duminică, august 21, 2016

Autocrații preferați ai Vestului


de Lawrence Davidson






Statele Unite au fost dintotdeauna și continuă să fie selective cu privire la oamenii de stat străini pe care îi sprijină și pe care nu. Printre cei din urmă s-au numărat Saddam Hussein în Irak, Bashar al-Assad în Siria, Muammar Gaddafi în Libia, Ayatollahul Ruhollah Khomeini în Iran, Hugo Chavez în Venezuela (care nu a fost atât de autocratic pe cum a fost descris de presă), Fidel Castro în Cuba și Vladimir Putin în Rusia. Aceștia sunt doar câțiva dintre recenții conducători care au atras mânia modelelor „democratice” din Washington. Acea mânie venea adesea la pachet cu strangulări economice și comploturi marca CIA.

Între timp, un alt grup de autocrați este bine tolerat de către SUA. Din acest grup fac parte Benjamin Netanyahu (desigur) al Israelului, Recep Tayyip Erdogan al Turciei, Generalul Abdel Fattah el-Sissi al Egiptului și diverși oameni politici de dreapta, cum ar fi Viktor Orban al Ungariei. Fiecare dintre acești autocrați manifestă foarte puțină toleranță față de părerile opuse și o înclinație promptă pentru exploatarea naționalismului cu tentă rasistă.

De ce aceste standarde duble?

Ce se află în spatele standardelor duble ale Washingtonului – a reacțiilor sale contrastante în fața diverselor regimuri politice? Adesea politicienii americani vor vorbi despre promovarea democrației și vor pretinde că dictatorii pe care îi sprijină au o mai mare șansă de a evolua într-o direcție democratică decât cei cărora li se opun. Se poate ca acești politicieni chiar să creadă acest lucru, măcar în momentul în care fac declarațiile respective. Însă istoria pare să demonstreze contrariul. Argumentul acesta este în mare măsură de ochii lumii. Alte motive stau la baza alegerilor pe care le fac politicienii.

Iată câteva dintre aceste probabile motive:

Prietenul/dușmanul prietenului tău/dușmanului tău este prietenul/dușmanul nostru.

În acest scenariu, principalul prieten al SUA este Israelul și principalul dușman este Rusia. Națiunile prietene/dușmane de pe locul al doilea sunt indiscutabil nedemocraticele Egipt și Siria. Egiptul a devenit prietenul Statelor Unite odată ce Anwar Sadat a semnat un tratat de pace cu Israelul în martie 1979. Siria, pe de altă parte, a fost întotdeauna ostilă față de Israel și a rămas un stat dușman. Nicio motivație democratică nu e de găsit aici.

Argumentare bazată pe poziționarea de după Războiul Rece.

După cel de-al Doilea Război Mondial, Turcia a devenit o „achiziție strategică” în virtutea proximității sale față de Uniunea Sovietică și a disponibilității acesteia de a găzdui baze aeriene și lansatoare de rachete americane. Repetata amestecare a armatei turce în politicile civile nu avea niciun fel de consecință pentru Washington. Guverne est-europene actuale, tot mai multe autocratice ca natură, par a fi considerate de către Pentagon drept „achiziții post-Război Rece” la granița cu o Rusie care nu a încetat niciodată să fie un dușman. Pentru un întreg subansamblu de americani (militariști și neoconservatori), Războiul Rece nu s-a sfârșit de fapt niciodată.

Motivul resurselor.

Autocrații precum Arabia Saudită și Kuweitul intră în această categorie. Statele Unite își asumă rolul de aliat în schimbul prețurilor stabile și avantajoase de petrol. Reprimarea șiiților și a altor minorități de către sunniți în aceste țări este neesențială. Ce se întâmplă dacă asemenea regimuri bogate în resurse își schimbă radical poziția și nu mai cooperează cu SUA? Ei bine, găsiți răspunsul în Iran. Aici Statele Unite sprijineau odată complet Șahul, însă acesta a fost înlocuit cu ayatollahi ostili în 1979. Așa încât prietenia a făcut loc tacticilor de izolare economică și comploturilor CIA. Din nou, democrația nu are de-a face cu aceste cazuri.

Clasicul argument stânga vs dreapta.

Există o tradiție americană consolidată istoric, potrivit căreia regimurile autocratice cooperante din punct de vedere economic reprezintă niște aliați acceptabili. „Cooperant” înseamnă în acest caz conducători care se implică într-un comportament prietenos față de capitalism: tolerează inițiativa privată și protejează proprietatea investitorilor străini. O asemenea atitudine economică datează dinainte de Războiul Rece și a fost întotdeauna mai importantă decât libertățile politice. Cei care acționează în acest fel, ca de exemplu Chile sub Augusto Pinochet sau Argentina sub brutalul regim de conducere militară, primesc undă verde când vine vorba de suprimarea democrației și a drepturilor omului. Însă, alte regimuri, ca cele din Cuba sub Castro și Venezuela sub Chavez sunt tratate diferit. În cazul Venezuelei, democrația chiar se practica, dar din cauza politicilor sale economice înclinate spre socialism, Washingtonul a încercat cu stăruință să distrugă guvernul țării.

Democrația și „Celălalt”

Acordând prioritate alianțelor tradiționale, controlului resurselor și ideologiei economice, Statele Unite închid ochii când vine vorba de alte aspecte ale comportamentului autocratic ce contrazic propriile valori declarate, etalând astfel o mostră de ipocrizie a politicii externe. Un exemplu este chestiunea democrației și a „Celuilalt”. Din 1960 Statele Unite se luptă cu impulsurile sale rasiste. Adică, majoritatea  americanilor știu că discriminarea „Celuilalt” este greșită. O recunosc în legi, în comportamentul poliției și în atitudinea unui candidat politic ca Donald Trump. Pași oficiali, deși agonizant de înceți și periodic inversați, sunt făcuți pentru atenuarea, dacă nu depășirea acestor discriminări publice. Ați zice că asemenea pași s-ar face și în afacerile externe. Și totuși, realitatea este cu totul alta.

Mulți lideri autocratici pe care SUA îi favorizează au ajuns la putere, cel puțin parțial, prin insuflarea fricii de „Celălalt” – cel care amenință fanteziile unui caracter național etern, al sângelui pur și al statutului de popor ales de Dumnezeu. Principalul aliat al Washingtonului în Orientul Mijlociu, Israelul, este un stat care, în cel mai bun caz poate fi descris ca o democrație în mod oficial discriminantă, în care discriminarea „Celuilalt” (în acest caz a palestinienilor și a altor non-evrei) este autorizată de lege.

În cazul Europei, actuala creștere a popularității dreptei și a liderilor săi autoritariști derivă în mod direct dintr-o teamă de „Celălalt”. Această teamă a fost stimulată de o criză a refugiaților pe care Statele Unite și aliații acestora au creat-o. Distrugerea Irakului a fost un catalizator care a dezlănțuit forțe ce au copleșit Siria și Libia și au pus în mișcare un val uriaș de refugiați care se deplasează din Orientul Mijlociu și din Africa de Nord către Europa. Guvernul SUA acceptă autocrații anti-democratici de dreapta care acum exploatează frica de sute de mii de refugiați pentru care Washingtonul este în mare parte responsabil.

Concluzie

Sfârșitul Războiului Rece nu a pus capăt forțelor ideologice militariste ale Vestului. Ba chiar le-a dat un impuls. Acele politici externe „neoconservatoare” încă sunt bine reprezentate în cadrul birocrațiilor guvernului american. Politicile acestea sunt bazate pe fanteziile „schimbărilor de regim” și pe refacerea lumii așa încât să se afle sub permanentă influență a Statelor Unite. Democrația, nu este și nici nu a fost vreodată scopul acestui proces.

Într-adevăr, afacerile externe americane au ca scop propagarea practicilor economice capitaliste care facilitează prosperitatea propriei clase „cârmuitoare”. Pe parcursul acestui proces, SUA caută să asigure certitudinea resurselor pentru ea și pentru partenerii săi de negoț, securitate pentru aliații săi tradiționali și avantaje strategice asupra vechilor dușmani. Pentru a obține toate aceste lucruri, Statele Unite aplică ceea ce Jonathan Freedland numea odată „școala sonofabitch (son of a bitch) de politici externe”. Cu alte cuvinte, Washingtonului nu îi pasă dacă aliații care cooperează cu el sunt criminali, hoți corupți, rasiști și așa mai departe. Pot fi cei mai nemernici de pe planetă, câtă vreme sunt „nemernicii noștri”. Așa arată compania în care ne aflăm.



Articolul poate fi citit în original aici: http://www.counterpunch.org/2016/08/18/the-wests-favored-autocrats/

Niciun comentariu: