sâmbătă, ianuarie 21, 2017

Beznă și haos: viitorul Gazei este întunecat




de Mousa Tawfiq

Fâșia Gaza – la vârsta fragedă de 10 ani, singura viață pe care o cunoaște Mohammed Yasin este una sub asediu și în întuneric. Născut în Gaza în 2006, când Hamas a câștigat alegerile legislative palestiniene, atrăgând sancțiuni și o blocadă aspră din partea Israelului, băiatul s-a obișnuit cu lipsa electricității și cu greutățile economice.

„Nu-mi amintesc o zi în care să nu se întrerupă curentul”, spune Mohammed în timp mama sa aprinde o lumânare pentru el și pentru sora lui.

Mohammed s-a născut după începutul crizei de energie în 2006, când un raid aerian israelian a lovit singura uzină generatoare de electricitate din Gaza. De atunci, uzina a funcționat la capacitate minimă și numai când Fâșia poate cumpăra electricitate de la Egipt și Israel.

„Mă pricep tot mai bine să aprind lumânări și să le lipesc de farfurii cu ajutorul mamei”, spune Mohammed, adăugând că învață foarte bine în ciuda lipsei electricității.

Sora sa, Noor, în vârstă de șase ani, îl întrerupe să îi spună un banc.

„Doi extratereștri au rămas surprinși în timp ce priveau pământul. Știi de ce? Pentru că au văzut luminile din Gaza aprinzându-se și stingându-se în mod repetat,” spune ea, în timp ce râd amândoi.


                                              Mohammed și Noor Yasin


Criza electricității din Gaza a atins apogeul luna trecută, porția de curent electric a gazanilor scăzând de la între 8 și 6 ore (nelegate între ele) cât era în mod obișnuit, la patru, trei sau chiar numai două ore pe zi.

„Viața noastră este în așteptare”

Criza electricității are consecințe dramatice asupra locuitorilor Gazei. Ahmed Abu Salama și-a pierdut libertatea de a se mișca în jurul casei din cauză că nu își mai poate încărca scaunul electric pe rotile.

Abu Salama și prietenii lui au fost loviți de un raid aerian israelian în timp ce se întorceau de la școală în tabăra de refugiați Jabalia în februarie 2008. Abu Salama, care avea 16 ani atunci, a fost singurul supraviețuitor, dar a suferit fracturi craniene severe și o paralizie parțială a mâinii și a piciorului drept. Neputând să primească tratament adecvat în pauperizata Fâșie, sănătatea i s-a deteriorat și acum nu mai poate merge deloc.

Luna trecută, o organizație caritabilă locală i-a oferit lui Abu Salama un scaun pe rotile, lucru care l-a însuflețit. „Când am mers prima dată cu scaunul, am simțit că sunt viu din nou”, spune el cu un zâmbet. „Pot să merg unde vreau, când vreau. Sunt liber iarăși.” Însă cu permanentele întreruperi ale curentului, noua libertate i-a fost răpită lui Abu Salama. Pentru a putea funcționa timp de două ore, scaunul electric trebuie să fie încărcat vreme de șase ore.

„Prefer să rămân acasă decât să risc să rămân fără baterie pe stradă. Mi s-a întâmplat o dată și mi-a fost foarte rușine să rog oamenii să mă ajute. M-ar costa peste 200 de dolari să cumpăr baterii în plus și nu îmi permit.”

Și micile afaceri din Gaza, oricum luptându-se să supraviețuiască blocadei, au fost rău afectate de criza electricității.

Yousef al-Jaro, un tâmplar din cartierul al-Daraj din estul orașului Gaza, spune că acum trebuie să își închidă atelierul în cea mai mare parte a zilei, deoarece toată munca sa se bazează pe instrumente electrice.

Harnicul tâmplar spune cu mândrie că înainte deschidea magazinul la 7:30 dimineața și niciodată nu închidea înainte de 7:30 seara, dar în condițiile actuale abia poate să muncească. Mohammed al-Jaro, fiul de 24 de ani al lui Yousef, lucrează de șapte ani împreună cu tatăl său și spune că niciodată nu și-a văzut tatăl atât de deprimat și frustrat.

„Am șapte surori și un frate. Responsabilitățile tatălui meu sunt tot mai mari și noi încercăm cum putem să-l ajutăm să depășească situația”, spune el.

După ce soarele apune, o pătură de întuneric acoperă Fâșia Gaza, nicio lumină nu strălucește pe stradă. Disperați să se încălzească, oamenii pot fi văzuți adunându-se în jurul micuțelor focuri improvizate.




O soluție temporară

La începutul săptămânii care a trecut, Qatarul a donat 12 milioane de dolari pentru a se cumpăra combustibil pentru uzina Gazei, ușurând criza și furnizând în jur de șase ore de electricitate pe zi. Deși oferă un respiro binevenit, se estimează că va oferi curent electric enclavei pentru trei luni de zile.

Locuitorii din Gaza se așteaptă ca la sfârșitul acestor trei luni, criza să se înăsprească din nou, mulți spun că este doar o soluție temporară pentru a potoli mânia celor două milioane de oameni din Gaza care suferă din cauza lipsei electricității.

Gaza are o nevoie de 450-500 de megawați (MW) pe zi, dar abia dacă primește o treime din acest necesar. În jur de 30 de MW sunt produși de singura sa uzină deteriorată, alți 30 de MW sunt importați din Egipt și 120 de MW sunt furnizați de Israel.

Autoritatea Palestiniană, care plătește pentru energia furnizată de Israel și Egipt, în mod normal transferă combustibilul în Gaza și îl scutește de majoritatea taxelor. Dar din cauza propriilor constrângeri financiare, nu mai compensează toate taxele, înfuriind mișcarea Hamas.

Nevoia mare de energie electrică, temperatura scăzând până la patru grade în timpul iernii, a împins tot mai mulți oameni să folosească radiatoare și sisteme de încălzire electrice. Acest lucru a contribuit și el la criza actuală.

Purtătorul de cuvânt al mișcării Hamas, Fawzi Barhoum, a spus că Hamas este deschisă la soluții și a acuzat Autoritatea Palestiniană că se folosește de criză pentru a „vătăma imaginea mișcării Hamas și pentru a sancționa oamenii din Gaza.”

Alternative scumpe

Vreme de ani de zile, gazanii au încercat să găsească modalități de a face față permanentelor întreruperi ale energiei electrice, folosind generatoare mici, dar majoritatea locuitorilor Fâșiei nu își permit să lase să meargă aceste generatoare diesel timp de 20 de ore pe zi.

Sufian Ahmed deține un generator mare în vestul orașului Gaza și îl conectează la multe case din zonă. Pentru ca o familie să se conecteze la generator, trebuie să plătească în avans 50 de dolari, bani pe care nu multe familii și-i permit.

„Unele familii plătesc 20 de dolari pe lună, iar altele plătesc 150. Unii oameni folosesc generatorul de electricitate doar pentru a se uita la televizor și a aprinde luminile, în timp ce alții îl folosesc pentru toate aparatele electrice.

Ahmed și alții ca el știu că serviciul pe care îl oferă este scump, dar justifică acest lucru prin prețul ridicat al combustibilului.

„În zilele obișnuite, când oamenii primesc opt ore de electricitate de la uzina Gazei, plătesc 400$ pe zi doar pentru combustibilul generatorului pentru a furniza oamenilor electricitate în restul zilei. Dar în situația de acum, oamenii primesc trei ore de curent electric, așa că plătesc 530$.”

Alții folosesc panouri solare pentru nevoile electrice; acestea sunt mai ecologice decât generatoarele, dar mult mai scumpe.

„Costă 2.600 de dolari să îți instalezi acasă panouri solare și în plus, în fiecare an trebuie să cumperi baterii noi, care costă 200 de dolari”, spune Jamad al-Banna, inginer electric.

Acestea sunt soluții scumpe și temporare pe care le folosesc oamenii din Gaza în timp ce speră la o rezolvare permanentă a constantelor întreruperi ale curentului electric și la un viitor mai puțin întunecat.

Niciun comentariu: