luni, ianuarie 30, 2017

Bine ați venit în disonanța americano-evreiască


Evreii americani privesc interdicția musulmanilor ca pe o amenințare la adresa idealurilor pe care le prețuiesc, totuși, ei cred că prea mulți musulmani în Israel reprezintă o amenințare directă la adresa poporului evreu.



de Edo Konrad

La începutul lui decembrie, la doar o lună după alegerea lui Donald Trump în funcția de președinte al Statelor Unite, liderul american al mișcării alt-right (dreapta alternativă), Richard Spencer, a acordat un interviu postului Al Jazeera. Vorbind cu Kristen Saloomey, Spencer, nedespărțit de viziunile sale de adept al supremației albilor care au fost catapultate în lumina reflectoarelor în ultimul an, a tunat și a fulgerat împotriva „marii eliminări” a „lumii albe”, despre diversitate și despre sub-reprezentarea americanilor albi în corporatista Americă, printre alte lucruri.

Spencer și-a construit o carieră speculând cu abilitate furia torențială a unei Americi albe după opt ani de președinte Obama. A inundat cu succes discursul public cu sentimente anti-musulmane, anti-imigrație, antisemitice și împotriva oamenilor de culoare, care cel puțin păreau că se află sub control sub Obama. Vreme de ani de zile, Spencer a promovat o viziune a lumii susținută de credința în supremația albă și cu negativul acesteia: că oamenii de culoare nu doar că sunt inferiori, ci sunt dependenți de măreția rasei supreme pentru orice succes ce le-ar aparține. Și toate acestea sub mantaua unui zâmbet cordial, a unei personalități afabile și a unei tunsori hipsterești.

Cea mai interesantă parte din interviul cu Spencer se concentrează asupra ideilor sale privind imigrația. În timp ce, nesurprinzător, se opune imigrației ilegale și susține planul lui Trump de a construi un zid la granița cu Mexicul, Spencer este mai interesat de felul în care „imigrația legală” a modelat structura demografică a Statelor Unite.




„Problema reală este schimbarea demografică ce apare prin imigrația legală” spune Spencer. „Acești oameni vin, sunt aici pentru a rămâne – cel puțin pentru un timp îndelungat – vin cu milioanele, votează, cu siguranță sunt integrați în sistemul de asistență socială. Asta este marea problemă. Pur și simplu trebuie să spunem: asta nu este țara voastră.”

Pentru liberali, obsesia lui Spencer legată de demografie este un afront față de însăși ideile ce stau la baza țării lor. Până la urmă, spun ei, Statele Unite au luat ființă pe spatele imigranților. Pentru mișcarea alt-right, acest lucru înseamnă un ultim efort pentru păstrarea dominării albe.

Viziunea lui Spencer reprezintă o provocare pentru majoritatea evreimii americane. Vasta majoritate a evreilor americani, care înclină spre stânga și votează cu democrații, cel mai probabil îl percepe ca pe un dușman, și pe bună dreptate. Vineri, Spencer a postat două sondaje Gallup publicate în apogeul persecuției regimului nazist și al exterminării evreilor. Potrivit primului sondaj, din 1938, vasta majoritate americană considera că exilații evrei din Germania nu ar trebui primiți în Statele Unite. Al doilea sondaj, publicat în 1944, dezvăluia că 44% dintre americani credeau că evreii dețineau prea multă putere în Statele Unite la vremea respectivă. Acum, când Trump efectiv a interzis intrarea musulmanilor în țară, nevoia repostării acestor sondaje nu poate fi mai clară.




Și totuși, când vine vorba de Israel, retorica privind demografia pe care o auzim la evreii americani, este mult mai apropiată de cea a lui Spencer. Unul dintre principiile de bază ale proiectului Zionist a fost de a le oferi evreilor un stat al lor, unde să fie în siguranță după secole de persecuție, violență și anihilare aproape totală. Dar împreună cu dorința legitimă și de înțeles pentru siguranță vine și obsesia păstrării unei demografii majoritar evreiești – cu orice preț. Ironia este că în dorința lor de a scăpa de persecuție, evreii israelieni au devenit „o majoritate opresivă obsedată de controlul rasial. Până în ziua de astăzi, poporul palestinian – fie că se află în tabere de refugiați, sub ocupație sau ca cetățean minoritar de mâna a doua în Israel – este privit de statul Israel ca o provocare existențială”, așa cum scria Amjad Iraqi.

Obsesia demografică a Israelului, ideea menținerii unei majorități evreiești atât prin metode legale cât și prin forța brută, a fost promovată de aproape toate segmentele societății evreiești israeliene încă de la nașterea statului. Este concluzia logică a ideologiei călăuzitoare a statului – într-o asemenea măsură încât contestarea ei este privită ca o amenințare la adresa evreimii de pe întreaga planetă. Este un proiect care a luat o nevoie umanitară și a transformat-o într-o structură colonială care necesită în permanență mentenanță și reinventare.

Palestinienii, între timp, privesc cum evreii israelieni din ambele capete ale spectrului politic se încaieră în legătură cu cea mai bună metodă de a-i domina și învinge demografic. Iraqi explică:

„Această obsesie privind ‘amenințarea demografică’ palestiniană a devenit atât de normalizată atât în Israel cât și în discursul internațional încât oamenii au uitat că în esență, acesta este un concept sinistru și rasist. Caracterul personal al palestinienilor, avansarea lor în societate și chiar indiferența lor față de politici înseamnă prea puțin pentru stat – sângele lor este cel care le determină statutul și îi definește ca pericol. Această viziune a servit pentru a legitimiza numeroase legi și politici care încearcă să manipuleze peisajul demografic al statului, cu scopul de a minimaliza și a păstra populația non-evreiască sub control.”

Sistemul evreiesc american a acceptat, în mare parte, ideea că păstrarea unei majorități demografice în Israel este singura cale de a asigura securitate evreilor de pe întreg globul. Generații de evrei americani au fost crescute nu numai cu noțiunea justeții inerente a Israelului, dar nu li s-a cerut niciodată să pună la îndoială ideea supremației etnice și religioase în statul evreiesc.  Ei sunt aceeași oameni care au fost crescuți cu idealurile americane de libertăți civile și drepturi egale pentru toți oamenii.

Disonanța devine și mai acută în lumina interdicției emise de președintele Trump la adresa musulmanilor. Două proeminente organizații americano-evreiești, Comitetul Evreiesc American (AJC) și Liga Antidefăimare (ADL) s-au pronunțat cu vehemență împotriva noilor politici ale lui Trump față de musulmani și refugiați și furia lor este împărtășită de majoritatea evreilor americani.

În Israel însă, guvernul a interzis reunificările familiale între cetățenii palestinieni ai Israelului și soții și copiii lor din teritoriile ocupate – efectiv destrămând familii. Legea a fost inițial promovată ca o „măsură de securitate”, dar acum este privită ca o metodă de a împiedica palestinienii să intre și să trăiască în Israel. Între timp, draconica politică israeliană privind refugiații se rezumă la un simplu test religios: dacă omul care fuge de război nu este evreu, devine foarte dificil pentru el să primească statut de refugiat, rezidență legală sau cetățenie.

La ce bun revolta morală în legătură cu Trump și Spencer când evreii americani susțin într-o măsură copleșitoare politicile trumpiste din Israel? Cum se poate ca interdicția musulmanilor să fie privită de ei ca o amenințare la adresa idealurilor pe care le prețuiesc și cu toate acestea să creadă că prea mulți musulmani în Israel reprezintă o amenințare directă la adresa poporului evreu? Evreii americani vor trebui să facă o alegere: să păstreze un standard dublu sau să lupte pentru egalitate pentru toată lumea – și asta înseamnă pentru TOATĂ lumea.



https://972mag.com/welcome-to-the-jewish-american-dissonance/124823/

Niciun comentariu: