sâmbătă, februarie 04, 2017

Cum să expulzezi: sfat pentru Trump de la un israelian


O familie palestiniană stă lângă rămășițele casei sale de lângă satul Jenbah, zona fiind desemnată de către Israel zonă pentru exerciții militare. Cisiordania ocupată, 2 februarie 2016.


de Amira Hass

Abia dacă a trecut o săptămână și deja ai dat cu bâta-n baltă, Donald Trump. Motivul e simplu: nu te-ai consultat cu Israelul despre cum să refuzi intrarea în țara pe care o conduci fără să stârnești jumătate de mapamond împotriva ta. Dar când vine vorba de cealaltă promisiune a ta – expulzarea propriu-zisă – încă ai timp să te sfătuiești cu noi.

Regula 1: Liniște. Nu fă publicitate politicii de expulzare. Lasă ca fiecare persoană expulzată să se confrunte singură cu decretul și să creadă că ea are o problemă. Personală. La un anumit moment, începând cu sfârșitul anului 1995 (în timpul guvernării partidului laburist și al procesului Oslo), palestinienii au realizat că își pierdeau statusul de rezidență în Ierusalim dacă trăiau acolo unde trăiau cu ani în urmă: în afara granițelor Ierusalimului anexat sau în jurul acestuia.

Regula 2: Uimire absolută. Insistă că de fapt nu s-a schimbat nimic și că aceste legi au existat din vremuri imemoriale. Asta a susținut ministerul internelor în 1996 când tot și tot mai mulți palestinieni din Ierusalim descopereau că le fuseseră revocate cărțile de identitate și că deveniseră rezidenți ilegali în orașul și pe pământul natal.

Regula 3: Gradualismul. Expulzarea se construiește pas cu pas, ca și când ar fi din întâmplare. Anexarea și exproprierea pământului. Interdicțiile de construcție pe zona rămasă. Recrutarea lui Dumnezeu. Aglomerarea insuportabilă în locuințe și chirii astronomice. Ignorarea traficanților de droguri. Neglijarea infrastructurii și a școlilor. Creșterea taxelor. Locuri de muncă puține. Plantarea molestatorilor profesioniști (aka coloniștii) în centrul cartierelor, cu gărzi de securitate înconjurându-i.

Și lucrul principal: statusul de rezidență bazat pe Legea Cetățeniei și a Intrării în Israel care poate expira în orice moment. De parcă palestinienii din Ierusalim au intrat în Israel și au ales să trăiască sub bocancul său ca emigranți non-evrei. De parcă Israelul nu ar fi dat buzna cu violență în viețile lor în orașul în care s-au născut mamele mamelor lor.

Regula 4: Suportul juridic (A). La vremea respectivă președinte al Curții Supreme, Aharon Barak și colegii săi, Gabriel Bach și Shoshana Netanyahu, deja emiseseră aprobarea judecătorească pentru încă o expulzare în masă dar latentă. În 1988 aceștia au hotărât că este legal să expulzezi un palestinian născut în 1943 în Ierusalim pentru că avea și cetățenie străină. (Mubarak Awad, care întâmplător pleda pentru dizobediență civilă palestiniană).

Regula 5: Diversitate. De ce să rămâi la o singură scuză, domnule președinte? Noi ne bazăm cu succes pe o abundență de scuze pentru expulzarea palestinienilor de pe pământurile lor, din patria lor, din casele lor: politice (opoziția față de guvernarea noastră), administrative (au ratat un recensământ sau și-au prelungit șederea în străinătate), o zonă de exerciții militare, o rezervație naturală, apropierea de un avanpost militar, un sit arheologic, teren de stat, respingerea planurilor de zonificare, bariera de separație, interdicțiile de construcție, plantarea molestatorilor profesioniști și a pesonalului de securitate, citatele din Biblie.

Regula 6: Suport juridic (B). Judecătorii noștri evită hotărârile judecătorești împotriva politicii de construcție și planificare urbană inegală pentru evrei și arabi.

Regula 7: Reducerea porției de apă. Mai ușor cu apa, domnule Trump. Hotărăște ca fiecare musulman sau mexican să beneficieze de numai un sfert sau mai puțin din cantitatea de apă folosită de un consumator mediu. Hotărăște ca oriunde trăiesc musulmanii sau mexicanii, să fie deconectați de la rețeaua de furnizare a apei. Doar uită-te la valea Iordanului. Este un instrument exemplar pentru împuținarea populației nedorite. Ai încredere în noi.

Regula 8: Sprijinul elitelor. Trimite consilieri în Israel. Vor primi sfaturi despre cum activitățile rutinei de expulzare sunt îmbrățișate de tăcerea intelighenției celei mai educate și mai luminate, sarea pământului, absolvenții IDF-ului, care își fac cuib în universități și frecventează sălile de concerte. Maleabilitatea lor este absolut fantastică.



Niciun comentariu: