Planul de Partiție a fost viciat, a devenit invalid, deoarece Truman nu era pregătit să folosească forța pentru a-l impune. Când acesta a decis împotriva folosirii forței, le-a ordonat diplomaților săi să se întoarcă la UN și să continue discuțiile pentru rezolvarea problemei Palestinei. În timpul acela în care discuțiile continuaseră în cadrul Consiliului General, Israelul și-a autodeclarat existența, sfidând voința comunității internaționale organizate așa cum era ea atunci.

Cât despre lupta reală din 1948, aici este cheia pentru o înțelegere completă. Înainte, existase o lună de armistițiu. Când s-a reluat lupta, erau 20.000 de soldați arabi slab antrenați și echipați, fără motivație și conduși prost, împotriva a 80.000 de forțe israeliene, bine antrenate și echipate, puternic motivate și bine conduse. Așa cum bine știa David Ben-Gurion, primul premier al Israelului, nu avea să fie decât un singur câștigător pe câmpul de luptă.

Când Israelul a închis capitolul Palestina odată cu victoria din 1948, regimurile arabe împărtășeau în secret aceeași speranță a Zioniștilor și a tuturor puterilor principale – aceea că palestinienii vor accepta pierderea lor ca victime sacrificate pe altarul comodității și al adecvării politice și că dosarul Palestina va rămâne închis pentru totdeauna.

Ca să vedeți cât de puțin s-au schimbat lucrurile de-a lungul anilor, am să vă povestesc despre o conversație uimitoare pe care am avut-o cu un important membru al familiei regale saudite acum câțiva ani. Într-un schimb de păreri tête-à-tête ce a durat cam o oră, în Londra, am făcut două afirmații pe care am crezut că le va considera controversate.

Prima era aceasta: „Nimic nu se va schimba în lumea arabă până când regimurile voastre afurisite nu vor fi mai înspăimântate de popoarele lor decât de Israel și America.”

A replicat: „Ai dreptate.”

A doua mea remarcă era următoarea: „Dacă mâine israelienii i-ar extermina pe palestinieni, regimurile voastre afurisite ar ridica un pahar de whisky în spatele ușilor închise și ar spune merci.”

A replicat din nou : „Ai dreptate.”

Esența adevărului despre Războiul de Șase Zile din iunie 1967 poate fi enunțată simplu. Pentru liderii israelieni era vorba despre conturile neîncheiate din 1948. I-au întins o cursă președintelui egiptean Nasser iar acesta a fost suficient de naiv încât să cadă în ea și să ofere liderilor israelieni pretextul pe care îl doreau pentru a începe războiul.

S-a întâmplat să fiu primul corespondent vestic prezent pe malurile Canalului Suez în preajma israelienilor. Chiar înainte să plec din Tel Aviv spre Sinai am avut o altă conversație fascinantă, de data aceasta cu generalul-maior în retragere Chaim Herzog, unul dintre părinții fondatori ai Directoratului Național de Informații Militar-Strategice al Israelului, care avea să devină ambasadorul Israelului la UN și ulterior al șaselea președinte al Israelului. În timpul conversației purtate în prima zi a războiului Herzog a spus următoarele: „Dacă Nasser nu ar fi fost atât de prost încât să ne dea un pretext pentru război, am fi inventat unul într-un an, maximum 18 luni.”

Pe scurt, ceea ce s-a întâmplat în iunie 1967 a fost un război israelian de agresiune, nu așa cum susțin Zioniștii, unul de autoapărare. Niște ani mai târziu, câțiva lideri israelieni au recunoscut acest adevăr. În primul capitol al volumului 3 al cărții mele, intitulat  Conflict fără final?  i-am citat pe unii dintre ei. Aici sunt doar câteva exemple.

* într-un  interviu publicat în Le Monde pe 28 februarie 1968, Șeful de Stat Major Rabin a spus asta:

„Nu cred că Nasser a vrut război. Cele două divizii pe care le-a trimis în Sinai pe 14 mai nu ar fi fost suficiente pentru a lansa o ofensivă împotriva Israelului. El a știut-o și noi am știut-o.”

* pe aprilie 1971, un raport apărut în ziarul israelian Al-Hamishmar conținea următoarea declarație făcută de Mordecai Bentov, un membru al guvernului național israelian pe timp de război:

„Întreaga poveste a exterminării a fost inventată în cel mai mic detaliu și exagerată ulterior pentru a justifica anexarea de nou teritoriu arab.”

* într-un moment de neatenție în public, prim-ministrul Menachem Begin a spus în 1982:

„În iunie 1967 am avut de făcut o alegere. Concentrările de forțe armate egiptene în Sinai nu demonstrau că Nasser chiar se pregătea să ne atace. Trebuie să fim sinceri cu noi înșine. Noi am ales să-l atacăm.”

În lumina unui munte de dovezi care demonstrează contrariul, inclusiv declarațiile înregistrate ale unor foști lideri israelieni, este uimitor că în ziua de astăzi atunci când se referă la războiul din 1967 aproape toți politicienii vestici și presa mainstream încă perpetuează bazaconiile legate de pericolul în care se afla existența Israelului.

Iar povestea războiului din 1973, pe scurt, este aceasta:

A fost consecința unei conveniențe între președintele Egiptului Sadat și Henry Kissinger care tocmai devenise Secretar de Stat al președintelui Nixon. Kissinger era frustrat deoarece doamna prim-ministru a guvernului israelian, Golda Meir nu era dispusă a face niciun fel de concesie pentru a-i permite acestuia să-l împingă pe Sadat să semneze un tratat separat de pace cu Israelul. Așa încât, Kissinger i-a dat de știre lui Sadat că „ar fi în regulă ca lucrurile să se încingă puțin”.

Planul lui Sadat, despre care Kissinger era perfect conștient, era de a traversa Canalul Suez și de a se opri. Ceea ce forțele armate ale Egiptului au făcut întocmai. Sadat nu avea nicio intenție de a înainta și era sigur că forțele siriene îl vor opri din tentativa de a recâștiga o parte din Înălțimile Golan, dacă nu chiar întreg platoul ocupat de Israel, când Kissinger a oprit lucrurile și a convocat o ședință a Consiliului de Securitate pentru a demara un proces de pace.

În viziunea de dinainte de război a lui Kissinger, Sadat ar fi fost aclamat de masele sale ca un erou cuceritor pentru recuperarea Canalului Suez și el, Kissinger, le-ar fi dat apoi israelienilor câteva zile pentru a-i lovi înapoi pe egipteni și forțele siriene înainte să pună stop.

Lucrurile nu s-au desfășurat conform planului pentru Sadat și Kissinger (și pentru sirieni) din două cauze principale.

Una era aceea că forțele armate israeliene nu erau pregătite de război. Și asta deoarece ministrul Apărării Moshe Dayan a crezut că nu va exista niciodată un război dacă acesta nu ar fi fost pornit de Israel. Din cauza lipsei de pregătiri Israelul a suferit pierderi mari, în special de tancuri, atunci când Sadat și-a lansat atacurile de-a lungul Canalului Suez. Și acest lucru a dus la o adevărată criză în relația Israelului cu administrația Nixon și în special cu Henry Kissinger.

Am aflat de această criză într-o conversație telefonică pe care am avut-o cu prim-ministrul Golda Meir.

După cum unii dintre voi știu, m-am bucurat de o relație foarte specială cu Golda, la nivel uman. Și asta pentru că de fiecare dată când mă duceam în Israel îi trimiteam trei duzini de trandafiri roșii. Din momentul în care a devenit prim ministru am beneficiat de întâietate în a o intervieva în momentele de criză. Pe scurt:

Am ajuns în Israel în a doua zi a războiului din 1973. Am aflat că Golda ținea o ședință de război în bucătăria casei sale din Tel Aviv și am trimis acolo trei duzini de trandafiri roșii. Două ore mai târziu am primit un telefon de la Lou Kiddar, asistenta personală și prietena de-o viață a Goldei, care mi-a spus „Golda îți mulțumește pentru flori și va încerca să te sune în seara aceasta.”

Golda m-a sunat, într-adevăr, dar pentru a-mi spune că de data aceasta nu putea să-mi acorde primul interviu. Exista un motiv foarte întemeiat, mi-a spus, pentru care a trebuit să dau primul interviu presei americane. Am întrebat-o care este acel motiv. A răspuns: „Avem nevoie disperată să ne refacem rezerva de arme din America, mai ales de tancuri. Kissinger stă lângă urechea lui Nixon și îi șoptește să întârzie reaprovizionarea și ne face să transpirăm până când suntem gata să facem concesii.”

Golda a continuat și mi-a spus că este pregătită să zboare la Washington pentru o oră să stea de vorbă cu președintele Nixon și să deblocheze problema armelor.

Însă Dayan a fost cel care a obținut deblocarea și reaprovizionarea. A făcut-o ordonând armarea a două rachete nucleare, una având ca țintă Cairo, cealaltă Damascul. A fost de ajuns pentru a-l înspăimânta pe Nixon, acesta comandând degrabă o reaprovizionare masivă a Israelului.

Ani mai târziu am relatat povestea șantajului nuclear al lui Dayan în fața unui public american. După prezentare, am fost abordat de către un domn evreu care părăsise Israelul și începuse o viață nouă în America. Acesta mi-a spus următoarele: „Alan, ceea ce ai spus despre șantajul nuclear al lui Dayan este adevărat. Știu asta deoarece am fost ofițerul responsabil cu supravegherea armării celor două proiectile nucleare.”

A doua cauză principală pentru care totul a mers prost pentru Sadat, Kissinger și sirieni este aceea că Ariel Sharon și alți generali israelieni au decis că odată fiind reaprovizionați cu armament îi vor da o lecție lui Kissinger (și lui Sadat și sirienilor deopotrivă). Sharon și ceilalți generali erau convinși că în imediata numărătoare inversă până la război Kissinger știa că Sadat era pe care să atace Israelul și pe ei nu i-a anunțat.

Când Kissinger și-a dat seama că generalii israelieni aveau să meargă cu războiul până în punctul în care Sadat și el vor fi umiliți, a plecat la Moscova. Ceea ce a rezultat din acea vizită a fost o declarație potrivit căreia forțele armate americane din jurul lumii intraseră în alertă roșie (nucleară) din cauza pericolului ca Uniunea Sovietică să se angajeze în război pentru a împiedica înfrângerea și umilirea totală a lui Sadat.

Apoi prim-ministrul Golda Meir a primit apeluri telefonice urgente de la Kissinger și Nixon. Aceștia i-au spus că trebuie să îl țină sub control pe Sharon – care intenționa să nimicească împresurata a Treia Armată Egipteană – pentru a împiedica izbucnirea unui al Treilea Război Mondial și un holocaust nuclear.

A fost suficient pentru a o face să acționeze.

În ultima sa conversație cu mine cu câteva luni înainte de a muri, Golda mi-a spus așa:

„Încă în papucii de casă, m-am urcat în elicopter. Am zburat în Egipt – imaginează-ți asta, Golda Meir în Egipt – și acolo l-am confruntat pe Sharon. Am stat în fața lui și i-am spus: Sunt prim-ministrul tău și îți ordon să nu faci o mișcare împotriva celei de-a Treia Armate.”

Și, în linii mari, cam așa s-a sfârșit războiul din 1973. Încercuita armată egipteană a fost salvată și odată cu ea și imaginea lui Sadat. Iar asta a fost suficient pentru Kissinger ca să demareze procesul ce va duce la tratatul separat de pace al Egiptului cu Israelul. Kissinger știa că dacă Egiptul ar putea fi scos din ecuația războiului, arabii niciodată nu vor fi capabili să confrunte armata israeliană.


                                               Henry Kissinger și Golda Meir


Ca o notă de subsol voi adăuga asta. În ultima conversație cu Golda am întrebat-o dacă a crezut că amenințarea intervenției sovietice și o confruntare a superputerilor era reală. Mi-a spus că la vremea respectivă a crezut că da. „Încă mai crezi?” am întrebat-o. Pauza lungă pe care a făcut-o mi-a indicat că nu era o întrebare la care se gândise până atunci. Până la urmă a răspuns „Nu sunt sigură.” Am interpretat răspunsul ca pe un indiciu al faptului că lua în considerare posibilitatea ca Henry Kissinger și sovieticii să fi simulat o amenințare pentru a o speria suficient de mult încât să-l confrunte pe Sharon.

În aceeași conversație am întrebat-o pe Golda câtă încredere avea în Kissinger. Mi-a oferit două răspunsuri.

Unul a fost un gest. Și-a deschis arătătorul și degetul mare de la mâna stângă până la lărgimea maximă, formând un unghi drept complet. Apoi, încet, și-a coborât arătătorul până când aproape îi atingea degetul mare. Apoi a spus: „Atât de mult!”

Al doilea său răspuns a fost acesta:

„De fiecare dată când Kissinger era în Israel le spunea membrilor cabinetului meu pe numele lor mic. Și ei îi spuneau Henry. Dar nu eu. Eu întotdeauna i-am spus domnule Secretar de Stat sau doctore Kissinger; și am insistat ca el să-mi spună doamna Prim Ministru sau doamna Meir. Dacă te tutuiești cu un asemenea om, o să ți-o iei.”
                                            
Ca o concluzie la ceea ce am spus despre războaiele din 1948, 1967 și 1973, mă voi repeta afirmând că existența Israelului nu a fost niciodată, dar niciodată amenințată de nicio combinație a forțelor arabe.

Voi adăuga aici un comentariu făcut către mine în 1980 de general-maiorul atunci aflat în retragere Shlomo Gazit, cel mai bun și mai inteligent dintre directorii Agenției Naționale de Informații Militar-Strategice a Israelului. La vremea respectivă jucam rolul omului de legătură într-un dialog secret, cu caracter de tatonare, între Arafat și Shimon Peres care spera să câștige următoarele alegeri din Israel și să-i refuze lui Begin un al doilea mandat. Gazit era unul dintre cei doi care îl sfătuiau pe Peres în legătură cu această inițiativă. Într-o dimineață, la cafea, i-am spus: „Am ajuns la concluzia că e totul un mit. Existența Israelului nu a fost niciodată, niciodată în pericol.” Mi-a replicat cu un zâmbet trist: „Alan, problema noastră, a israelienilor este că am devenit victimele propriei noastre propagande.”

A treia cea mai mare minciună de propagandă a Zionismului stă în aserțiunea că nu a existat niciodată un partener palestinian pentru pace.

Adevărul este că nimeni, repet, nimeni nu a făcut mai mult pentru pregătirea unui teren pentru pace în niște termeni pe care orice guvern rațional al Israelului i-ar fi acceptat cu ușurare, decât liderul PLO Yasser Arafat.


 

Așa cum arăt în detaliu în cartea mea Arafat: Terorist sau Pacificator? (am petrecut un an de zile trăind cu el și cu cele mai importante persoane din conducere pentru a-i convinge să-mi spună povestea lor), Arafat devenise un pragmatist în urma unei conversații purtate cu președintele Nasser al Egiptului în 1969. Nasser i-a spus că dacă PLO (Organizația pentru Eliberarea Palestinei) vrea să fie luată în serios de către principalele puteri, va trebui să vină cu o politică a diplomației și a compromisului. Compromisul necesar, a adăugat Nasser, era o înțelegere de pace cu un Israel în cadrul granițelor din 1967.

Arafat știa că pentru majoritatea palestinienilor de pretutindeni la vremea respectivă acela era un compromis INIMAGINABIL, deoarece le cerea să cadă la pace cu Israelul primind în schimb doar 22% din pământul lor.

Dar din acel moment, din 1969, Arafat s-a dedicat soluției celor două state. I-a luat 10 ani ca să-și vândă politica diplomației și a compromisului mai întâi majorității colegilor săi din conducerea Fatah și apoi, într-un final, PNC-ului, Consiliul Național al Palestinei, care era mai mult sau mai puțin un parlament-în-exil și corpul decizional cel mai important al taberei palestiniene.

A fost un proces de vânzare pentru care Arafat a fost nevoit să își pună la bătaie reputația în fața poporului său și chiar viața. Într-una din conversațiile mele cu Abu Iyad, șeful securității și al informațiilor în cadrul Fatah, acesta mi-a spus că dacă mai la început ar fi crezut că Arafat ar reuși să convingă PNC să-i susțină compromisul de neconceput, l-ar fi asasinat cu propriul pistol. Și când ulterior, i-am spus lui Arafat ceea ce îmi mărturisise Abu Iyad, singurul său comentariu a fost „Da, știu asta.”

După războiul din 1973 Arafat și-a intensificat eforturile de a-și vinde politica sa de diplomație și compromis PNC-ului. Raționamentul său imediat după război fusese acela că Egiptul va face pace separată cu Israelul, că Iordania va face și ea la un moment dat, fără îndoială, același lucru, și că dacă PLO nu s-ar fi angajat la o înțelegere de pace cu un Israel în interiorul granițelor de dinainte de 1967, ar fi fost abandonată de către cele două state arabe din prima linie.

Când a riscat totul în eforturile sale de a-și vinde politica diplomației PNC-ului, Arafat i-a convocat la Beirut pe fiecare dintre cei 300 de delegați ai PNC-ului din toată lumea, pentru o discuție față în față cu el. Răspunsul inițial al multora dintre ei a fost acela de a-l acuza de trădare. Arafat și-a păstrat calmul și le-a spus celor care îl refuzau să se întoarcă în diaspora și să se mai gândească la ce a spus el în legătură cu nevoia unui compromis cu Israelul. După ce vor fi făcut asta, le-a spus el, îi va chema din nou să poarte o discuție. Arafat nu era un orator grozav, dar în conversațiile tête-à-tête avea puterea de convingere a unui magician.

Lucru care s-a dovedit când spre sfârșitul lui 1979, în cadrul adunării de la Alger a PNC-ului, s-a votat în favoarea politicii diplomației lui Arafat cu 296 de voturi pentru și 4 contra.

În ziua de după vot m-am întâlnit cu Arafat. Acesta a spus:

„Este un miracol. Acum suntem gata să trăim în pace cu Israelul într-un mini-stat al nostru. Gata cu tâmpeniile astea cu aruncatul evreilor în mare!”

Arafat se afla atunci în culmea gloriei și dacă liderii Israelului ar fi fost interesați câtuși de puțin de o pace în baza unei autentice soluții a celor două state, ușa era deschisă.

Răspunsul Israelului dat pacificatorului Arafat a venit în 1982 când ministrul Apărării Sharon a ordonat invadarea Libanului până la Beirut. Scopul era eliminarea întregii conduceri PLO și distrugerea infrastructurii sale. Dar aceasta era doar prima fază a planului lui Sharon.

Intenția sa, dacă ar fi reușit să anihileze conducerea PLO și să-i distrugă infrastructura, era să răstoarne regimul hașemit din Iordania și apoi să le spună palestinienilor: „Sigur că trebuie să aveți un stat al vostru. Uitați-l acolo, de cealaltă parte a râului Iordan. Mergeți și luați-l.”

Un an mai târziu l-am întrebat pe regele Hussein dacă fusese conștient de intenția lui Sharon de a-l detrona. Mi-a răspuns că da, fusese perfect conștient.

Dar regele Hussein nu era singurul lider arab conștient de planul de joc al lui Sharon. Când Sharon se afla în toiul plănuirii invaziei Libanului, liderii Golfului Persic s-au întâlnit în secret. Scopul lor era de a se pune de acord asupra unui mesaj care să fie trimis președintelui Reagan. Mesajul pe care l-au trimis era în sensul că atunci când Sharon urma să atace PLO în Beirut ei nu vor interveni și nu vor face probleme.

Cum știm asta? Unul dintre liderii Golfului era sultanul Omanului, Qaboos. Acesta l-a avertizat pe Arafat. Potrivit lui Arafat, sultanul Qaboos i-ar fi spus: „Fii foarte atent. Va veni o vreme când ne vei cere ajutorul și acesta nu ți se va da.”

Au vrut liderii Golfului Persic ca Sharon să distrugă PLO? Răspunsul pare să fie da.

O altă întrebare. Fiind pregătit să facă pace cu Israelul în schimbul unui mini-stat palestinian, Arafat de fapt renunța la dreptul palestinienilor la reîntoarcere?

Răspunsul complet este NU. Arafat și majoritatea colegilor săi lideri au înțeles dar nu puteau spune în public că un mini-stat palestinian ar putea cuprinde doar aproximativ 100.000 dintre acei refugiați dornici să se reîntoarcă. Dar ei au sperat, poate dintr-o naivitate, în ideea că o generație sau două de pace vor crea suficientă încredere mutuală și siguranță pentru ca Israelul să permită tot mai multor palestinieni să se reîntoarcă. Dar chiar dacă acea speranță era doar o iluzie, nu putea trece drept renunțare la dreptul de reîntoarcere.

Acum înapoi la întrebarea de ce Zionismul ESTE adevăratul dușman al evreilor.

Suntem astăzi martorii creșterii unui val global de anti-israelism care, vorbind la modul general, NU este antisemitism (nu este dispreț sau ură la adresa evreilor doar pentru că sunt evrei).

Anti-israelismul este răspunsul uman ușor de înțeles la comportamentul Israelului, la sfidarea legii internaționale, la negarea dreptății pentru palestinieni și, vorbind mai general, la procesul de colonizare în curs de desfășurare – furtul a tot mai mult pământ arab, demolarea tot mai multor case arabe, un proces care, din punctul meu de vedere, ar putea fi și ar trebui să fie descris ca un proces de purificare etnică gradată și clandestină.

Pentru evrei, pericolul este că anti-israelismul s-ar putea transforma în antisemitism, ducând, la un moment dat, la un al doilea holocaust, o revoltă generală împotriva evreilor.

Un avertisment explicit în legătură cu acest pericol a fost transpus în cuvinte de către Yehoshafat Harkabi, cel mai longeviv director al Agenției Naționale de Informații Militare și Strategice a Israelului, în cartea sa din 1986, Israel’s Fateful Hour. Iată ce scrie:

„Israelul este criteriul potrivit căruia lumea va avea tendința să judece toți evreii. Israelul ca stat evreiesc este un exemplu al caracterului evreiesc, care găsește exprimare liberă și nediluată în interiorul acestuia. Antisemitismul are rădăcini adânci și istorice. Însă, orice greșeală în comportamentul Israelului, care inițial va fi citată ca anti-israelism, e foarte probabil să se transforme în antisemitism. Ar fi o tragică ironie dacă statul evreiesc, ce era menit să rezolve problema antisemitismului, va deveni un factor al ascensiunii antisemitismului. Israelienii trebuie să fie conștienți că prețul comportamentului lor greșit este plătit nu doar de ei, ci de către toți evreii din lume.”

Dacă Harkabi ar trăi astăzi, cred că ar fi de acord că transformarea despre care vorbea este în curs de desfășurare.

Merită menționat că Harkabi nu a fost primul care a avertizat că Zionismul ar putea fi promotorul antisemitismului.

Înainte de holocaustul nazist majoritatea evreilor din lume se opuneau proiectului Zionist cu privire la Palestina. Cei care s-au exprimat în public împotriva lui credeau că este imoral și că va duce la un conflict fără sfârșit. Dar cel mai mult, se temeau că dacă marile puteri vor permite Zionismului să se desfășoare, într-o zi acesta va provoca antisemitism.

Poate cea mai tragică dintre ironii este aceea că Zionismul are nevoie de antisemitism pentru a-și justifica acțiunile și politica ucigașă.

Datorită unei convingeri personale aș dori să-mi închei prezentarea într-o notă pozitivă. Convingerea mea este aceasta:

Vorbind la modul general, evreii sunt elita intelectuală a lumii vestice și palestinienii sunt elita intelectuală a lumii arabe. Acest lucru îmi sugerează că împreună, în pace și parteneriat, ar putea schimba regiunea în bine și, făcând asta, ar oferi speranță și inspirație lumii întregi.

Dar lucrul acesta nu se va întâmpla, așa că nu pot concluziona într-o notă pozitivă.

Liderii israelieni nu sunt interesați câtuși de puțin de pace în niște termeni acceptabili pentru palestinieni și asta, în parte, pentru că majoritatea evreilor israelieni au fost spălați pe creier de propaganda Zionistă până în punctul în care se poziționează dincolo de rațiune și bun simț în ceea ce privește dreptatea pentru palestinieni.

Planul de joc al liderilor israelieni care iau deciziile importante este acela de a le face palestinienilor viața un iad în speranța că fie vor abandona lupta și vor accepta niște firimituri de la masa Zionismului sub forma câtorva bantustane izolate pe 30-40% din Cisiordania pe care n-au decât să le numească stat dacă așa vor; sau, și mai bine, că își vor face bagajele și se vor căra să-și înceapă o nouă viață în altă parte.

Ce e cel mai probabil să se întâmple când liderii israelieni vor ajunge la concluzia că nu-i pot forța pe palestinieni să se predea în termenii Zionismului? Părerea mea este că vor inventa un pretext pentru o rundă finală de purificare etnică – pentru a-i alunga pe palestinienii din Cisiordania în Iordania, Siria, Liban sau oriunde altundeva. Și cei care nu vor vrea să plece vor fi omorâți.

Speculez și mai mult și spun că dacă acest lucru se va întâmpla, furia oamenilor preocupați și compasionali din întreaga lume va accelera transformarea anti-israelismului în antisemitism, care se va întoarce grav împotriva evreilor.

Ultima întrebare, pentru moment.

Nu am nicio speranță pentru o rezolvare a conflictului care să asigure palestinienilor o doză acceptabilă de dreptate?

În analiza mea și dată fiind complicitatea implicită a tuturor guvernelor ce contează în procesul de colonizare în plină desfășurare, pot vedea o singură cale prin care dinamicile conflictului s-ar putea schimba. Și aceasta e ca palestinienii oprimați și aflați sub ocupație să insiste asupra dizolvării coruptei și impotentei Autorități Palestiniene și să înmâneze Israelului responsabilitatea completă și răspunderea totală față de ocupație.

Acest lucru ar impune Israelului considerabile poveri financiare, de securitate și de alte tipuri iar acesta va răspunde cu și mai multă brutalitate și opresiune. Dar asta ar putea declanșa o avalanșă de proteste publice și presiune asupra lumii vestice și dincolo de ea, pentru a împinge guvernele să se folosească de influența pe care o au pentru a încerca să pună capăt sfidării manifestate de Israel față de legea internațională și negării justiției pentru palestinieni.

Dar sunt precaut în legătură cu un aspect. Chiar dacă va veni ziua în care guvernele marilor puteri vor fi pregătite să confrunte Zionismul, nu putem băga mâna în foc că liderii Israelului vor spune „Bine. Vom face cum vreți voi.”

De ce spun asta? Din cauza unei declarații făcute mie de către prim-ministrul Golda Meir într-unul din interviurile pentru BBC în 1972. La un moment dat i-am spus „Doamna prim-ministru, vreau să fiu sigur că înțeleg ceea ce tocmai ați spus...Vreți să spuneți că într-o situație apocaliptică Israelul ar fi gata să doboare întreaga regiune și lumea întreagă odată cu el?

Fără pauză de gândire Golda a replicat: „Da. Exact asta spun.” 




Acel interviu a fost transmis pe BBC 1 la ora 20.00 într-o seară de luni. O oră mai târziu, The Times din Londra, la vremea respectivă un ziar serios, și-a schimbat titlul editorial pentru a cita ce îmi spusese Golda. Apoi a adăugat propria opinie – „Am face bine s-o credem.”

Am crezut-o atunci și încă o cred.




Niciun comentariu: