sâmbătă, februarie 25, 2017

Sentința blândă a ucigașului din Hebron demonstrează din nou că viețile palestiniene sunt ieftine



                                  Foto: Hassan M. Shoaap


de Amira Hass

Judecătorii cazului Elor Azaria au luat decizia naturală. Nu au putut sfida spiritul comandanților armatei și al sistemului justiției civile, care a decis de mult că viețile palestiniene sunt ieftine și că libertatea palestiniană nu trebuie luată în serios. Iată trei exemple:

1. Ce trebuie să facă un palestinian pentru ca un tribunal militar să îl condamne la 18 luni de închisoare? Doar să arunce cu pietre, cu sau fără praștie, fără să rănească pe nimeni. În iulie 2015, Knessetul a legiferat sentințe mai dure în cazul aruncării cu pietre, dându-le astfel tribunalelor militare undă verde pentru a proceda la fel.

În iunie 2016, adjunctul președintelui curții militare de apeluri, Gen. Brig. Zvi Lekach, a acceptat apelul făcut de acuzarea militară la sentința impusă în cazul a doi palestinieni care au aruncat cu pietre, „mai ales în lumina noilor amendamente legislative.” Le-a dublat sentința de la 6 luni în închisoare la 12 luni, păstrând și amenda de 2.000 de șecheli (540$).

„Dacă sentința potrivită pentru aruncarea cu pietre fără unelte precum praștia, de exemplu, variază de la 6 la 18 luni în închisoare”, scria el, „atunci folosirea praștiei intră într-o categorie diferită. În opinia mea, sentința potrivită pentru folosirea praștiei se încadrează între 12 și 30 de luni în închisoare...O sentință cu suspendare adecvată ar trebui adăugată de asemenea.”

Această hotărâre judecătorească a stabilit astfel un minimum sub care procurorii și judecătorii nu pot coborî.

2. Așa cum a subliniat emisiunea-pamflet „Eretz Nehederet”, singura crimă a lui Azaria este că a fost filmat. Și Ramzi al-Qaseawi a fost împușcat, împreună cu prietenul său Abdel Fattah al-Sharif, când cei doi au încercat să înjunghie un soldat, dacă e să ne luăm după spusele armatei israeliene. Potrivit unei mărturii obținute de organizația B’Tselem, în timp ce Qasrawi zăcea rănit, înainte ca Azaria să îl ucidă pe Sharif, un alt soldat l-a împușcat pe Qasrawi în cap sau în gât de la doar câțiva metri. Dar acest lucru nu a fost filmat, așa că este cuvântul palestinienilor împotriva celui al armatei.

Zeci de soldați, polițiști de frontieră și gărzi de securitate umblă în libertate, fără teamă de un proces, chiar dacă în ultimii doi ani și jumătate au ucis sau au rănit grav palestinieni – bărbați și femei, tineri și bătrâni – care nu le-au pus viețile în pericol sau nu au intenționat să îi atace.

3. În decembrie 2011, un soldat numit Aviram a aruncat cu o grenadă de fum din jeep-ul său direct în Mustafa Tamimi, care a fost rănit grav la față și a murit a doua zi. Tamimi și alți palestinieni aruncaseră cu pietre înspre jeep, după dispersarea protestului săptămânal ce are loc în satul lor, Nabi Saleh, împotriva furtului pământului lor de către colonia Halamish. Soldatul a spus că nu l-a văzut pe Tamimi și cazul a fost închis.

Familia a intentat un proces civil, pe care judecătoarea tribunalului municipal al Ierusalimului, Tamar Bazak-Rappaport, l-a respins acum 10 zile. Ba chiar a pus familia să plătească 60.000 de șecheli.

Ocuparea străzilor din afara satului Nabi Saleh și aruncarea cu pietre „reprezintă acte teroriste, acte ostile și rebeliune”, a explicat ea. „A trimite un buldozer și trei jeep-uri blindate pentru a contracara această activitate și pentru a o preveni are în mod clar o natură militară.”

Întâmplător, tatăl judecătorului este judecătorul pensionat Yaakov Bazak. În iulie 1985, a condus un complet de judecată care a condamnat 15 acuzați, membri ai Jewish Underground, un grup terorist evreiesc. La recomandarea sa, cei mai mulți dintre acești teroriști au primit sentințe indulgente. Șapte ani mai târziu, președintele de atunci, Chaim Herzog, i-a iertat pe trei dintre teroriști, aceștia fiind acuzați și condamnați pentru crimă la colegiul islamic din Hebron.

Nu demonstrațiile pro-Azaria sunt cele care au hotărât sentința ușoară. Judecătorii au urmat o tradiție lungă și sigură a precedentelor juridice care determină că ocupația militară evreiască reprezintă legea și ordinea, și a lupta împotriva ei este o crimă.


Niciun comentariu: