miercuri, iulie 20, 2016

UK CONTRACAREAZĂ DOVEZILE CRIMELOR DE RĂZBOI ÎMPOTRIVA FOSTULUI MINISTRU ISRAELIAN



de Charlotte Silver

Un judecător britanic a găsit suficiente dovezi pentru a o investiga pe Tzipi Livni sub acuzația de răspundere personală pentru masacrul din decembrie 2008 asupra Gazei.


Pentru a patra oară în șapte ani de zile, guvernul britanic a intervenit pentru a o proteja pe Tzipi Livni, fostul ministru israelian al afacerilor externe, de o posibilă investigație privind crimele de război și rolul său în atacul Israelului asupra Fâșiei Gaza în decembrie 2008.

Săptămâna trecută, înainte de vizita plănuită la Londra cu ocazia unei conferințe organizate de publicația Haaretz, din Tel Aviv, Unitatea pentru Crime Împotriva Umanității a Scotland Yard i-a telefonat lui Livni să o invite să vină la poliție pentru un interviu voluntar.

După ce a primit citația, Israelul a inițiat un „contact diplomatic” cu Marea Britanie, potrivit Haaretz, iar ministrul de Externe al UK a aranjat ca Livni să primească, încă o dată, statutul de „detașat diplomatic special”.

Analiza plângerii, efectuată de Serviciul de Procuratură al Coroanei a fost înregistrată inițial în 2009, a declarat pentru Electronic Intifada Daniel Machover, unul dintre avocații reprezentând reclamanții. Dar guvernul UK a intervenit în mod repetat pentru a împiedica înaintarea cazului.

Machover s-a plâns de „aparenta dezinvoltură” cu care guvernul britanic încearcă să se amestece în justiție clasificând vizitele private ale suspecților din „țările prietene” drept „misiuni diplomatice speciale” pentru ca aceștia să dobândească imunitate.

Plângerea a fost depusă de victimele palestiniene ale atacului israelian ce a durat trei săptămâni. Acestea sunt reprezentate de firma londoneză de avocatură Hickman and Rose, pentru care lucrează Machover și de Centrul Palestinian pentru Drepturile Omului din Gaza.

Unul dintre reclamanți este fratele lui Naim Ashouf al-Ghifari, unul dintre cei 50 de stagiari și ofițeri de poliție civili uciși de rachetele israeliene în timpul unui stagiu de pregătire. Majoritatea victimelor efectuau exerciții de gimnastică atunci când proiectilele au lovit cartierul general al poliției.

SCHIMBAREA LEGII

În 2009, analizând plângerea, un judecător britanic a considerat că există suficiente dovezi pentru a o investiga pe Livni pentru responsabilitate personală în atacul asupra sediului poliției.

Livni nu era singurul lider israelian numit în plângere, dar numai numele ei a fost făcut public de către mass-media la vremea respectivă, a declarat Machover.

Hotărârea judecătorească din 2009 a declanșat furie în rândul liderilor politici din Marea Britanie și într-un final a dus la schimbări care limitau jurisdicția universală. Mandatul emis în urma hotărârii judecătorești a fost retras după ce s-a determinat că acesta fusese emis eronat deoarece Livni nu se afla în țară.

Schimbarea adusă legii, implementată în 2011, ar fi trebuit, chipurile, să împiedice „abuzurile” de jurisdicție universală prin obligația obținerii consimțământului directorului Ministerului Public (DPP - Director of Public Prosecutions) înainte de emiterea unui mandat de arestare, pentru a face mai dificilă urmărirea în justiție a oficialilor străini.

Totuși, citația emisă săptămâna trecută de Scotland Yard demonstrează că în ciuda faptului că Marea Britanie s-a amestecat în procesul de justiție și i-a oferit în mod repetat imunitate diplomatică specială lui Livni, dosarul privind crimele de război comise de către Israel nu este închis și încă este cercetat în mod activ.

Cincizeci de ofițeri de poliție și stagiari au fost uciși când Israelul a lansat timp de trei săptămâni atacuri cu rachete asupra Fâșiei Gaza în decembrie 2008.


Acuzațiile de crime de război comise în timpul atacurilor din 2008-2009 ce au omorât peste 1.400 de palestinieni includ tragerea asupra civililor ce fluturau steaguri albe, folosirea de scuturi umane și atacuri cu fosfor alb asupra țintelor civile, inclusiv asupra unei școli a UN.

După ce a primit imunitate diplomatică Livni a declarat: „Sunt mândră de deciziile pe care le-am luat în calitate de ministru în guvernul Israelului.”

Într-un comentariu făcut către Middle East Monitor, Machoever se întreba de ce Livni ar refuza o întrevedere cu poliția dacă avea atât de multă încredere în acțiunile sale.

Livni se alătură lui Benny Gantz și lui Doron Almog, cărora, de asemenea, li s-a oferit imunitate de către UK, permițându-le să evite să plătească pentru ordinele militare date care au ucis mii de palestinieni civili în Gaza.

EVITAREA ACUZAȚIILOR

Deși liderii israelieni au negat în mod public acuzațiile aduse, s-au dat cam mult peste cap pentru a evita o sentință judecătorească.

Cu ocazia recentei înțelegeri dintre Israel și Turcia, Israelul a promis 20 de milioane de dolari familiilor victimelor raidului ucigaș efectuat asupra navei turcesti Mavi Marmara în apele internaționale în 2010 care a omorât pe loc nouă persoane și a rănit-o fatal pe cea de-a zecea. Israelul a condiționat acești bani cerând Turciei să aprobe în parlament o lege care să-i protejeze pe oficialii israelieni de acuzații.

Hakan Camuz, un purtător de cuvânt al câtorva dintre familiile celor uciși pe Mavi Marmara, a declarat pentru Electronic Intifada că se îndoiește că o asemenea lege va fi aprobată de parlament.

Camuz a mai spus că niciuna dintre familiile victimelor nu a fost consultată în legătură cu înțelegerea și că respinge retragerea acuzațiilor de crimă în schimbul compensației financiare.

Între timp, două procese civile împotriva unor oficiali israelieni sunt pe rol în California și în Washington, DC.


Articolul poate fi citit în original aici: https://electronicintifada.net/blogs/charlotte-silver/uk-thwarts-war-crimes-probe-former-israeli-minister

Niciun comentariu: