luni, august 15, 2016

Zionismul religios nu a cauzat decât probleme Israelului

de Gideon Levy



Trebuie să te ciupești ca să-ți dai seama dacă visezi sau nu. Un jurnalist israelian care se autodefinește ca nefiind nici religios, nici naționalist a scris că „poporul lui Mercaz Harav și Gush Emunim nu a furat nimic de la nimeni. Tot ce face acesta de 49 de ani încoace este să educe, ceea ce este un lucru impresionant și să mobilizeze și să recruteze, ceea ce este exaltant.” (Ari Shavit, 11 august)

Suntem în anul 2016 și crima a fost mușamalizată; a devenit chiar un exemplu pedagogic. Victoria a fost pronunțată.

O mișcare ce aproape că nu a făcut nimic altceva în afară de a fura, stârnește admirația unui om care se declară „radical-centrist”. O mișcare a cărei existență este bazată pe expulzare, fraudă și corupție nu doar că a devenit legitimă, ci și „exaltantă” și „impresionantă” în ochii unei persoane care se consideră luminată. O mișcare bazată pe manipularea credințelor religioase este admirată de către o persoană ce se consideră adepta secularismului.

Sigur că putem alege să nu luăm în serios lucrurile acestea; e greu de crezut că pot fi mai mult decât niște halucinații scriitoricești. O persoană nu poate fi și seculară și în același timp să creadă în dreptul biblic al lui Shiloh și Itamar; o persoană nu poate fi ne-naționalistă și totodată impresionată de mănunchiul de colonii Gush Etzion și de Ieșiva Mercaz Harav.

Educație pentru ce, mai exact? Un om nu poate fi și moral dar să și sprijine cel mai mare proiect criminal din istoria acestei țări. Dar faptul că aceste lucruri au fost scrise așa, printre altele, ca și când ar fi evidente, arată nivelul de decădere al Israelului. Un plan care a fost conceput de niste hoți pe întuneric s-a dezvoltat într-un proiect de hoție în plină lumină a zilei și a devenit nu doar legitim ci și admirabil.

Ce e de admirat la Gush Emunium? Ce te poate entuziasma în legătură cu asta? Shavit este înflăcărat de Israel Harel, cel care a întemeiat colonia Ofra, 58% dintre casele căreia au fost construite pe pământ privat furat și restul pe pământ național furat.

Ați înțeles? Furtul de pământ ca distracție. Și-ar putea imagina Shavit ce s-ar fi întâmplat dacă pământul său, proprietate personală, ar fi fost furat și niște străini și-ar fi întemeiat niște case pe el cu forța? Harel, scrie Shavit, este singurul editorialist al ziarului Haaretz care a schimbat realitatea. E adevărat, a desfigurat realitatea până în inima acesteia. Fără acțiunile sale, fără acțiunile lui și ale prietenilor lui, Israelul ar fi fost într-un punct diferit – cu siguranță unul mai moral și probabil și mai sigur.

E ok să fii entuziasmat în legătură cu Ofra. Pentru unii oameni crimele au avut dintotdeauna un soi de șarm. Poți chiar să cazi în fund de admirație pentru preluarea centrilor puterii de către Zioniștii religioși fără să realizezi că este vorba de o preluare ostilă. Dar după toate astea, nu poți să te mândrești cu secularismul și liberalismul tău.

Nu, Ari, lucrurile astea nu se pupă. Prin vorbele tale te-ai declarat naționalist, religios și neluminat. Nu poți să beneficiezi de ambele lumi. Această inițiativă care te dă pe tine pe spate nu a contribuit cu mai nimic la acest stat. Cu ce a contribuit? Cu un și mai mare număr de soldați înregimentați în armată? Asta nu a făcut decât să ne aducă în miezul celui mai mare dezastru. Cu ce anume a contribuit Zionismul religios? Proiectele liderului colonist Ze’ev Hever și organizația sa Amana și șmecheriile acesteia?

Ce a crescut din brazdele coloniilor și din solul avanposturilor militare? Doar comunități păzite și înarmate, cu o industrie și o agricultură neglijabilă, suburbii existând în mod artificial numai datorită cantității nebunești de bani de care beneficiază. În termeni de spirit intelectual aproape nimic nu s-a ivit de acolo. Și nu e surprinzător. O mișcare coruptă nu poate produce creativitate.

Da, coloniștii au învins, cel puțin pentru moment. Faptul că sunt idolatrizați nu face decât să ilustreze asta. Țara e plină de oamenii lor, cipilici tricotate în fiecare poziție de putere, fervoare religioasă arzând la fiecare colț – lucrurile astea se întâmplă deja – dar tigrul ăsta încă se poate dovedi a fi din hârtie.

S-a mai întâmplat o dată, în Gaza, în 2005. Când totul este construit pe putreziciune, foarte rar durează. Dar pentru asta este nevoie de forță opozantă și nici asta nu există și nici nu se întrezărește la orizont. Nimic nu ilustrează asta mai tare decât articolul lui Ari Shavit.




Articolul poate fi citit în original aici: http://www.haaretz.com/opinion/.premium-1.736726

Niciun comentariu: