joi, noiembrie 24, 2016

Mi-e dor de Fâșia Gaza


Jurnaliștii israelieni au fost în Siria și în Irak, în Libia și în Afganistan, dar nu în Gaza, la o oră de mers cu mașina de Tel Aviv.



de Gideon Levy


Educatoarea stă întinsă pe o targă, corpul îi e acoperit cu sânge. Minibuzul este parcat lângă ea. Tunul trage cu obuze. Copiii sunt întinși pe stradă. Așa arată un desen făcut de un copil pe un zid din orașul Beit Lahyia din Fâșia Gaza. A fost făcut acum 10 ani, la o zi după ce Forțele Israeliene de Apărare au bombardat minibuzul grădiniței, omorând-o pe educatoare și pe cei doi copiii care se aflau pe stradă.

Descrierea aceasta a fost publicată exact acum 10 ani, în ultimul meu articol despre Gaza. Timp de 10 ani, singurii jurnaliști israelieni care au vizitat Gaza au fost Amira Hass, care a fost acolo de două ori, o dată pe mare și a doua oară prin Egipt și reporterii militari care însoțesc IDF-ul și care nu văd altceva în afara eroismului soldaților. Jurnaliștii israelieni au fost în Siria și în Irak, în Libia și în Afganistan, dar nu în Gaza, la o oră de mers cu mașina de Tel Aviv.

Israelul interzice astfel de vizite și nimeni nu protestează. În timpul ultimei mele vizite, am văzut un bătrân zăcând rănit într-o căruță trasă de un măgar în curtea părăginită a clinicii Kamal Radwan. Fusese lovit de obuzele IDF-ului. Apoi, am mers cu copiii la înmormântarea educatoarei care fusese ucisă în fața ochilor lor. Nu mi-a trecut prin cap că aceea avea să fie ultima mea vizită.

Țâncii aceia au devenit adolescenți și adolescente, poate unii dintre ei au fost uciși. IDF-ul a ucis 344 de copii în războiul din Gaza dintre 2008-2009, cunoscut sub numele de Operațiunea „Cast Lead”; 180 de bebeluși și 366 de copii au fost uciși în ofensiva Israelului asupra Gazei din 2014, cunoscută sub numele de Operațiunea „Protective Edge”.

Niciun jurnalist israelian nu le mai poate spune poveștile. Cititorul israelian nu știe nimic despre ei, nici nu vrea să știe. Pentru el, toți copiii morți sunt teroriști sau copii în spatele cărora se ascund teroriști, așa cum are grijă să-i spună propaganda israeliană. Gaza nu înseamnă decât Hamas, li se spune israelienilor și toată lumea de acolo nu vrea decât să distrugă Israelul.

Mă uit pe ultimele mele rapoarte din Gaza. O vizită la supraviețuitorul familiei Abu Udah – Mohammed, al cărui fiu Ismail și a cărui fiică Hanan au fost împușcați mortal de soldați; Dam al-Ez Hamad, în vârstă de 14 ani, singura fiică a unei mame paralizate, care a fost ucisă de un proiectil tras de forțele aeriene israeliene în casa alăturată. Dam a fost omorâtă în timp ce dormea, ghemuită în brațele mamei sale. IDF-ul a spus că a fost vorba de un atac asupra unui tunel.

Abdallah al-Zak a fost capabil să identifice jumătate din trupul fiului său la morgă deoarece i-a recunoscut cureaua pe care o purta. Asta era în ofensiva militară israeliană din vara lui 2006. Numai după ce IDF-ul s-a retras, i-a fost găsită și cealaltă jumătate. Mohammed avea 14 ani și a fost îngropat de două ori.

Dr. Nabil Abu Salmiya și-a pierdut soția și 7 copii într-un bombardament aerian. Khaled Wahabe, un bebeluș de 18 luni, este anesteziat și conectat la un aparat de ventilație artificială. Mama sa însărcinată a fost ucisă, la fel și unchiul său, care tocmai sosise din Arabia Saudită. Luau prânzul când proiectilele forțelor aeriene israeliene le-au lovit casa din Khan Younis.

Patru frați ai lui Miriam Raliya, doi nepoți și strănepoți au fost uciși când straturile lor de căpșuni au fost bombardate. Câteva luni mai târziu și-a mai pierdut un frate, cumnata și cinci nepoți în aceleași straturi de căpșuni pe care le-am vizitat de două ori.

Și, desigur, Hamdi Aman, Hamdi al meu. În vara lui 2006 și-a pierdut mama, soția și fiul când un proiectil i-a lovit mașina pe care o cumpărase în dimineața aceea. În Israel s-a raportat că atacul a fost o asasinare targetată.

Maria, micuța sa fiică, a fost rănită grav în timpul atacului și dusă la spitalul de urgență Shifa. Hamdi, furios, a refuzat să vorbească cu noi. Maria a fost transferată la Centrul Medical Shiba din Israel și apoi la centrul de reabilitare Alyn. Ei trăiesc în Israel de atunci. Maria este paralizată de la gât în jos. Este o minune care se plimbă într-un scaun cu rotile pe care îl activează cu gura și care face niște desene încântătoare, tot cu gura. Acum câteva săptămâni a împlinit 15 ani.

Acestea sunt ultimele mele amintiri din Gaza. Cum să-i explic unui israelian că munca aceasta trebuie făcută; că îmi e dor de Gaza în ciuda destinului său cumplit – de plajele sale, de peisajele sale; de spiritul minunat al locuitorilor săi pe care îi știam până acum 10 ani.



Niciun comentariu: