duminică, iulie 10, 2016

YAIR LAPID ȘI O CONSPIRAȚIE A TĂCERII DISTRUCTIVĂ PENTRU ISRAEL



Toți israelienii care rup tăcerea în legătură cu ocupația și celelalte crime își fac datoria patriotică, umană și morală. De aceea liderul partidului Yesh Atid se teme atât de mult de ei.

de Gideon Levy

    Liderul Yesh Atid, Yair Lapid. Foto: Ofer Vaknin


Discuția despre ocupație poate fi purtată doar peste hotare. O asemenea dezbatere presupune existența unei societăți democratice libere în care oamenii știu ceea ce se petrece. Deci, un asemenea dialog nu poate avea loc în Israel, așa cum nu poate avea loc un dialog despre yazidiți în Irak sau despre homosexuali în Rusia.

Sub guvernarea israeliană trăiesc două societăți incapabile să discute despre ocupație. Există societatea evreiască ce trăiește în negare și reprimare, neștiind nimic și nedorind să știe; și există societatea palestiniană care știe totul dar care nu are niciun drept.

Într-o situație în care o societate are puterea de a influența dar nu recunoaște realitatea, iar cealaltă societate o cunoaște dar nimeni nu-i cere părerea, este imperativ ca discuția să se poarte în afara țării, pentru ca lumea să afle cum arată ocupația israeliană și ce crime comite acest regim. Altfel nu se pot opri aceste lucruri.

Argumentul că acesta este un demers nedemocratic este una dintre cele mai ipocrite și mai neobrăzate declarații făcute în Israel. Acest argument susține că ocupația este democrație și că expunerea crimelor sale în fața lumii este un act anti-democratic. Nu există limită a ipocriziei și a nerușinării.

Yair Lapid, liderul partidului Yesh Atid, vrea și el să tranșeze problema acasă, așa cum se proceda la curtea dinastiei hasidice Ger, așa cum se obișnuia odată în chibuțuri și așa cum procedează Mafia.

Dacă noi nu vorbim despre asta, atunci lumea cum va afla? Și dacă lumea nu va afla, atunci cum i se va pune capăt?

Breaking the Silence nu este interesată să influențeze societatea israeliană din interiorul ei, ci preferă să ne calomnieze în străinătate” scria Lapid pe pagina de Facebook, ulterior retractând o bucată marginală a postării.

Pentru el, ediția în limba engleză a publicației Haaretz este complice la crima de defăimare. Yair McCarthy duce un război total împotriva ediției în limba engleză.

 Activiștii organizației Breaking the Silence țin pancarte pe care scrie „Așa arată ocupația” la un miting din Tel Aviv. Foto: Moti Milrod


Soldații și veteranii din organizația Breaking the Silence au datoria de a spune tuturor și Haaretz are datoria de a comunica tuturor – în Israel și mai ales în afara sa. Crimele ocupației trebuie spuse tuturor. Lucrurile nu pot fi rezolvate „acasă” deoarece acasă există un sistem de igienizare a crimelor și de spălare a creierelor care atinge cote noi – nu doar că nu există crime, nu există nici ocupație. Nu poți avea o discuție cu oameni rupți de realitate și realitatea este că omorurile săvârșite de regimul de ocupație sunt terifiante și se agravează.

Lumea trebuie să afle de fiecare execuție și de fiecare act de pedeapsă colectivă. Lumea trebuie să afle de pedeapsa cu restricția apei, care este strigătoare la cer. Lumea trebuie să știe despre arestările în masă – 4.800 de oameni au fost arestați în ultimul val de violențe, dintre care 1.400 copii. În cea de-a Doua Intifadă 80.000 de palestinieni au fost închiși și au fost emise 24.000 de ordine de întemnițare fără proces a zeci de mii de oameni.

Să nu spunem lumii despre asta? Dar cui putem spune? Israelienilor care văd în fiecare palestinian un terorist și fiecare terorist ca pe cineva care trebuie să moară? Să nu spunem lumii că aproape un milion de palestinieni au fost închiși de către Israel de la începutul ocupației? Să nu spunem că 60 de politicieni palestinieni au fost arestați într-o țară care susține că nu face arestări în baza convingerilor politice?

Și este o țară unde oamenii sunt răpiți din paturile lor în fiecare noapte, fără hotărâre judecătorească și de cele mai multe ori fără niciun motiv.  Deci, dacă nu vorbim despre asta, lumea cum va afla? Și dacă lumea nu va afla, cum vom pune capăt acestor lucruri?
Invazia Ucrainei de către Rusia nu era o problemă internă rusească, nici apartheidul din Africa de Sud nu era o problemă internă africană, oponenții acestuia au înconjurat planeta să vorbească lumii despre crimele sale. A răspândi informația este felul în care facem comunitatea internațională să se implice, ceea ce uneori este singurul mijloc, singurul lucru care poate fi făcut.

Toți oamenii care sparg tăcerea în Israel își fac datoria patriotică, umană și morală. Lapid știe că Breaking the Silence și Haaretz nu ar exista dacă nu ar spune adevărul. Toți cei asemenea lui Lapid știu că aceste rapoarte sunt adevărate; de aceea se tem atât de mult de ele și de aceea luptă împotriva lor cu atâta înverșunare.

Dar măcar o realizare modestă a fost făcută. Simplul fapt că știm că ceva arde sub tălpile lui Lapid și ale celor ca el sau mai bine spus deasupra capetelor lor, ne dă un strop de speranță.


Gideon Levy, corespondent Haaretz

Articolul poate fi citit în original aici: http://www.haaretz.com/opinion/.premium-1.729825

Niciun comentariu: