duminică, ianuarie 15, 2017

De ce nimic nu l-a împiedicat pe ultimul atacator palestinian din Ierusalim




de Amira Hass


Fie că Fadi al-Qanbar și-a planificat atacul cu camionul duminica trecută în Ierusalim, fie că a fost o decizie de moment, el a știut foarte bine ce pedeapsă colectivă îi aștepta familia.

Știa că trupul său mort nu va fi returnat familiei sale pentru înmormântare – o lovitură în mod particular umilitoare și dureroasă. Știa că rudele sale vor fi arestate imediat și bătute cât timp se vor afla în detenție. Că unii dintre ei își vor pierde locurile de muncă din Ierusalimul de Vest. Și că rudele feminine fără cărți de identitate israeliene care sunt măritate cu locuitori ai Ierusalimului vor fi expulzate din case și separate de copiii lor. Știa că timp de luni de zile, poate chiar ani, familia sa va fi hărțuită de poliție și de autoritățile de stat. Știa și că familiei i se va demola casa. Toate acestea li s-au întâmplat celorlalți atacatori palestinieni din Ierusalimul de Est.

Numai în cartierul său, Jubal Mukkaber, în ultimele șase luni ale anului 2015, Israelul a distrus trei case și a sigilat încă două. Toate aparținând familiilor „teroriștilor.” „Sigilare” înseamnă turnarea de beton în casă până foarte aproape de tavan.

Potrivit Hamoked – Centrul pentru apărarea individului, între iulie 2014 și sfârșitul lui decembrie 2016, Israelul a demolat 35 de case palestiniene și a sigilat încă șapte; dintre acestea, șase și respectiv patru, se aflau în Ierusalimul de Est.

Faptul că părinții, copiii, nepoții care și-au pierdut casele nu au avut nimic de-a face cu atacul este irelevant. Israelul și Curtea Supremă de Justiție a acestuia consideră că demolarea este o pedeapsă legitimă și un inhibitor eficient al celor care ar lua în considerare un atac „terorist.”

Și mai mult, Qanbar știa cu siguranță că ai săi copii nu doar că vor suferi după moartea tatălui lor, dar vor deveni fie violenți, fie retrași în sine – și dacă sunt școlari, notele lor vor fi afectate, la fel și sănătatea. Nimic din toate acestea nu l-a împiedicat.

Analiștii și politicieni au găsit tot felul de motive pentru faptul că Fadi al-Qanbar nu a fost oprit din comiterea atacului: gruparea ISIS, imitarea unui alt atac; faptul că ar fi fost un fost deținut (se pare o afirmație falsă făcută de Hamas pe care israelienii s-au repezit să o adopte) și incitarea Autorității Palestiniene despre o posibilă mutare a ambasadei americane la Ierusalim. Ca de obicei, explicațiile sunt nechibzuite și greșite.

Un grup de soldați în uniforme nu reprezintă o imagine neutră pentru niciun palestinian. Așa arată și se îmbracă cei care dau buzna în miez de noapte în casele a zeci de palestinieni, cei care împușcă mortal femei și minori la punctele de control, cei care sunt trimiși în atacurile asupra Gazei și care acompaniază forțele Administrației Civile care le distrug rezervoarele de apă, toaletele portabile, barăcile și corturile. Faptul că israelienii au șters aceste realități din agenda lor nu înseamnă că ele nu există.

Israelul va spune, fără îndoială, că fără tacticile sale inhibitoare, numărul atacurilor palestiniene ar fi mai mare. Sau dimpotrivă – că vor exista și mai multe represalii. Însă palestinienii privesc răzbunarea israeliană ca pe o parte naturală a politicii generale îndreptate împotriva lor, nu ca pe un răspuns. Când Israelul nu distruge casele ca măsură punitivă, distruge nepermițând construcția și dezvoltarea. Când nu arestează oameni pentru atacurile letale sau pentru că presupune că le-ar plănui, arestează copii pentru a încerca să sufoce lupta populară. Cu sau fără atacuri letale, Israelul tot își extinde coloniile, strangulează economia palestiniană și plănuiește expulzarea forțată a palestinienilor din satele și casele Ierusalimului.

Așa că, motivele pentru care aceste tulburări private, neorganizate nu se transformă într-o revoltă mai largă nu se află în abilitatea inerentă Israelului de a cauza tot mai mult rău. Oricât ar vrea Hamas să arate că prin acest atac, „Intifada Ierusalimului” nu a murit, este clar că publicul mai larg nu este interesat de asta. În ciuda împrăștierii geografice și sociale și în ciuda liderilor slabi, certăreți, există maturitatea politică a publicului palestinian, care știe că o revoltă este inevitabilă dar că trebuie să aștepte un moment mai propice.



Niciun comentariu: