vineri, decembrie 30, 2016

Răspunzându-i lui John Kerry




de Jonathan Ofir


Puteți citi aici în original întregul discurs al Secretarului de Stat John Kerry:


Kerry:

„Astăzi, doresc să împărtășesc cu dumneavoastră câteva gânduri sincere în legătură cu o problemă care de zeci de ani a animat dialogul politic aici și peste tot în lume – conflictul israeliano-palestinian. De-a lungul mandatului său, președintele Obama a fost profund devotat Israelului și securității sale și acest devotament i-a călăuzit demersurile pentru stabilirea păcii în Orientul Mijlociu. Aceasta este o problemă la care, așa cum știți cu toții, am muncit intens din funcția mea de Secretar de Stat pentru un motiv simplu: deoarece soluția celor două state este singura modalitate de a asigura o pace justă și durabilă între israelieni și palestinieni. Este singura cale prin care se poate asigura viitorul Israelului ca un stat evreiesc și democratic, trăind în pace și siguranță cu vecinii săi. Este singurul mod prin care se poate asigura libertate și demnitate pentru poporul palestinian. Și este o modalitate importantă de a dezvolta interesele Statelor Unite în regiune.”

Comentariul meu:

Aha, e un conflict, asta sugerează două părți mai mult sau mai puțin egale. Deci, în calitate de „agent onest”, m-aș aștepta la un „devotament egal” față de ambele tabere dacă nu un echilibru egal al puterii. Spuneți că „președintele Obama a fost profund devotat Israelului și securității sale și acest devotament i-a călăuzit demersurile pentru stabilirea păcii în Orientul Mijlociu” – dar nu menționați aceeași preocupare pentru Palestina sau palestinieni. Deci, devotamentul este în primul și în primul rând față de Israel. S-ar putea să avem o problemă aici.

Spuneți că „soluția celor două state este singura modalitate de a asigura o pace justă și durabilă între israelieni și palestinieni.” Bun, să spunem că este o opțiune. Dar de ce este singura soluție? De ce un singur stat democratic nu este o soluție? Pentru că dumneavoastră presupuneți că Israelul trebuie să fie un stat evreiesc. După această logică, dacă Israelul nu este un stat evreiesc, nu poate să existe „o pace justă și durabilă.” Aceasta este o abordare Zionistă, cu siguranță există și alte abordări.

Spuneți că „este singura cale prin care se poate asigura viitorul Israelului ca un stat evreiesc și democratic” – evreiesc înțeleg. Dar democratic? Lăsând la o parte discriminarea instituționalizată a non-evreilor în „Israelul propriu-zis” care ar rămâne neschimbată și posibil chiar înrăutățită de o asemenea „soluție”, chestiunea unei democrații condiționate de purificarea etnică pentru a-i asigura o demografie majoritar evreiască – nu prea poate fi considerată „democratică.” Vă referiți mult mai târziu în discursul dumneavoastră la refugiații palestinieni într-un limbaj mai degrabă vag, chiar mai vag decât cel folosit în inițiativa arabă de pace din 2002 la care v-ați referit și păreți să păstrați și opțiunea ca acești refugiați să nu se întoarcă de fapt în Israel – într-adevăr, astfel de condiționări se află în centrul protecționismului manifestat față de statul evreiesc și se bazează, istoric și principial, pe epurarea etnică și pe „controlul demografic” ca parte din rațiunea sa de a fi. Acest aspect este și el o cauză majoră în discriminarea de care vorbim, la fel și repetatele avertismente în legătură cu acest „sector” al societății și cu iminenta sa „amenințare demografică.” Legea Partidelor împiedică facțiunile politice să se pronunțe împotriva principiului statului evreiesc, împământenind la nivel de instituții acest aspect discriminant. Îmi pare rău, văd caracterul evreiesc, dar nu îl văd pe cel democratic. Dacă vorbiți despre o democrație în VIITOR, atunci mă tem că trebuie să renunțați la „evreiesc.” Ori una, ori alta. Istoria a dovedit că ambele sunt imposibile.

Spuneți că „este singurul mod prin care se poate asigura libertate și demnitate pentru poporul palestinian” – dar am menționat deja o altă posibilitate cât și faptul că statul evreiesc pare să asigure diminuarea libertății și demnității poporului palestinian. Așa că nu sunt de acord, nu sunt de acord că aceasta este singura cale sau că este de fapt o cale.

Mai spuneți că „este o modalitate importantă de a dezvolta interesele Statelor Unite în regiune.” Asta vine la finalul pasajului introductiv și este poate cea mai interesantă frază din întreg paragraful. Aceste „interese ale Statelor Unite în regiune” – care sunt, mai exact? Acesta este, în mod evident, un termen general ce conține multe interese politice, militare și nu în ultimul rând, economice. Problema e că pentru aceste interese sunteți dispuși să asasinați. Așa cum remarca Noam Chomsky, conduceți cea mai extremă campanie teroristă globală cu drone ucigașe ce omoară oamenii care ar putea reprezenta un pericol pentru aceste „interese americane” (și martorii ocazionali). Mă tem că trebuie să privesc aceste „interese” cu un anumit scepticism, atunci când teroarea este folosită pentru a le apăra – mai ales când adesea nu primim descrierea exactă a acestor „interese”, care adesea sunt secrete.

Kerry:

„Vreau să subliniez că există un aspect important aici: slujba mea, mai presus de orice, este de a apăra Statele Unite ale Americii – de a susține și a apăra valorile și interesele noastre pe mapamond. Și dacă ar fi să rămânem nepăsători și știind că făcând asta am permite instalarea unei dinamici periculoase care ar crea un conflict și o instabilitate mai mare într-o regiune în care avem interese vitale, ar însemna că tratăm cu superficialitate responsabilitățile noastre. Din păcate, unii par să creadă că prietenia cu noi presupune ca SUA să accepte orice politică, făcând abstracție de interesele noastre, de pozițiile noastre, de cuvintele noastre, de principiile noastre – chiar după ce am cerut iar și iar ca acea politică să se schimbe. Prietenii trebuie să își spună adevărurile dureroase și prietenia presupune respectul reciproc.

Reprezentantul permanent al Israelului la Națiunile Unite, care nu susține soluția celor două state, a declarat după votul de săptămâna trecută că, citez, „ne-am fi așteptat ca cel mai mare aliat al Israelului să acționeze în concordanță cu valorile pe care le împărtășim” și să își exprime dreptul de veto în legătură cu această rezoluție. Mă simt obligat să răspund astăzi că Statele Unite chiar au votat în concordanță cu valorile lor, exact cum au făcut anterioarele Administrații americane în Consiliul de Securitate.”
  
Comentariul meu:

Spuneți că „slujba mea, mai presus de orice, este de a apăra Statele Unite ale Americii – de a susține și a apăra valorile și interesele noastre pe mapamond.” Da, am înțeles asta, dar deja am vorbit despre interese; și mă întreb care sunt „valorile” unui stat care nu se sfiește să aplice metodele terorismului global sub pretextul „războiului împotriva terorismului.” Găsesc oarecum cinice valorile dumneavoastră. „Prietenii trebuie să își spună adevărurile dureroase și prietenia presupune respectul reciproc”, spuneți. Dar nu mai departe de acum câteva săptămâni, vă plângeați că deși Israelul primește mai mult de jumătate din fondurile americane dedicate ajutorului financiar extern, liderii săi nu vă ascultă. Vă scuipă în față și ce primesc? O mărire de 7 miliarde de dolari pentru următorii 10 ani – de la 31 de miliarde (ultima înțelegere) la 38 de miliarde. Deci, ce spune asta despre sfidarea israeliană și cum rămâne cu spusul „adevărurilor dureroase”? Câtă umilință mai sunteți dispuși să înghițiți în cadrul acestei „prietenii speciale” și al „respectului reciproc”? Acum spuneți „adevărurile dureroase”? În ultima lună a administrației dumneavoastră, chiar înainte să părăsiți biroul?

Spuneți că „reprezentantul permanent al Israelului la Națiunile Unite, care nu susține soluția celor două state, a declarat după votul de săptămâna trecută că, citez, „ne-am fi așteptat ca cel mai mare aliat al Israelului să acționeze în concordanță cu valorile pe care le împărtășim” și să își exprime dreptul de veto în legătură cu această rezoluție. Mă simt obligat să răspund astăzi că Statele Unite chiar au votat în concordanță cu valorile lor, exact cum au făcut anterioarele Administrații americane în Consiliul de Securitate.” Dar nu prea e adevărat, domnule Kerry. Nu ați votat, de fapt. V-ați abținut. Administrațiile anterioare au lăsat să treacă multe rezoluții privind Israelul în Consiliul de Securitate (Reagan de exemplu a lăsat să treacă 21), Barack Obama a făcut cel mai puțin dintre toți președinții de după 1967, a fost de departe președintele american cel mai protector față de Israel. Într-adevăr, așa cum vă lăudați mai târziu, „această Administrație a fost cel mai bun prieten și mai mare suporter al Israelului, dând dovadă de un devotament neclintit în a-i asigura securitatea și a-i proteja legitimitatea.” Vă mândriți cu asta. Dar vă mândriți și cu „votul”, vot care de fapt nu a avut loc, „în concordanță cu valorile americane” – lucru perfect logic, din moment ce aceste „valori” sunt foarte ambigue, mai ales când vine vorba de Israel. Spuneți că trebuie spuse „adevărurile dureroase”, dar când vine vorba să votați, le lăsați pe celelalte țări (pe restul lumii de fapt) să spună adevărurile dureroase sub forma rezoluției UNSC care afirmă un lucru mai mult decât evident: că toate coloniile israeliene sunt ilegale. Îi lăsați pe alții să spună adevărurile alea în timp ce voi vă lăsați pe spate în „neutralitatea” voastră.

Kerry:

„Nu reușesc să își dea seama că acest prieten, Statele Unite ale Americii, care a făcut mai multe pentru a sprijini Israelul decât orice altă țară, acest prieten care a blocat nenumărate eforturi de a delegitimiza Israelul, nu poate să fie loial față de valorile sale – sau chiar față de valorile democratice pe care Israelul afirmă că le susține – și nu poate să apere și să protejeze Israelul cum se cuvine dacă permite ca o soluție viabilă a celor două state să fie distrusă în fața ochilor săi. Și aceasta este cheia rezoluției: votul Națiunilor Unite s-a făcut pentru a proteja soluția celor două state. Pentru asta ne luptăm: pentru viitorul Israelului ca stat evreiesc și democratic, trăind în pace și siguranță alături de vecinii săi. Asta încercăm să păstrăm, pentru binele nostru și al lor.

De fapt, această Administrație a fost cel mai bun prieten și mai mare suporter al Israelului, dând dovadă de un devotament neclintit în a-i asigura securitatea și a-i proteja legitimitatea. În acest moment, vreau să fiu foarte bine înțeles: nicio Administrație americană nu a făcut mai multe pentru securitatea Israelului decât cea a președintelui Barack Obama. Însuși prim-ministrul israelian a remarcat cooperarea noastră militară și la nivel de informații, citez, „fără precedent”. Exercițiile noastre militare sunt mai avansate ca niciodată. Sprijinul nostru pentru scutul antirachetă Iron Dome a salvat nenumărate vieți israeliene. Am sprijinit în mod absolut dreptul Israelului de a se apăra, inclusiv în timpul acțiunilor din Gaza care au stârnit mari controverse.

Încă și încă o dată am demonstrat că protejăm spatele Israelului. Ne-am opus cu putere campaniilor internaționale de boicotare a Israelului, ne-am opus oriunde și oricând i-a fost atacată legitimitatea și am luptat pentru includerea sa în sistemul U.N. În toiul crizei noastre economice și deficitelor de buget, am crescut în mod repetat finanțarea acordată Israelului. De fapt, mai mult de jumătate din întreaga noastră finanțare militară externă merge la Israel. Și în toamna aceasta am încheiat un acord istoric de 38 de miliarde de dolari care depășește orice pachet de asistență militară pe care Statele Unite l-au oferit vreodată vreunei țări, bani care vor fi investiți în sisteme de apărare de ultimă oră și vor susține superioritatea militară a Israelului pentru mulți ani de acum încolo. Atât de mare este sprijinul nostru.”

Comentariul meu:

Spuneți că „nu reușesc să își dea seama că acest prieten, Statele Unite ale Americii, care a făcut mai multe pentru a sprijini Israelul decât orice altă țară, acest prieten care a blocat nenumărate eforturi de a delegitimiza Israelul, nu poate să fie loial față de valorile sale – sau chiar față de valorile democratice pe care Israelul afirmă că le susține – și nu poate să apere și să protejeze Israelul cum se cuvine dacă permite ca o soluție viabilă a celor două state să fie distrusă în fața ochilor săi.”

Dar numai înainte de ultimele alegeri, exact înainte de a avertiza că „vin turmele de arabi să voteze”, Netanyahu și-a asigurat alegătorii că sub nicio formă nu se va stabili un stat palestinian cât este el de gardă. A fost un lucru inconfundabil. Și platforma partidului Likud din 1999, niciodată abrogată, „respinge în mod categoric un stat palestinian”, iar partidul Likud a fost votat din nou în scurt timp, în 2001, și apoi iar și iar și iar. Ce nu e clar? Nu asta vrea „democraticul” Israel? Nu asta a votat publicul? Nu reflectă asta „valorile” reale ale Israelului? Spuneți că „această Administrație a fost cel mai bun prieten și cel mai mare suporter al Israelului, dând dovadă de un devotament neclintit în a-i asigura securitatea și a-i proteja legitimitatea.” Mă întreb adesea în legătură cu această „protejare a legitimității.” De ce are nevoie de atât de multă protecție? Oare pentru că lumea o urăște? Sau pentru că de fapt legiferează o politică ilegală?

Spuneți „am sprijinit în mod absolut dreptul Israelului de a se apăra, inclusiv în timpul acțiunilor din Gaza care au stârnit mari controverse.” A, da. În timpul acelor 51 de zile de moarte și distrugere din 2014, Obama ținea mereu prim-planul accentuând „dreptul Israelului la autoapărare”, drept pentru care a trebuit să masacreze peste 550 de copii și să bombardeze familii întregi. Se aflau în calea autoapărării sale.

Spuneți „ne-am opus cu putere campaniilor internaționale de boicotare a Israelului, ne-am opus oriunde și oricând i-a fost atacată legitimitatea” – așa e, v-ați opus protestelor populare care încearcă să sancționeze Israelul pentru violarea sistematică și instituționalizată a legii internaționale, boicoturile fiind o formă de exprimare protejată prin lege, dar legile anti-BDS ce acționează împotriva Primului Amendament vă mătură țara la fel ca în Franța, Marea Britanie sau Canada. Toate astea în numele „valorilor israeliene”. Nu cred că e ceva cu care să te mândrești dar văd că dumneavoastră domnule Kerry o faceți.

„Și în toamna aceasta am încheiat un acord istoric de 38 de miliarde de dolari care depășește orice pachet de asistență militară pe care Statele Unite l-au oferit vreodată vreunei țări, bani care vor fi investiți în sisteme de apărare de ultimă oră și vor susține superioritatea militară a Israelului pentru mulți ani de acum încolo. Atât de mare este sprijinul nostru.” Da, Kerry, așa este. Mai degrabă, sprijin necondiționat. Admonestați Israelul, dar când ar trebui să luați măsuri nu o faceți, ba îi mai dați și bani ca să vă plângeți apoi că nu vă ascultă.

Păi știi ceva domnule Kerry, mie mi-a cam ajuns cu discursul matale, nu te mai ascult. Am și eu o limită.



Niciun comentariu: