miercuri, iulie 27, 2016

Un singur trup





de Stan Friedman


BETLEEM, CISIORDANIA – Mulți creștini palestinieni se simt răniți, chiar trădați de către evanghelicii americani care își oferă sprijinul Israelului fără a se gândi la suferința surorilor și fraților lor arabi întru Hristos.

„Pentru prea mulți evanghelici americani suntem irelevanți”, se plânge Yohanna Katanacho, teolog, decanul Colegiului Evanghelic din Nazareth. Sau, adaugă el, îi consideră pe toți palestinienii teroriști.

Katanacho a spus că și-ar dori ca evanghelicii americani să realizeze că fac parte dintr-unul și același trup cu palestinienii creștini și să-și amintească vorbele apostolului Pavel în 1 Corinteni 12:26 – „ Și dacă un mădular suferă, toate mădularele suferă împreună” – precum și de povața acestuia din Romani 12:15, „Bucurați-vă cu cei ce se bucură; plângeți cu cei ce plâng”.

Pentru Katanacho și ceilalți creștini palestinieni, acest lucru înseamnă a ruga biserica americană să le asculte punctele de vedere asupra conflictului ce face ravagii în zonă și să o facă fără prejudecăți și fără precondiții. „Avem nevoie ca frații creștini să ne asculte durerea noastră și a întreg poporului de pe acest pământ” spune Sami Awad, fondatorul și directorul trustului Holy Land, o organizație nonprofit din Betleem care caută să clădească pacea prin non-violență.

Biserica Evanghelică a Legământului (Evangelical Covenant Church - ECC) și congregațiile individuale au ascultat ceva mai mult în ultima vreme. Dezvoltă relații mai strânse cu organizațiile creștine palestiniene care sunt dedicate reconcilierii și cu instituțiile educaționale teologice cum ar fi Bethlehem Bible College (BBC) și NEC.

Organizația Covenant World Relief a ajutat sponsorizând cea mai recentă conferință ”Christ at the Checkpoint Conference”(„Hristos la punctul de control”) mai spre începutul anului. Este o întâlnire bianuală care se concentrează asupra reconcilierii în zonă.

Președintele BBC Jack Sara a spus „Suntem onorați de cooperarea tot mai strânsă și de parteneriatul cu Biserica Evanghelică, prin sprijinul, ocrotirea și împărțirea cunoașterii”.

Însă astfel de parteneriate sunt prea rare, mărturisesc creștinii palestinieni. Mai ales în SUA, mulți evangheliști împărtășesc viziunea teologică potrivit căreia Dumnezeu a promis că evreii vor reveni pe Pământul Sfânt și că întemeierea statului Israel în 1948 îndeplinește o profeție biblică. Această credință este stoarsă până la ultima picătură în sfera seculară atunci când politicienii, susținuți de evangheliști și de alte segmente ale societății declară că sprijină sută la sută Israelul.

„Aș spune că folosirea credințelor politice și teologice pentru a filtra vocile palestiniene, pentru a-mi filtra durerea mea și plânsetul meu este cea mai mare provocare și cel mai mare pericol cu care ne confruntăm.”A nu asculta aceste plânsete și voci”, spune Sara, este a uita că „Dumnezeu iubește poporul meu, poporul palestinian.”

Un studiu recent  efectuat de Pew Research dezvăluie prăpastia uriașă dintre evanghelicii americani și cei palestinieni. Aproape 80% dintre creștinii născuți în Israel sau în Ierusalimul de Est cred că existența și expansiunea coloniilor evreiești sunt dăunătoare relațiilor israeliano-palestiniene și 86% dintre ei consideră că Statele Unite sprijină prea mult Israelul. Același studiu arată că 50% dintre israelieni vor ca toți palestinienii să fie expulzați din Israel. Prin contrast, un sondaj din 2013 a relevat că doar 12% dintre evangheliștii albi din SUA și 16% dintre protestanții de culoare cred că America sprijină prea mult Israelul.

„Lumea mea a devenit o lume a urii și a morții” spune Katanacho. „Trăiesc într-o societate care nu dorește ca locuitorii săi să fie palestinieni.”


                Yohana Katanacho, teolog, decanul Colegiului Evanghelic din Nazareth.


Katanacho și alți evangheliști palestinieni vorbesc adesea împotriva violenței din regiune și se plâng că aproape de fiecare dată numai opiniile pro-israeliene se fac auzite. De exemplu, evreii și mulți evangheliști americani sărbătoresc ziua de 14 mai, ziua în care în 1948 Israelul a fost declarat stat. Însă palestinienii – inclusiv cei creștini – numesc acea zi Nakba (catastrofă).

Pentru ei catastrofa continuă. Palestinienii creștini își doresc ca evangheliștii americani să afle nedreptățile cu care se confruntă ei zi de zi. Nu beneficiază de aceleași drepturi ca israelienii non-arabi și până și turiștii americani au mai multe drepturi decât ei. Restricțiile de deplasare, de exemplu, îi împiedică pe mulți palestinieni să viziteze câteva dintre cele mai sfinte locuri creștine. Mulți dintre ei nu le-au văzut niciodată, deși trăiesc acolo.

Iar apoi este zidul.




Israelul a înălțat un zid ce se întinde pe aproximativ 75% din Cisiordania și restul se află în construcție. Pe cele mai multe porțiuni este îmbrăcat în sârmă ghimpată dar în alte locuri, de exemplu în Betleem, este făcut din beton compact și atinge o înălțime de aproape 8 metri, dublu față de Zidul Berlinului. În fiecare zi, acei palestinieni care au permis de muncă în Israel trebuie să se deplaseze printr-o serie de puncte de control pentru a merge și a se întoarce de la serviciu. Procesul acesta poate dura câteva ore bune în fiecare dimineață și seară. Mulți palestinieni nu își pot vizita membrii familiei care locuiesc de cealaltă parte a zidului.

Organizații internaționale, ca de exemplu Națiunile Unite au criticat Israelul pentru ridicarea acestui zid și mai ales pentru însușirea ilegală de și mai mult teren pentru a-l construi. Pentru israelieni este „zidul de securitate”; pentru palestinieni este „zidul de separație”.

Coloniștii evrei i-au expulzat forțat pe palestinieni de pe pământurile lor, pământuri pe care ei și familiile lor trăiau acolo de secole. Mii de hectare de livezi au fost distruse și afaceri locale odată cu ele. În Hebron, plase metalice de sârmă au fost întinse între clădiri de fiecare parte a piețelor deoarece coloniștii aruncă gunoaie și excremente în piețe. Forțele de ordine israeliene îi protejează pe coloniști.

Un soldat al IDF a spus că ultraortodocșii coloniști „ar vrea să omorâm toți palestinienii.”

„Există un dublu standard când vine vorba de realitatea contemporană”, a declarat Munther Isaac, vicar în cadrul Bisericii Evanghelice Luterane a Iordaniei și a Pământului Sfânt (ELCJHL) și decan al BBC în timpul conferinței „Hristos la punctul de control” din martie. „Aproape de fiecare dată când vorbesc unui grup de evangheliști vestici sunt întrebat „Recunoașteți dreptul Israelului de a exista?”. Mi se pare halucinant cum mi se cere mie – celui ocupat – să recunosc dreptul la existență al ocupatorului meu. Cum rămâne cu dreptul meu de a exista? Îmi recunoaște mie Israelul acest drept? Voi, din postura de creștini care apărați Israelul, îmi recunoașteți dreptul de a exista și dreptul la libertate și autodeterminare?”

Evanghelicii palestinieni spun că s-au săturat să trebuiască să se justifice în permanență.  „Tot timpul trebuie să demonstrăm că nu suntem teroriști”, spune Dina Katanacho, directoarea Societății Biblice Arabo-Israeliene și soția lui Yohanna. „Nu sunt terorist. Nu trebuie să-ți fie frică de mine. De ce trebuie să spun asta în fiecare zi?”

Palestinienii creștini reprezintă mai puțin de 2% din populația Israelului și a Cisiordaniei. Israelul îi consideră pe toți palestinienii arabi și îi tratează ca pe dușmanul său, a mai spus Dina. „Suntem o minoritate dintr-o minoritate dintr-o minoritate” se plânge ea. Nu se așteaptă ca toată lumea să fie de acord cu ea, dar, la fel ca toată lumea, își dorește să fie auzită. Face referire la Declarația de la Larnaca, un acord între creștinii palestinieni și evreii mesianici de a se respecta și a se implica reciproc în mod pozitiv în ciuda marilor diferențe între narativele și teologiile lor. La baza acestei înțelegeri stă credința că toți împărtășesc unitatea întru Hristos.

Mulți evrei mesianici cred că întoarcerea evreilor pe pământul acesta și întemeierea statului Israel reprezintă un semn al loialității lui Dumnezeu și că Israelul trebuie să controleze teritoriile pentru a-și păstra siguranța și a preveni agresiunile viitoare.

Însă, potrivit Declarației, „Mulți creștini palestinieni privesc prezența bisericii creștine pe pământul lor ca o mărturie a iubirii lui Dumnezeu și întemeierea statului Israel ca pe o catastrofă pentru poporul lor. Aceștia văd problema refugiaților palestinieni, inegalitatea cu israelienii, ocupația permanentă și expansiunea coloniilor pe pământ palestinian ca lucruri ilegale și incorecte. Ei consideră că ține de supraviețuirea lor și astfel este datoria lor să opună rezistență acestor nedreptăți prin mijloace pașnice, legale și non-violente.”

Declarația continuă „În ciuda viziunilor noastre diferite, ne luăm angajamentul să ne ascultăm unii pe alții, să învățăm unii de la alții și să contestăm narativa celuilalt respectuos, să ne evaluăm în mod critic propria narativă și să colaborăm pentru o narativă conciliantă, atotcuprinzătoare.”

Evangheliștii palestinieni speră ca omologii lor din America să facă același lucru.



Articolul poate fi citit în original aici: http://covenantcompanion.com/2016/06/23/one-body/

Niciun comentariu: