joi, decembrie 01, 2016

Tot mai puternicele mișcări naționaliste de extremă-dreapta sunt periculos de anti-musulmane și pro-Israel




de Glenn Greenwald


Spectrul ascensiunii naționalismului de extremă-dreapta de peste tot dar mai ales în Europa centrală, trezește – din motive întemeiate – teama de o reînviere a antisemitismului. Dar, cel puțin până acum, liderii majorității acestor partide naționaliste – fiecare tot mai inspirat și motivat de succesul celuilalt – au demonstrat o animozitate periculoasă față de musulmani, acompaniată de un puternic sprijin politic față de Israel și de o repudiere retorică a antisemitismului.

Fie că e vorba de considerente tactice cinice, fie de convingeri autentice, cei mai de succes lideri ai mișcării tot mai puternice – deși neținându-și în frâu sentimentele anti-musulmane și sădirea fricii în rândul populației – nu doar că repudiază antisemitismul la nivel retoric dar încorporează într-un ritm rapid sprijinul pentru Israel ca parte din agenda lor politică. Și, în multe cazuri, guvernul israelian – care el însuși posedă multe dintre atributele extremei-drepte, la fel ca aceste mișcări – întoarce sprijinul acestor lideri politici.

Austria ne oferă cel mai recent exemplu de partid xenofob de extremă-dreapta pe cale să obțină puterea, ceea ce era de neconceput până acum. Deoarece țara este locul de naștere al lui Hitler, cu o istorie nu chiar atât de îndepărtată de alegere a unor lideri ce au avut legături cu naziștii, este poate cea mai îngrijorătoare. New York Times descrie astăzi cu neliniște necamuflată posibilitatea cât se poate de reală ca partidul Freedom Party al lui Norbert Hofer să își învingă oponentul, Green Party, în alegerile de la sfârșitul săptămânii și să devină președintele Austriei. Publicația citează un proeminent editorialist al cotidianului Der Standard care spune că „Austria va deveni de nerecunoscut” dacă Freedom Party ajunge la putere. Liderii partidului, firește, consideră alegerea lui Trump și aprobarea Brexit-ului ca niște repere ale șanselor lor de succes.

Freedom Party „a fost creat de un grup de foști naziști în anii 1950” și ascensiunea sa în anii 1990 sub conducerea carismaticului extremist Jörg Haider, simpatizant al lui Hitler, a creat controversă globală. Astăzi, Hofer își exprimă ostilitatea față de musulmani în toate felurile posibile: echivalează refugiații cu „jihadiștii”, avertizează în legătură cu „islamizarea” Europei și spune că „Islamul nu face parte din Austria.”

Dar nu numai că Hofer repudiază toate formele de antisemitism și susține că nu are ce căuta în partidul său – a ținut prima pagină a ziarelor la începutul anului când a cerut demolarea casei părintești a lui Hitler și când partidul său a sponsorizat o conferință împotriva antisemitismului, avându-l ca invitat principal pe spionul israelian care l-a capturat pe Adolf Eichmann – dar Freedom Party a făcut tot ce i-a stat în putință pentru a se apropia cât mai mult de Israel.


În 2014, Hofer a făcut un pelerinaj la Ierusalim, depunând o coroană la memorialul holocaustului Yad Vashem și a făcut mare tam-tam din această călătorie în Israel mergând până într-acolo încât chiar a inventat o poveste cu un atac terorist la care ar fi fost martor la doar câțiva metri, ca să pară el mai erou. Forțele de poliție israeliene au negat că s-ar fi întâmplat incidentul cu pricina. Hofer a jurat că primul lucru pe care îl va face dacă va fi ales președinte va fi să meargă în Israel.




Oficialii israelieni au remarcat poziția pro-israeliană a lui Hofer și unii i-au întors sprijinul. „Este unul dintre cele mai pro-israeliene partide din Europa”, a afirmat fostul membru al Knessetului, Michael Kleiner, care a vorbit la conferința împotriva antisemitismului organizată de Freedom Party. Președintele partidului, Heinz-Christian Strache, a vizitat Israelul la invitația prim-ministrului Benjamin Netanyahu și și-a petrecut timpul cu liderii coloniștilor, plănuind cum să se opună mișcării europene de etichetare a mărfurilor produse în coloniile israeliene ilegale, jurând să facă tot ce poate pentru a se opune boicotării Israelului. Un lider al coloniștilor a mărturisit: „El susține Israelul, este împotriva etichetării mărfurilor și împotriva boicotării. Nu am auzit asta din partea nimănui din Marea Britanie.”

Aceeași dinamică este chiar mai vizibilă în Franța, unde Partidul Frontului Național al lui Marine Le Pen – fondat de tatăl său, un minimalizator al holocaustului, și alcătuit din destui simpatizanți ai nazismului – nu doar că i-a expulzat pe antisemiți, dar s-a și declarat cu hotărâre pro-Israel. Vreme de ani de zile Le Pen și-a rebranduit partidul de extremă-dreapta ca pro-israelian bazându-se pe antipatia comună față de „extremiștii musulmani” și rapoartele de știri din Israel descriu tot mai mult receptivitatea evreilor francezi față de votarea acesteia, în mare parte din cauza fricii și repulsiei comune față de musulmanii francezi.




Toate aceste partide de extremă-dreapta se opun mișcării de boicotare a Israelului ce are ca scop desființarea coloniilor israeliene ilegale.

Una dintre cele mai semnificative controverse legate de antisemitism din istoria recentă a Statelor Unite subliniază și ea această dinamică. Când Donald Trump l-a desemnat pe Steve Bannon drept șeful său de strategie la Casa Albă, unele grupări evreiești americane (cum ar fi Liga Antidefăimare) au obiectat la numirea aceasta, subliniind cochetarea lui Bannon cu antisemitismul dacă nu chiar manifestarea fățișă antisemită. Dar cea mai importantă grupare americană – AIPAC – nici până în ziua de astăzi nu a rostit un cuvânt măcar despre Bannon. Deși la începutul campaniei sale, Trump a stârnit ceva valuri declarând că vrea ca SUA să păstreze o poziție de neutralitate în conflictul Israel/Palestina, discursul său din fața AIPAC – scris, după cum se spune, de foarte pro-israelianul și acum foarte influentul său ginere, Jared Kusher – a abundat de toate clișeele pro-Israel și de încă vreo câteva în plus.

Chiar mai remarcabil, mulți oficiali israelieni nu doar că i-au luat apărarea lui Bannon, dar l-au și lăudat. Ambasadorul israelian în SUA, Ron Dermer, a vorbit despre controversa legată de Bannon spunând că „nu are nicio îndoială că președintele Trump este un adevărat prieten al Israelului” și așteaptă cu nerăbdare să lucreze cu Bannon pentru a face „alianța americano-israeliană mai solidă ca niciodată”. Ministrul israelian al agriculturii, Uri Ariel, a mers chiar mai departe scriind: „Dragă domnule Bannon, am dorit să-mi exprim sprijinul și mulțumirea pentru prietenia d-voastră cu Israelul” și mulțumindu-i în mod special pentru „deschiderea la Ierusalim a unui sediu Breitbart pentru a promova viziunile israeliene în mass-media.”

Unul dintre cei mai proeminenți suporteri americani ai Israelului, Alan Dershowitz, l-a apărat cu agresivitate pe Bannon, susținând că „nu am văzut nicio dovadă de antisemitism la Bannon” și „faptele sugerează că domnul Bannon are relații foarte bune cu evreii” (Dershowitz îl condamnase după aceea pe Bannon pentru intoleranță față de musulmani și misoginism). Redactorul-șef al Breitbart (n.t. fostul site al cărui patron a fost Bannon) l-a apărat pe Bannon în felul acesta: „Pot spune, fără ezitare, că Steve este atât un prieten al poporului evreu și un apărător al Israelului, cât și un patriot american înflăcărat și un mare lider.” Tot pe site-ul Breitbart, cunoscuta islamofobă Pam Geller a spus despre Bannon că este „un evreu onorific”. Într-adevăr, reportajele Breitbart de-a lungul anilor, răutăcios de anti-musulmane sub patronajul lui Bannon, au fost în mod statornic pro-israeliene, de altfel Breitbart angajând scriitori precum Pollack și Ben Shapiro, niște suporteri vocali ai politicilor israeliene de extremă-dreapta. Unul dintre fondatorii Breitbart, avocatul evreu Larry Solov, a declarat că site-ul „va fi fără remușcări pro-libertate și pro-Israel”.

Aceeași dinamică poate fi văzută în cadrul mișcărilor de extremă-dreapta, ultranaționaliste din afara vestului, care adesea copiază extremiștii de dreapta ai vestului. În Brazilia – care, fără îndoială, are flancul de extremă-dreapta cel mai dezechilibrat și instabil, complet deschis față de restaurarea dictaturii militare – liderii cei mai de dreapta sunt în mod copleșitor pro-Israel. Când candidatul evanghelic de extremă-dreapta a câștigat cursa la primăria orașului Rio de Janeiro, s-a dus imediat în Israel unde a spus că s-a întâlnit cu oficiali israelieni pentru a discuta despre „securitate”. Liderul mișcării pro-dictatoriale, Jair Bolsonaro, s-a dus în Israel să fie botezat și retorica sa este una puternic pro-israeliană. Este obișnuit ca în Brazilia cei care critică Israelul să fie catalogați drept antisemiți de către extrema-dreaptă braziliană.

Câteva avertismente critice ar trebui luate în considerare. Nimic din toate acestea nu sugerează că nu există pericolul renașterii antisemitismului, fie în cadrul acestor partide, fie la modul general. Cu siguranță există suspiciuni în cazul partidelor cu rădăcini pro-naziste în legătură cu autenticitatea eforturilor de rebranduire. Dincolo de asta, mentalitatea țapului ispășitor împotriva grupurilor minoritare de care depind aceste mișcări se poate redirecționa oricând împotriva evreilor chiar dacă țintele lor originale sunt musulmanii și alții. Și există o dezbatere amplă și o divizare, chiar în cadrul grupurilor și facțiunilor evreiești din Israel, dacă aceste partide ar trebui îmbrățișate în virtutea poziției lor pro-israeliene.

Mai mult, este posibil ca un grup sau un individ să fie în același timp pro-Israel și antisemit. Alianța cinică, grotescă dintre americanii pro-Israel precum Joe Liberman și evanghelicii de tipul evreii-se-vor-duce-în-iad-odată-cu-a-doua-venire-a-lui-Hristos-pe-pământ în mod vehement pro-israelieni ca John Hagee, subliniază paradoxul. În lumina controversei din jurul lui Bannon, Naomi Zeveloff de la The Forward examinează această dinamică tot mai comună, susținând că „Breitbart News nu este singurul loc unde antisemitismul și Zionismul merg mână în mână. Atitudinile antisemitice abundă în Polonia, de exemplu, chiar dacă Polonia are o relație diplomatică solidă cu Israelul.” Unii apărători ai Israelului sunt dispuși să facă front comun cu potențialii antisemiți sau cu antisemiții pronunțați dacă aceștia sunt și – din motive geopolitice, religioase sau politice – pro-Israel.

Dar ceea ce este clar e că aceste partide de extremă-dreapta îmbrățișează Israelul și adesea sunt îmbrățișate la rândul lor de Israel. Și asta nu e greu de înțeles – orice partid motivat de antipatie față de musulmani va găsi o cauză comună cu un guvern israelian care și-a petrecut zeci de ani ocupând, bombardând și negând drepturile politice de bază ale musulmanilor. Cel puțin la fel de important, însuși guvernul israelian face parte din această resurgență a extremei-drepte; câțiva dintre miniștrii lui Netanyahu, inclusiv cei din generația viitoare care vor renunța în mod explicit la soluția celor două state, sunt atât de extremiști încât chiar îl fac pe acesta să pară moderat.




Pe scurt, guvernul israelian este condus de un amestec de militariști ultranaționaliști de extremă dreapta și de fanatici religioși antimusulmani, așa încât e chiar opusul surprizei că aceștia vor construi alianțe cu partide din Europa și din alte părți ale lumii, inclusiv SUA, cu aceleași atribute politice. Așa cum Todd Gitlin a declarat pentru The Forward:

„Antisemitismul și Zionismul de extremă-dreapta sunt variante ale ultranaționalismului, sau, folosind o formulă mai peiorativă (așa cum merită, de altfel), ale tribalismului. Ambele cred că cei îndreptățiți trebuie să se zborșească, să se izoleze și să-i pedepsească pe outsideri, pe cei străini, nepoftiți, nespeciali. Și antisemiții și Zioniștii urăsc și se tem de amestecurile cosmopolite. Ei fac un fetiș din puritate. Au același suflet. Rimează. ”

Acea „rimă” comună creează tovărășii ciudate, într-adevăr. Sau, dacă ne uităm la comportamentul și caracterul facțiunilor politice dominante din Israel, putem descoperi că tovărășiile nu sunt deloc stranii.

Este întotdeauna important să rămânem vigilenți în legătură cu antisemitismul în Europa și în alte locuri și să tratăm amenințarea aceasta cu seriozitate. Dar când vine vorba de aceste mișcări xenofobe și „alt-right” care sunt asemănătoare cu predecesoarele lor de la mijlocul secolului 20, musulmanii joacă rolul deținut înainte de evrei, și, cel puțin pentru moment, Israelul (dacă nu evreii în general) este privit ca un aliat și o facțiune demnă de sprijin loial.




Niciun comentariu: