luni, august 22, 2016

Nu Netanyahu a distrus democrația israeliană. Ocupația a făcut-o.




de Gideon Levy

Am stat și m-am gândit, nu voi vota cu partidul Likud la alegerile viitoare și probabil nici la alegerile de după acestea, dar Carolina Landsmann a considerat că îi port o deosebită admirație liderului partidului, prim-ministrului Benjamin Netanyahu. (Haaretz, 19 august) Ce a înfuriat-o pe Landsmann și pe alții a fost ultima frază a editorialului în care povesteam despre întâlnirea lui Netanyahu cu staff-ul editorial al ziarului Haaretz (http://palestinalacrimamea.blogspot.ro/2016/08/un-one-man-show-coplesitor-marca.html) : „Netanyahu are de gând să rămână. Date fiind actualele alternative propuse, am putea chiar, Doamne ferește, să ajungem să-i ducem dorul.” Repet, în lumina candidaților ce aspiră să-i ia locul, chiar este posibil ca în viitor să ne aflăm în postura de a-i duce dorul, Doamne ferește.

A duce dorul este uneori un sentiment relativ. Cine și-ar fi imaginat că într-o zi, fostul ministru al sportului și al culturii Limor Livnat va fi privit ca o stâncă a liberalismului și un simbol al intelectului? Comparând-o pe Livnat cu succesoarea sa, Miri Regev, da, putem spune că îi ducem dorul. Porțiuni largi ai stângii Zioniste privesc înlăturarea lui Netanyahu din biroul de prim-ministru elementul esențial. Dacă am scăpa de acest demon, lucrurile ar fi bune și frumoase. Un fel de „Piei, Satană!”

Toate nenorocirile au început odată cu guvernarea sa și se vor termina când aceasta va lua sfârșit. Doar dați-ne capul său. Este o amăgire tipică menită să-i absolve pe alții de responsabilitate. Netanyahu a adus dezastre pe capul Israelului, după cum am scris și eu, dar el doar a continuat procesul otrăvitor care a început cu mult înaintea sa și va continua mult după el, dacă îi luăm în considerare pe potențialii săi succesori. Ar face pace Isaac Herzog de la Uniunea Zionistă? Ar pune capăt ocupației Yair Lapid de la Yesh Atid? Fostul șef al Statului Major al armatei israeliene, Gabi Ashkenazi? Astea sunt bancuri. Lapid conduce un partid urât, tiranic, supus numai și numai omului din vârful său. În timp ce Netanyahu se întâlnește cu membrii echipei editoriale a unui ziar care îl atacă, democratul Lapid solicită boicotarea acestuia din cauza lucrurilor pe care le-a scris despre el. Detractorii lui Netanyahu spun că acesta distruge democrația, de parcă Israelul ar fi fost vreo democrație scandinavă până când marele dictator a venit la putere și a distrus-o.

E adevărat că Netanyahu a declarat război roților democrației, dar ele și-au îndeplinit rolul înainte de asta? Cine? Curtea Supremă, care a dat mână liberă ocupației? Mass-media, care nu a expus-o, de fapt? Sistemul educațional nu a perpetuat cumva spălarea pe creier? Discriminarea arabilor a început abia după ce Netanyahu a spus că aceștia dau năvală spre secțiile de votare ca cirezile? Cum rămâne cu afirmațiile rasiste ale lui Lapid referindu-se la membra de origine arabă a Knessetului Haneen Zoabi? Dar ale lui Herzog? Cum rămâne cu apartheidul din teritorii? Cu arestările în masă?

Toate sunt opera lui Netanyahu? Ocupația este cea care a distrus cel mai tare democrația israeliană. Nu Netanyahu a început-o. Succesorii săi nu-i vor pune capăt. Orice altceva e secundar.

Îi vom duce dorul lui Netanyahu dacă succesorii săi vor fi mai răi ca el. Da, există lucruri mai rele ca Netanyahu. Există aceia care sunt mai agresivi și mai periculoși ca el, și mai presus de toți, există aceia care sunt oportuniști cinici și găunoși. Putem despica firul de păr în patru dacă Netanyahu este sau nu un ideolog. Eu cred că este. Dar nu există îndoială cu privire la motivația potențialilor săi înlocuitori. Niciunul dintre ei (poate cu excepția lui Naftali Bennet de la Habayit Hayehudi) nu este motivat de ideologie. Landsmann crede că nu există niciun beneficiu de pe urma ideologiei, din moment ce, până la urmă, Hitler și Stalin au fost ideologi, dar în realitatea Israelului, nu există pericol mai mare decât populismul. De ce? Deoarece vocea poporului israelian este naționalistă, rasistă și spălată pe creier.

Un politician motivat doar de plăcerea de a fi lingușit de către majoritatea nu este doar abject, ci și periculos. Liderii centrului-stânga sunt așa, politicienii care se schimbă odată cu dispoziția – Lapid, Herzog sau Moshe Kahlon de la partidul Kulanu. Tagma lor a adus cele mai mari dezastre asupra noastră, de la colonii la războaie. Prin contrast, Netanyahu, pare să fie motivat de o teamă sinceră (și absurdă) pentru destinul Israelului. Dacă ar înțelege că status quo-ul poate deveni periculos pentru țara sa, și-ar putea schimba direcția. Un populist ar face lucrul acesta doar dacă ar fi convins că nu îl afectează la urnele de vot.

Populistul este maestrul promisiunilor goale. Măcar Netanyahu nu promite pace. Landsmann scrie că acordurile de la Oslo au fost o cale diplomatică alternativă. Serios? Privind în urmă, este clar că „procesul de pace” a fost o capcană. Nu a făcut decât să perpetueze ocupația. Și această capcană, care din răutate sau lașitate a ignorat cel mai important lucru, coloniile, a fost întinsă de oamenii moderaților pacifiști de centru-stânga Zioniști, de laureații premiului Nobel, de liberalii și democrații luminați și nu de către dușmanii poporului.

Și cine este dușmanul poporului? Se spune că nimeni altul decât Netanyahu.



Articolul poate fi citit în original aici: http://www.haaretz.com/opinion/.premium-1.737762

Niciun comentariu: