joi, august 18, 2016

Un one-man show copleșitor marca Benjamin Netanyahu




de Gideon Levy

În biroul din Ierusalim al primului ministru se află un om agitat; un om frenetic, puternic, ferm, convins de justețea cauzei sale. Un om care crede numai în forță. Are tendințe de megalomanie și narcisism; este arogant, lăudăros și obsedat. Un om plin de contradicții, asta este impresia pe care o lasă ieșind pe ușă. Bună sau rea, este o impresie puternică.

Omul are elementele unui personaj biblic sau ale unui personaj tragic shakespearian, un rege sau un Cezar, inclusiv componentele dramatice – soția (care nu este menționată), umbra tatălui și pierderea unui frate. Este motivat de ideologie mult mai mult decât este descris, și această ideologie este inflexibilă și radicală. Nu îi va permite niciodată să rezolve printr-un compromis problemele importante pentru el.

În biroul prim-ministrului stă un om care aduce un uriaș dezastru asupra Israelului, nu din cauza Zionismului atribuit lui în mod obișnuit, ci din cauza ideologiei. Personal, prefer ideologii rigizi cinicilor găunoși.

Pot să vă spun atât: acum două zile, Benjamin Netanyahu i-a găzduit pe membrii staff-ului editorial al Haaretz pentru o conversație privată ce a durat patru ore, timp în care a vorbit fără întrerupere. „A vorbit” este o afirmație reținută; Netanyahu a conferențiat, a predicat, a cerut și a copleșit; a arătat video-uri, prezentări, hărți, tabele și schițe.

A mâzgălit un autoportret, cu un nas alungit și broboane de sudoare; a bătut în masă, a ridicat vocea, și-a coborât-o, s-a aplecat în față și pe spate, a scris pe tablă și a șters. La un moment dat s-a apropiat atât de furios de colegul meu Odeh Bisharat încât m-am temut pentru siguranța lui. Într-un alt moment cineva a zărit lacrimi în ochii lui.

A fost o prestație marca Netanyahu, teatru pur, un one-man show pus în scenă de un actor care se identifică atât de puternic cu personajul pe care îl interpretează cu atâta talent, încât cel puțin câțiva membri ai audienței l-au crezut pe ici-colo. Poate este un predicator evanghelic eficient. A început cu tunelurile teroriste; ce a urmat în legătură cu realizările sale economice a fost destul de plictisitor, până când a ajuns la credințele sale diplomatice. A terminat cu un crescendo; un monolog final despre fratele său mort. Cortina. Animatorul a rămas în scaunul său, singur și extenuat, firește.

În biroul din Ierusalim al primului ministru stă un om care crede numai și numai în puterea țării sale. Slăbiciunea îl devastează. Eticile, valorile și dreptatea nu se află în sfera gândurilor sale. Își caracterizează țara ca fiind o putere mondială în domeniul armelor, al ciberneticii, al tehnologiei apei și în câte și mai câte, și în aceeași clipă enumeră amenințările existențiale ce dau târcoale („în aer, pe mare, pe pământ și sub el”), de la armata zdrențuroșilor din Gaza, la Hezbollah, la Iran și până la incendiile forestiere.

Nu există cale de a rezolva această contradicție. El nu crede în niciun fel de pace cu palestinienii; el îi va învinge cu ajutorul alianțelor cu noii săi prieteni, liderii efemeri ai regimurilor corupte din lumea arabă, până când aceștia vor fi de acord cu non-aranjamentele pe care el le propune, lucru care bineînțeles nu se va întâmpla. Soarta palestinienilor nu îl interesează câtuși de puțin.

Netanyahu nu este un ațâțător la război – posibil să fie cel mai anti-război prim-ministru pe care l-a avut vreodată Israelul – și nici măcar coloniile nu îl interesează prea mult. Numai puterea – militară, economică și tehnologică. Pacea nu va aduce niciun avantaj economic Israelului, spune el. Ca toți veteranii unității de forțe speciale Sayeret Matkal, este un puști care nu a crescut niciodată; imaginația sa a rămas blocată acolo în „unitate”, cu accente de MIT.

Bazându-ne pe culorile hărții sale despre lume, aproape totul este în mâinile noastre. După întâlniri cu 144 de oameni de stat, a rămas doar o problemă cu Europa de Vest. Întreg restul lumii este de partea noastră sau cam pe-acolo (și tind să-i dau dreptate). După ce am plecat din biroul său, a trecut pe lângă noi în drum spre mașina sa, fluturând o jumătate de țigară într-un gest provocator plin de umor auto-critic.

Netanyahu are de gând să rămână. Date fiind actualele alternative propuse, am putea chiar, Doamne ferește, să ajungem să-i ducem dorul.



Niciun comentariu: