miercuri, iulie 06, 2016

TURNEUL LUI NETANYAHU ÎN AFRICA: Un scuipat în fața celor oprimați cu ajutorul Israelului



Guvernul și cetățenii israelieni trebuie să realizeze că „mândria Israelului”, înfloritoarea sa industrie de export de armament și tehnologie militară, a fost un coșmar fără sfârșit pentru oamenii din Africa. Oare cum se poate uita Netanyahu în ochii ruandezilor și ai ugandezilor?


 Prim-ministrul israelian și soția sa, Sara, părăsesc Unganda și se îndreaptă spre Kenya. 4 iulie, 2016, Foto: (Kobi Gideon/GPO)

de Italy Mack

Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu se află într-un turneu prin statele africane Uganda, Ruanda, Etiopia și Kenya.

De zeci de ani, relația Israelului cu continentul african, de la Africa de Sud până la Sahara, a fost bazată aproape exclusiv pe exporturile de armament și tehnologie militară care au alimentat opresiunea, războaiele civile și dictatorii criminali.

Până în 1967, statul Israel era recunoscut în multe cercuri drept un succes în lupta anti-colonialistă. Statele africane independente primeau ajutor militar și civil din partea Israelului și în schimb, votau cu el la Națiunile Unite. Ierusalimul chiar a condamnat apartheidul, rasismul și discriminarea. Legăturile Israelului cu țările africane au devenit și mai strânse după Criza Canalului Suez în 1956, când prim-ministrul David Ben-Gurion a dezvoltat Doctrina Periferiei.

Potrivit acestei doctrine, pentru a slăbi statele arabe dușmane din împrejurimi, Israelul trebuia să stabilească alianțe cu țări din periferia Orientului Mijlociu, cum ar fi Etiopia, și cu grupuri minoritare din statele arabe dușmane, ca de exemplu rebelii creștini din Sudanul de Sud. În acest context al Doctrinei Periferiei Israelul și-a consolidat puternica alianță cu Uganda, care la vremea respectivă – și până în ziua de astăzi – a servit drept canal pentru fluxul de ajutor militar israelian pentru Sudanul de Sud.

După războiul din 1967 și ocuparea israeliană a teritoriilor egiptene și siriene, a Cisiordaniei și a Fâșiei Gaza și debutul demersului de construcție a coloniilor, lumea a început să critice tot mai mult Israelul. În ochii multora, statul Israel devenise un regim de ocupație colonialist. În același timp, țările arabe au început să trimită bani și petrol fragilelor state africane.

La puțin timp după sfârșitul Războiului de Yom Kippur din 1973, multe state nealiniate și aproape toate statele africane au întrerupt legăturile diplomatice cu Israelul. Și pe măsură ce Israelul devenea tot mai izolat, a început să construiască relații bazate pe securitate cu câteva dintre cele mai brutale regimuri din Africa, America Latina, Asia și Caraibe.


  RĂZBOI RECE, INTERESE ECONOMICE RECI


 Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu și soția sa, Sara, în drum spre Ruanda. 6, iulie, 2016.   Foto: (Kobi Gideon/GPO)

Raționamentele din spatele exporturilor militare către multe din aceste țări erau strict economice, cum ar fi cazul Republicii Burundi și al Republicii Centrale Africane. Alte relații au servit interesele strategice ale Israelului și ale Statelor Unite în timpul Războiului Rece, ca în cazul Zairului și al Ciadului. Însă alte relații au mers mult mai departe, ca în cazul regimului de apartheid din Africa de Sud. Au existat și cazuri în care Israelul a vândut arme ambelor tabere ale conflictului – cazul războaielor civile din Angola și Nigeria.

Până în 1973, proiectele civile israeliene în Africa din anii 50 și 60 erau uitate de mult – deveniseră doar o picătura într-un ocean de exporturi militare. Acest lucru a fost valabil mai ales în anii 90, când multe state africane au început să reia legăturile diplomatice cu Israelul. Ce folos real are pentru locuitorii Guineei un spital construit de Israel când tot Israelul este cel care pregătește și înarmează forțele de securitate care îi torturează și îi omoară?

Ne imaginăm că în timp ce se va afla în Ruanda, Netanyahu va vizita Centrul Memorial al Genocidului, dar oare va menționa că genocidul acela a fost susținut parțial cu arme israeliene?

Cum se va uita Netanyahu în ochii ruandezilor, când Israelul își continuă exporturile militare chiar și acum, în ultimii ani, și chiar în ciuda faptului că Ruanda sprijină miliții criminale în statele vecine și în ciuda faptului că Ruanda este considerată una dintre cele mai cumplite țări africane în ceea ce privește libertatea internă, în care activiștii opoziției, activiștii pentru drepturile omului și jurnaliștii sunt răpiți, torturați, uciși și dispăruți?

Își va cere iertare Netanyahu față de cetățenii Etiopiei pentru ajutorul pe care Israelul l-a oferit juntei militare care a omorât sute și mii de oameni? Va încerca să explice de ce Israelul încă oferă asistență militară și de securitate regimului opresiv, unipartinic de acolo? Ce le va spune Netanyahu kenyenilor care suferă din cauza forțelor de securitate corupte, cunoscute pentru faptul că torturează, ucid și fac să dispară civili, sprijinite de Israel? Le va cere iertare Netanyahu ugandezilor pentru ajutorul militar acordat, pentru contribuția Israelului la corupția țării și pentru sprijinul oferit forțelor de represiune din ultimii ani? Sau poate pentru responsabilitatea directă sau indirectă a Israelului pentru ascensiunea lui Idi Amin în 1971 și pentru opresiunea răspândită și violările drepturilor omului chiar înainte de aceasta?

                                       
 SPRIJINIREA UNUI DICTATOR CRIMINAL


 Ministrul de Externe israelian Abba Eban și ministrul Apărării Moshe Dayan îl întâmpină pe președintele Ugandei Idi Amin pe aeroportul Lod International, Israel, 1971. (Fritz Cohen/GPO)

Israelul l-a îmbrățișat pe Idi Amin și l-a ajutat să-și consolideze puterea înainte de revoluția pe care a condus-o în ianuarie 1971. În timpul loviturii militare și imediat după, Amin a dus o campanie criminală de epurare, inclusiv a bolnavilor smulși din paturile de spital. Forțele de securitate ale lui Amin au torturat, au făcut să dispară și au ucis în masă cetățeni, uneori familii întregi, afișând o cruzime teribilă. Printre alte acte înfiorătoare, capetele prizonierilor erau rase cu sticlă spartă și apoi erau bătuți cu ciocane și cu conducte de apă. Oamenii răpiți erau îngropați de vii, urechile și membrele le erau tăiate și trupurile profanate. Membrii familiilor care încercau să descopere ce s-a întâmplat cu rudele lor erau adesea torturați și omorâți și ei, alții erau eliberați numai după ce li se tăiaseră membrele. Femeile erau răpite și aduse la bazele militare unde erau violate în mod sistematic și doar câteva dintre ele mai scăpau cu viață.

Povestea sprijinului acordat de Israel lui Idi Amin a fost spusă în câteva rânduri, dar un raport din 1986 al Comisiei Ruandeze a Adevărului a dezvăluit detalii suplimentare despre implicarea adâncă a Israelului, care seamănă foarte bine cu ajutorul militar oferit de Israel regimului Pinochet în Chile și altor regimuri criminale. Potrivit acelui raport, imediat după lovitura de stat, Amin a cerut ajutorul Israelului pentru înființarea unui Shin Bet ugandez, agenția de securitate internă israeliană. Așa au ajuns instructorii israelieni să antreneze poliția secretă ugandeză care a terorizat populația țării pentru a o supune.

Nimeni nu a fost surprins de comportamentul sadic și criminal al lui Idi Amin când acesta a ajuns la putere – era cunoscut ca fiind un ucigaș sadic cu mult înainte, din vremea în care fusese angajat în armata britanică și după aceea, când s-a făcut responsabil cu arestările și uciderile în masă din Uganda în anii 60. Dar se pare că Israelului nu i-a păsat că a ajutat un monstru să ajungă la putere. Și totuși, Israelul s-a simțit jignit când în 1972 Amin le-a ordonat să plece tuturor israelienilor din Uganda și a fost surprins de ingratitudinea lui Amin după tot armamentul și toată instrucția pe care a oferit-o forțelor de securitate și agențiilor secrete începând cu anii 60.

                  
  ADEVĂRUL IESE ÎNTOTDEAUNA LA IVEALĂ, PÂNĂ LA URMĂ


Încercarea Israelului de a ascunde sub preș ajutorul oferit oamenilor responsabili pentru cele mai cumplite atrocități din istoria africană recentă este destinată eșecului. Așa cum procesele generalilor din America Latină scot la iveală sprijinul Israelului, fantomele trecutului său din Africa vor continua să-l bântuie.

Doar recent, fostul președinte al Ciadului, Hissène Habré, responsabil pentru dispariția și moartea a 40.000 de oameni, a fost condamnat la închisoare pe viață pentru crime împotriva umanității. În anii 80, forțele de securitate și agențiile de informații ale lui Hissène Habré au primit ajutor de la Israel sub formă de arme și pregătire militară în lupta împotriva colonelului libian Muammar Gaddafi. În timpul procesului lui Charles Taylor, criminalul dictator al Liberiei, unul dintre comandanții săi, poreclit Zigzag, a mărturisit că în urmă cu câțiva ani acesta spintecase pântecele femeilor însărcinate și strivise capurile bebelușilor și cum a primit instrucție specializată în Israel, primind chiar un certificat oficial din partea guvernului israelian.

Guvernul și cetățenii israelieni trebuie să realizeze că „mândria Israelului”, înfloritoarea sa industrie de export de armament și tehnici militare, a fost un coșmar fără sfârșit pentru oamenii din Africa. Într-un număr deloc mic de locuri de pe acest continent, exporturile militare ale Israelului încă stau în calea tranzițiilor spre democrație.

                     
ARME, VOTURI U.N. ȘI „TERORISM DIPLOMATIC PALESTINIAN”


   Soldați din armata Sudanului de Sud, 2 martie, 2014 (Punghi / Shutterstock)

În ciuda tuturor acestor lucruri, Israelul continuă să prefere dictaturile aspre și oprimante care vor vota cu el la Națiunile Unite în loc să-și încerce norocul cu opinia publică din țările democratice, țări ai căror oameni au o listă lungă de plângeri din cauza implicării Israelului în oprimarea lor – trecută și prezentă.

În cadrul unei ședințe recente a Comitetului pentru Apărare și Afaceri Externe al Knessetului, reprezentanții ministerului israelian al Afacerilor Externe s-au plâns de dificultățile pe care le întâlnesc în țările democratice din America Latină și de succesul „terorismului diplomatic palestinian” în acele țări. Prin comparație, diplomații israelieni au subliniat cu mare fală ce relații strânse au cu regimul din Honduras, o țară care a suferit o lovitură de stat în 2009, care este sub un proces de militarizare și ale cărei forțe de securitate sunt cunoscute pentru asasinarea activiștilor drepturilor omului, activiștilor pentru drepturile muncitorilor și a celor ce luptă pentru drepturile indigene.

Luând în considerare faptul că istoria Israelului în Africa se repetă chiar și în ziua de astăzi în locuri ca Sudanul de Sud, poate ar fi fost mai bine ca Netanyahu să evite această vizită costisitoare și jenantă – atât pentru beneficiul cetățenilor israelieni cât și pentru cel al oamenilor din țările pe care le vizitează.

Pentru schimbarea fundamentală a relației Israelului cu cetățenii Africii, acesta nu trebuie doar să limiteze exportul de produse și servicii militare în țările care violează legea internațională și drepturile omului, trebuie să-și schimbe și abordarea față de refugiații africani care au ajuns în Israel. Dacă Israelul vrea să deschidă un capitol nou cu privire la oamenii din Africa, trebuie să desigileze dosarele ce documentează implicarea sa ilegală și imorală în câteva dintre cele mai cumplite regimuri ale continentului și crimele lor.

Guvernul trebuie să deschidă dosare de cercetare penală și să îi aducă în fața justiției pe exportatorii israelieni de arme care au ajutat și au instigat la crime de război, crime împotriva umanității și grave violări ale drepturilor omului – inclusiv pe acei miniștri ai Apărării care au aprobat asemenea afaceri și exporturi. Israelul trebuie să plătească reparațiile acolo unde se cuvine și trebuie să își ceară iertare direct și necondiționat africanilor care de zeci de ani suferă consecințele exporturilor sale militare.

Cu ocazia ceremoniei de pe aeroportul Entebbe pentru a comemora 40 de ani de la operațiunea Entebbe, în care, pe lângă 45 de soldați ugandezi și trei ostateci a murit și  fratele său, Yoni, Netanyahu a dorit ca cetățenii Israelului – și lumea întreagă – să jelească împreună cu el. Dar, la fel ca toți prim-miniștrii israelieni ce l-au precedat, Netanyahu pare nemișcat de suferința și pierderea de viață pricinuită continentului de exporturile Israelului și de politica externă distructivă a acestuia.


 

Niciun comentariu: