vineri, decembrie 16, 2016

Ipocriții plâng pentru Alep


Oricine nu este dispus să își trimită propriii săi copii să lupte pentru a opri omorurile și a elibera Siria nu are dreptul să țină lecții de moralitate.




de Gideon Levy


Cei mai urâți sunt ipocriții și fățarnicii. Cei șocați de scenele din Alep, țâțâind în timp ce se uită la televizor și siguri că lumea trebuie să facă ceva. Lumea, dar nu ei și nu țara lor. Urgent, acum, fără întârziere, dar nu ei și nu țările lor. Ei își liniștesc conștiința, atât de frumoși, de superiori și de morali în ochii proprii. Până la urmă doar nu sunt indiferenți față de ororile din Alep; sunt oameni cu conștiință și cu simțul dreptății și asta îi îndurerează.

Îi îndurerează atât de mult – nu mai pot dormi noaptea din cauza copiilor morți, se gândesc la bunicile și bunicii lor în holocaust și cum lumea a stat cu mâinile în sân și nu a făcut nimic și cum asta nu mai trebuie să se întâmple niciodată. Niciodată. Never again. Dar să facă altcineva ceva. Nu ei, nu țara lor. În fond și la urma urmei, Israelul nu poate. Este o țară dușmană așa că nu poate să se amestece și este un caz special așa că nu poate primi refugiați, ca Suedia de exemplu.

Sunt cei mai urâți, ipocriții și fățarnicii. Oamenii care jubilează la scenele din Alep – și avem și din aceia – sunt preferabili. Măcar sunt sinceri.

Israelienii sunt împărțiți când vine vorba de Siria. Mulți se roagă pentru succesul ambelor părți. Arabi care omoară arabi – e mereu o veste bună pentru ei. Nu doar din cauza uciderii (arabilor), ci pentru că asta arată adevărata față a dușmanilor lor. Uită-te lume cu cine avem noi de-a face! Cu animalele alea. Asta i s-ar întâmpla Israelului dacă s-ar retrage din Înălțimile Golan. Asta i s-ar întâmpla Israelului dacă s-ar retrage din Cisiordania. Asta i s-ar întâmpla dacă s-ar retrage din Amona. Alep are scopul de a diminua ororile ocupației.

Al doilea grup este al celor indiferenți. Ce legătură au cu ei toate astea? Israelul nu e implicat și restul lumii nu e interesat. De fapt, nu îi interesează nimic în afara propriei persoane. Ocupație-shmocupație, refugiați, Siria. Da' mai lăsați-ne în pace să ne planificăm următoarea vacanță.

Al treilea grup este al oamenilor îngroziți dar nedispuși să ridice un deget. Au o grămadă de scuze, așa cum a avut Europa în anii 30. Ei sunt șocați nu doar de orori ci și de reacția lumii. Ce lume de rahat, postează ei pe Facebook.

Dar niciunul dintre grupurile acestea nu este dispus să își trimită copiii să lupte pentru a elibera Siria. Să meargă cei din Europa și din SUA. Oricine nu este dispus să își trimită propriii săi copii să lupte pentru a opri omorurile și a elibera Siria nu are dreptul să țină lecții de moralitate. Măcar să tacă din gură în rușinea lor. De ce ar trebui să își dea cu părerea o mamă din Connecticut în legătură cu ce ar trebui sau nu să facă o mamă din Ramat Hasharon? Ultima oara când evreii s-au dus să lupte pentru altcineva a fost în timpul războiului civil spaniol. Merită să ne aducem aminte.

În loc să intervină militar Israelul ar fi trebuit măcar să își deschidă porțile. Nu unei mâini de oameni răniți aleși în funcție de afilierea organizațională, tratați în fața camerelor de luat vederi propagandistice și trimiși înapoi în infern – așa cum face Israelul – ci să deschidă porțile refugiaților. Da, zeci de mii de sirieni, sute de mii chiar – ce s-ar întâmpla? – ar fi trebuit să li se ofere azil în Israel. Nu ar fi fost ușor. Nu e ușor nici pentru ceilalți vecini ai Siriei, Turcia și Iordania. Nu e ușor să primești milioane de oameni. Nu e ușor nici pentru Suedia.

Israelul e mereu un „caz special” în ochii săi. El este scutit de obligații față de străinii aflați la ananghie, mai puțin atunci când vine vorba să construiască spitale în zone îndepărtate de conflict și chiar și atunci doar pentru a apărea o secundă în fața camerelor de luat vederi. Dar Israelul ar fi trebuit să facă ceva: 1. Din cauza trecutului său; 2. Pentru că împarte o graniță cu Siria. Și nu face nimic. Nu ridică un deget. Nu e cu nimic mai diferit decât țările europene cu ușile ferecate.

În aceste circumstanțe hai să nu fim ipocriți și fățarnici. Ar trebui să recunoaștem adevărul: soarta sirienilor nu ne interesează câtuși de puțin și sub absolut nicio formă nu suntem o țară morală.



Niciun comentariu: