vineri, august 05, 2016

Periculoasele fantezii ale lui Jeffrey Golberg



de Gideon Levy

 Jeffrey Golberg, jurnalist la The Atlantic, la conferința „Zionism 3.0 : Locul Israelului în lumea de mâine” găzduită de Oshman Family JCC și Haaretz la data de 22 noiembrie 2015 în Palo Alto, California. Foto: Courtesy


Jeffrey Goldberg are o fantezie. Ca orice altă fantezie, nu prea are legătură cu realitatea. Dar să nu îndrăzniți să i-o stricați – îi place prea mult.

Goldberg este un liberal luminat, reprezentând evreimea progresistă americană. Este liberal, intelectual, Zionist (desigur), un prieten al Israelului (desigur), apropiat de președintele Barack Obama și un jurnalist bine cotat. Este un critic al prim-ministrului Benjamin Netanyahu (cine nu este?) și are prieteni israelieni liberali și luminați așa ca el.

În fantezia lui Goldberg, Israelul este la fel de luminat ca și el: liberal, democratic și corect. Să nu încercați să puneți la îndoială acest lucru – liberalismul lui Golberg nu o va tolera. El va elogia libertatea de expresie din Israel, așa cum a făcut-o la o conferință Haaretz din Palo Alto în noiembrie anul trecut și va spune că libertatea presei și dezbaterile publice din Israel sunt lucrurile care fac ca această țară să fie atât de populară în America. Dar de-acum înainte, va trebui să o facă fără Haaretz și dezbaterea publică despre Zionism pe care o susține în fața evreilor americani.

Potrivit lui Goldberg, Haaretz face ceva de neiertat: îi distruge fantezia. Din cauza unui editorial în care doi istorici americano-evrei explică de ce au abandonat Zionismul, precum și din cauza unui articol de-al meu („Da, Israelul este un stat diabolic”), liberalul Goldberg a decis că s-a săturat de Haaretz. A postat un tweet pentru cei 107.000 de urmăritori ai săi pe Twitter în care declara că astfel de articole îl dezgustă. Neo-naziștii, a spus el, mi-au distribuit editorialul, așa încât se vede silit să „ia o pauză” de Haaretz.

Tare mi-ar plăcea să știu cine sunt neo-naziștii ăia. Până la urmă, neo-naziștii și extremiștii de dreapta sunt în momentul de față printre cei mai buni prieteni ai Israelului. Cumva Goldberg vroia să spună că suporterii BDS sunt neo-naziști? Și, dincolo de asta, nu sunt sigur că înțeleg. Cum, articolele sunt adevărate, dar numai felul în care sunt folosite îl enervează pe Goldberg? Ar trebui să nu fie publicate din cauză că neo-naziștii le distribuie mai departe? Sau articolele nu sunt adevărate?

În spatele acestor afirmații stă cea mai mare mojicie cu putință: ideea primitivă că cei care critică Israelul sunt cei responsabili pentru reputația sa proastă, nu acțiunile și politicile sale. Că dezaprobarea Israelului s-a născut din articolele publicate de Haaretz, nu din crimele ocupației. Materialul video care circulă pe internet de vinerea trecută în care un polițist israelian aruncă în tufișuri în Hebron bicicleta unei fetițe palestiniene terifiate a făcut mai mult rău Israelului decât toate articolele mele din Haaretz la un loc. Probabil că Golberg consideră că filmulețul nu ar fi trebuit postat din cauza neo-naziștilor.

Te-ai săturat de Haaretz, Jeffrey? Palestinienii s-au săturat de ocupație mult mai mult. Le-ar plăcea și lor să ia o pauză.

Iar acum despre miezul problemei. Goldberg crede că o țară care oprimă patru milioane de ființe umane este un stat luminat care implementează valorile liberale ale Vestului. Că o țară care în propria-i curte menține unul dintre cele mai brutale și tiranice regimuri care există astăzi – în lumea vestică în mod sigur – și de 50 de ani impune un regim de apartheid, este o democrație. Ar spune oare Golberg despre țara sa că este o democrație dacă ar exista o discriminare rasistă în sud?

Nimeni nu îi neagă lui Golberg dreptul de a se păcăli singur și de a-și păcăli cititorii. Dar Goldbergii acestei lumi poartă o mare parte din vină, deoarece ocupația continuă și din cauza lor – a celor care răspândesc minciuna despre democrația israeliană și nonsensul ei liberal. Perdeaua de fum pe care Golbergii o împrăștie în America permite acest lucru. El vrea să continue să se bucure de Israel atâta vreme cât nu îi afectează mișcarea de reformă sau asociația „Femeile Zidului”, ignorând în acest timp tot ce Israelul le face palestinienilor.

Haaretz se va descurca și fără Goldberg, dar Israelul ar fi o țară diferită fără acest ziar. Ar fi o țară de care până și un propagandist ca Goldberg s-ar rușina, fără jurnalism de calitate și fără o privire critică reală. Cine ar scrie despre ocupație? Channel 2? Sau azilanții Yedioth Ahronoth? Cine ar scrie despre subminarea democrației? Israel Hayom?

Aceasta este țara despre care lui Golberg i-ar plăcea să fabuleze la Washington. Mulțumim, nu ne interesează.


Articolul poate fi citit în original aici: http://www.haaretz.com/opinion/1.735126

Niciun comentariu: