miercuri, ianuarie 18, 2017

Adevărul despre criza de electricitate din Gaza




de Motasem A. Dalloul

Mii de palestinieni din Gaza asediată au luat străzile cu asalt de mai multe ori în ultimele săptămâni pentru a protesta împotriva lipsei severe de electricitate ce le afectează fiecare aspect al vieții; nici măcar spitalele, școlile și incubatoarele pentru nou-născuți nu sunt scutite.

Este nevoie de electricitate pe întreg parcursul anului, dar iarna este de o importanță vitală. Iarna se face foarte frig în Gaza și încă sunt foarte mulți palestinieni în acest teritoriu care au rămas cu casele nereconstruite la mai bine de doi ani de când acestea au fost distruse de ultima ofensivă israeliană din 2014. Zeci de mii de case au fost distruse de forțele armate israeliene, la fel și infrastructura enclavei, inclusiv uzina electrică, stația de purificare a apei și instalațiile de canalizare.

Acum două săptămâni, un nou-născut a murit de frig; părinții lui pur și simplu nu au putut să facă suficient de cald în casă încât să-l salveze. În cel mai bun caz, palestinienii din Fâșie primesc patru ore de electricitate pe zi; în unele zile sunt numai două ore.

Așa că, oamenii din Gaza au tot dreptul să iasă în stradă să protesteze. Nimeni nu le neagă dreptul de a demonstra și de a-și exprima furia în fața lumii. Însă, există o problemă atunci când suferința oamenilor este folosită ca scuză pentru a se lansa o campanie împotriva serviciilor de securitate din Gaza conduse de Hamas – urmată de alte atacuri verbale și în mass-media la adresa mișcării de rezistență. Campania împotriva mișcării Hamas implică toate facțiunile palestiniene seculare și de stânga și oficialii Autorității Palestiniene, inclusiv președintele Mahmoud Abbas și prim-ministrul Rami Hamadallah. Până și coordonatorul special pentru procesul de pace din Orientul Mijlociu, Nickolay Mladenov, a criticat mișcarea. Oficialii israelieni, care sunt principala cauză pentru criza electricității, au păstrat tăcerea.


                      Palestinienii din Gaza protestează din cauza lipsei electricității


Câteva clarificări se impun pentru a înțelege ce se întâmplă în Fâșia Gaza, care, până la urmă, se află sub o blocadă impusă de Israel ce durează de zece ani.

Cine este cu adevărat de vină pentru criza de electricitate? Fără îndoială, autoritățile ocupației israeliene, care au asediat Gaza de la mijlocul lui 2007. De fapt, blocada maritimă, terestră și aeriană a început în 2006, când Hamas a câștigat alegerile parlamentare și a încercat să formeze un guvern. În acel an, Israelul și comunitatea internațională, care rugaseră câteva state arabe să pună presiune pe Hamas pentru a lua parte la alegeri, au respins rezultatul când mișcarea islamică a câștigat.

Când Autoritatea Palestiniană cu sediul în Ramallah condusă de Abbas și susținută de Israel și de Vest a alungat mișcarea Hamas din Cisiordania ocupată, blocada a fost ridicată. Însă, când o facțiune din cadrul mișcării Fatah a lui Abbas, condusă de Mohammed Dahlan și sprijinită financiar de Israel și SUA, a încercat să răstoarne regimul Hamas din Gaza și a fost înfrântă în iunie 2007, asediul Gazei a fost prelungit și înăsprit de către Israel, comunitatea internațională și Egipt. Acest lucru a afectat toate aspectele vieții: medicamente, alimente, apă, materiale de construcții, electricitate, industrie, combustibili, vehicule, pescuit; totul. Palestinienii au fost împiedicați să intre și să părăsească teritoriul, în timp ce importurile și exporturile sunt controlate cu strictețe de Israel.

Mai mult, incursiunile militare regulate ale Israelului – și cele trei ofensive majore din 2007 până acum – au distrus infrastructura, inclusiv singura uzină generatoare de electricitate a Gazei.

Care este rolul lui Hamas în criză? Hamas este o mișcare de rezistență; Palestina, unii oameni par să uite, se află sub o brutală ocupație militară. Legea internațională le dă oamenilor aflați sub ocupație dreptul de a rezista acelei ocupații prin toate mijloacele disponibile; aceasta este legea. Cu toate acestea, deși Hamas a folosit în trecut atacurile sinucigașe cu bombă – operațiunile de tip „martiriu” – astfel de atacuri nu au mai avut loc de când s-a impus blocada. Într-adevăr, de când a câștigat alegerile în 2006, Hamas nu a întreprins nicio operațiune militară împotriva forțelor de ocupație dincolo de Fâșia Gaza. Sigur, a opus rezistență ofensivelor militare israeliene îndreptate împotriva civililor palestinieni din Gaza. Conducerea mișcării a oferit de mai multe ori Israelului un armistițiu pe termen-lung, pe care acesta l-a refuzat.

Hamas crede în tranziția democratică a puterii și a garantat acceptarea rezultatului oricăror noi alegeri în cazul în care comunitatea internațională garantează că acestea vor fi libere și corecte, așa cum au fost în 2006. Nu este dispusă însă, să renunțe de bună voie la guvernarea sa de facto a Fâșiei Gaza fără existența unei astfel de garanții; legitimitatea sa este, până la urmă, mai puternică decât cea a lui Mahmoud Abbas, al cărui mandat trebuia să ia sfârșit în 2009.

Este evident că Israelul se folosește de facțiunile palestiniene seculare și de stânga pentru a da vina pe Hamas pentru asediul israelian și crizele asociate acestuia; divizează și cucerește este o tactică veche colonialistă. Criza electricității este legată în mod direct de blocadă și totuși facțiunile se întorc împotriva mișcării Hamas, care nu a respins propunerile pentru a rezolva problema.

În plus, ca putere ocupatoare, Israelul are o responsabilitate morală și prevăzută prin lege de a avea grijă de populația ce trăiește sub ocupația sa; legal, asta li se aplică palestinienilor din Gaza ocupată în aceeași măsură în care li se aplică palestinienilor din Cisiordania ocupată. Chiar dacă Autoritatea Palestiniană nu poate plăti pentru ea, Israelul are datoria de a furniza electricitate oamenilor din Gaza, așa cum face în Cisiordania. Guvernul israelian ar putea amenința că taie furnizarea de electricitate în Cisiordania în scopuri politice dar nu o face. Însă, în ceea ce privește Fâșia Gaza, Israelul își menține ocupația (controlându-i toate granițele și blocându-i spațiul maritim și aerian) și totuși refuză să își accepte responsabilitățile pe care legea le prevede pentru puterea ocupatoare. Cum poate fi de vină Hamas pentru asta?

Câteva țări, inclusiv Qatar, Emiratele Arabe și Turcia, au propus să rezolve criza electricității din Gaza pe cheltuiala lor, dar Autoritatea Palestiniană condusă de Mahmoud Abbas a refuzat această soluție, la porunca Israelului. Deși niciun oficial al guvernului israelian nu a comentat agitația din Gaza, este clar că se fac eforturi pentru a întărâta opinia publică împotriva mișcării Hamas, care a fost scopul israelienilor, al lui Abbas, al Autorității Palestiniene și al comunității internaționale încă din 2007.

În ciuda tuturor acestor lucruri, serviciile de securitate din Gaza au făcut din mica enclavă unul dintre cele mai sigure spații civice pentru cetățenii acesteia (cu excepția incursiunilor și ofensivelor israeliene); nimeni din Gaza, inclusiv oficialii Fatah, nu poate nega asta dacă este sincer. Ca rezultat, a se întoarce împotriva mișcării Hamas este aproape un tabu pentru majoritatea palestinienilor din Gaza, care au trăit în nesiguranță vreme de ani de zile sub serviciile de securitate ale Fatah și PA. Cele 18 luni înainte ca Hamas să preia întregul control asupra Gazei sunt imposibil de uitat de către gazani.

Se pare că nu a fost nevoie decât ca doi jurnaliști să fie atinși și câțiva protestatari să fie reținuți de serviciile de securitate pentru ca seculariștii și stângiștii să își verse mânia pe Hamas, când de fapt această furie ar trebui să fie îndreptată către Israel. În schimb, au acuzat mișcarea islamică de suprimarea libertății de mișcare și expresie. Faptul că trimisul special al Națiunilor Unite pentru procesul de pace în Orientul Mijlociu a căzut în plasa acestei campanii false este rușinos. Nickolay Mladenov și facțiunile palestiniene ar fi trebuit să abordeze problema care i-a împins pe oameni să demonstreze și să o rezolve exercitând presiune asupra autorităților de ocupație israeliene, nu să folosească o încălcare minoră a drepturilor civice de către Hamas și serviciile sale de securitate pentru a face o problemă majoră din asta uitând problema reală – ocupația și blocada israeliană.

Nedreptatea demonstrată de comunitatea internațională – inclusiv de UN – și de facțiunile palestiniene este cea care nu are legitimitate în ochii palestinienilor obișnuiți; lucrul acesta a fost demonstrat de rezultatul alegerilor din 2006  și i-a făcut pe israelieni, pe PA și pe cei din Vest să se teamă de noi alegeri. Așa că hai să nu ne batem joc de palestinienii din Gaza relatând non-povești în timp ce ignorăm crizele reale și pe cei care sunt responsabili pentru ele. Există o criză umanitară în Fâșia Gaza, iar de vină e Israelul și blocada sa, nu Hamas. Hai să nu uităm asta.



Niciun comentariu: