joi, februarie 23, 2017

Cine are nevoie de Haga când avem sistemul israelian al justiției militare?



Nu există nimic mai israelian decât acest tribunal care îi dă unui soldat ce a ucis cu sânge rece un palestinian, o sentință adecvată pentru un hoț de biciclete.
         


                                      Soldatul Elor Azaria după aflarea sentinței



de Gideon Levy

Mai național ca Teatrul Habima, mai popular decât teatrul popular al răposatului Avraham Deshe (Pashanel), mai reprezentativ ca Knessetul și mai sugestiv ca sondajele – bine ați venit la Teatrul IDF, care vă prezintă spectacolul tribunalului militar. Este cea mai autentică oglindire a societății, adevărata Curte Supremă de Justiție din Israel.

Este o producție epică la care participă zeci de figuranți; recenziile sunt măgulitoare și publicul e înnebunit de plăcere. Costumele (uniformele IDF) nu sunt speciale, nici decorul, lumina și machiajul – o proprietate a vreunui „absent” (n.t. așa îi numește Israelul pe refugiații palestinieni pe care i-a expulzat și cărora le interzice să se reîntoarcă la casele lor) din Jaffa sau o baracă din Kirya (sediu al armatei), lumini de neon și bănci de metal. Dar piesa este excelentă – actuală și relevantă, reprezentativă și elocventă – și sfârșitul este întotdeauna previzibil.

Nu există nimic mai israelian ca acest tribunal și nimic mai autentic ca sentința sa în cazul soldatului Elor Azaria. Încă o dată avem mantaua fățărniciei, încă o dată avem înșelăciunea, fațada unui proces echitabil, cu o apărare, o acuzare și pledoarii. Încă o dată, cel mai bun spectacol a venit în oraș și, încă o dată, nedreptatea strigătoare la cer este prezentă fără să o simțim, așa cum le place israelienilor.

Ceea ce le place cel mai mult israelienilor, este să și mănânce prăjitura și să o și păstreze, și cine știe mai bine decât tribunalul militar cum să servească desertul? Un verdict însuflețitor despre „valoarea sanctității vieții” și o sentință potrivită pentru un hoț de biciclete.

Nu avem nevoie de Haga, noi avem Kirya. Faptul este că un soldat care a ucis – ca să nu spunem că a comis o crimă – cu sânge rece un palestinian muribund, cu premeditare, a fost dat în judecată și chiar a fost pedepsit. Unde altundeva mai puteți întâlni așa ceva? În America? În Europa? Cea mai morală armată din lume, categoric cea mai morală. Cinste și onoare IDF-ului și sistemului său de justiție.

Așa le place israelienilor să își vadă judecătorii: vorbind cu mândrie despre dreptate și egalitate – cu condiția ca acestea să se aplice doar evreilor. Să vorbească despre sanctitatea vieții – dar calculând valoarea unei vieți palestiniene la mai puțin decât cea a unui câine (israelian). Și verdictul în cazul Azaria le-a oferit exact asta.

Azaria a părăsit tribunalul ca un erou național, într-o țară în care oricine ucide un arab este considerat un erou și aproape că nu există eroi care să nu fi ucis arabi. Tribunalul le-a spus încă o dată israelienilor ceea ce doresc cel mai mult să audă: viețile palestinienilor sunt mizerabil de ieftine; se află la finalul sezonului de reduceri.

Acesta este același tribunal care a judecat sute de mii de palestinieni cu severitate și cruzime de-a lungul zecilor de ani de ocupație. Cu tot și tot mai mulți judecători (și procurori) din rândul coloniștilor, iubitori ai legii internaționale și ai egalității în fața legii, acest tribunal militar, ce se află în teritoriile ocupate, este cel mai rafinat autor israelian al apartheidului. Acolo, la baza militară Ofer și la închisoarea Etzion, departe de ochii scrutători, există o lege pentru evrei și o alta pentru arabi, fără îndoială.

Aici, tribunalul reflectă societatea, mult mai mult decât o face Curtea Supremă din Ierusalim. Un Azaria palestinian cu siguranță ar fi fost condamnat la închisoare pe viață într-un proces rapid, fără a se lua în considerare „durerea familiei”, faptul că este „un soldat exemplar”, cu „un dosar impecabil”, fără a ține seama de „circumstanțe speciale”, fără a se întreba cineva ce i-a trecut prin minte sau ce i s-a întâmplat în viață. Ai ucis un evreu? Ai încercat să „verși sânge evreiesc”? Există o singură sentință.

Această instituție știe și cum să protejeze și să premieze cu generozitate soldații și ofițerii, exact așa cum își dorește poporul și exact așa cum se așteaptă comandanții armatei și știe să transforme procesele sale în pervertiri ale justiției. Numai în acest tribunal, un ofițer ca Ofek Buchris, acuzat de viol și sodomie, poate scăpa cu draconica sentință de a fi retrogradat cu un grad. Atât de crud l-a tratat tribunalul.

Exact așa cum orchestra IDF nu este o orchestră și radioul armatei nu este o sursă media, acest tribunal nu este un tribunal. Dar e chiar mai corupător decât primele două exemple: el își trimite metastazele demobilizate în sistemul juridic civil.

Procurorul general Avichai Mendelblit a venit din acest mediu putred și la fel au venit mai mult decât câțiva judecători, inclusiv unii ai Curții Supreme, care sunt convinși că au făcut dreptate în toți acești ani. Ei poartă cu ei glorioasele tradiții juridice ale clădirilor prefabricate din Ofer și acele tradiții rămân gravate în ei pentru totdeauna.


Niciun comentariu: