luni, decembrie 19, 2016

În sfârșit Statele Unite și-au dat arama pe față


                             David Friedman și Donald Trump


de Gideon Levy


Președintele ales Donald Trump a decis să numească în funcția de ambasador al SUA în Israel un avocat rasist, fan al coloniilor israeliene ilegale. Odată cu numirea lui David Friedman, Statele Unite ale Americii și-au dat, în sfârșit, arama pe față. De acum încolo susțin în mod oficial stabilirea unui stat israelian apartheidic între Marea Mediterană și râul Iordan.

Friedman nu este primul ambasador evreu al Statelor Unite în Israel – o chestiune care întotdeauna a stârnit îndoieli cu privire la loialitatea dublă – dar este primul prieten declarat al coloniilor numit în această funcție. Predecesorul său, Dan Shapiro, a fost și el un prieten al coloniilor, ca toți ambasadorii dinaintea lui – reprezentanți ai guvernelor care ar fi putut opri proiectul coloniilor dar nu au ridicat un deget, ba l-au și finanțat.

Dar acum avem un ambasador care a contribuit și la deposedarea palestinienilor din buzunarul propriu.

Această inovație înseamnă sfârșitul declarațiilor ridicole de denunțare a practicilor israeliene din partea Departamentului de Stat al SUA căruia Israelul i-a râs în nas. Gata cu coloanele oficiale de mașini după construirea fiecărui nou balcon în teritoriile ocupate. De acum încolo vom avea un ambasador care va fi solidar cu durerea coloniștilor evacuați de prin avanposturile ilegale ale coloniei Amona și va participa la ceremonii de inaugurare a fiecărei noi colonii.

Asta înseamnă că SUA nu va mai putea pretinde că este un agent onest. Niciodată nu a fost, dar acum masca a căzut. În acești termeni, numirea lui Friedman este corectă și bună. Palestinienii, europenii și toți oamenii din lume ar trebui să știe: America este de partea ocupației. Gata cu minciunile.

Friedman este un anti-israelian, ca oricine altcineva care cere Israelului să adâncească ocupația. Friedman este un rasist la fel ca oricine susține un stat al apartheidului. Este antidemocratic și McCarthyst și ne-am săturat de ai noștri. Friedman îi va sprijini și pe aceia și acesta este încă un motiv pentru care este anti-israelian fără echivoc.

Dar Friedman nu este un membru al partidului de extremă-dreapta Tekuma, nici, din câte știm, al mișcării împotriva asimilării, Lehava. Friedman este pe cale să devină reprezentantul guvernului american în Israel. Ne datorează răspunsuri la un număr de întrebări – la fel ca senatul, care trebuie să îi aprobe numirea.

Guvernul Statelor Unite și senatul american înțeleg semnificația viziunilor noului reprezentant diplomatic? Înțeleg că este în favoarea perpetuării unui regim al apartheidului susținut și finanțat de țara care este conducătoarea lumii libere? Pentru că oricine, așa ca Friedman, care se opune soluției celor două state susține singura alternativă, adică un stat și in cazul lui Friedman, un stat apartheidic. Așa vrea America să arate, chiar și America lui Trump?

Israelienii de dreapta care susțin anexarea Cisiordaniei – și sunt mulți – pot să-și ascundă planul într-o ceață groasă care să-i camufleze adevărata semnificație. Dar nu este cazul reprezentantului celei mai puternice țări din lume.

Ambasadorul desemnat ne datorează niște explicații. Când spui anexare, la ce te referi? Când contribui cu bani la colonia Beit El, știi că în marea sa parte este construită pe pământ palestinian privat furat de la palestinieni? Ce va spune senatul despre complicitatea ta la crimă? Care va fi soarta locuitorilor originali ai teritoriilor ocupate, care sunt ultimul vestigiu al pământului lor furat? Dacă spui democrație și egalitate pentru toți, în spiritul Constituției americane, atunci vom avea un stat binațional, egalitar și just – căruia, din păcate, aproape toți israelienii i se opun.

Însă nu asta este ceea ce ai vrut să sugerezi. Anexarea ta înseamnă perpetuarea statutului stăpânilor și al deposedaților, perpetuarea unui regim de separare pe care lumea civilizată îl numește apartheid.

Majestatea voastră, domnule ambasador (ipotetic), ne datorați răspunsuri. Cei din Washington care v-au trimis la noi ne datorează și ei răspunsuri. Îi considerați pe palestinieni ființe umane cu drepturi egale care sunt îndreptățiți să aibă ceea ce evreii de pe pământul lui Israel sunt îndreptățiți să aibă? Vi se pare că statul dumneavoastră clientelar acționează cu justețe? Vi se pare că este un stat care respectă legea internațională? Vi se pare că împingându-l într-o direcție naționalistă îi faceți un bine? Sprijinul unui regim de apartheid servește intereselor americane? Reflectă valorile americane declarate? Pe scurt, sunteți cu noi sau împotriva noastră?



http://www.haaretz.com/opinion/.premium-1.759618?utm_source=smartfocus&utm_medium=email&utm_content=opinion%2F.premium-1.759618&utm_campaign=Gideon+Levy&utm_term=20161218-03%3A30&writerAlerts=true

Niciun comentariu: