miercuri, martie 01, 2017

Planului de pace în 10 puncte al liderului opoziției din Israel îi lipsește cel de-al 11-lea punct



                                           Isaac Herzog


de Gideon Levy


Liderul opoziției, Isaac Herzog, merită laude pentru planul în zece puncte publicat de Haaretz joia trecută. Cele 10 puncte ale sale dezvăluie o viziune și creează un orizont al marilor speranțe. Aș dori doar să adaug la acestea un mic punct ce i-ar transforma planul într-un apogeu al perfecțiunii – al 11-lea punct:

Partidele ar trebui să anunțe o perioadă de 10 ani în care Isaac Herzog va rămâne într-o cușcă. În acest timp, ele se vor îndrepta spre realizarea viziunii celor două state. În același timp, dezvoltarea economică a cuștii va fi accelerată dramatic, prin asistență regională și internațională, printre alte lucruri.

Bucăți de pâine vor fi aruncate în cușca lui Herzog din când în când și de-a lungul anilor va fi luată în considerare adăugarea diferiților dumicați. Partidele vor munci pentru a renova cușca, chiar vor construi un scrânciob (sub aranjamente de securitate stricte).

În cazul în care comportamentul său se conformează așteptărilor, Herzog va avea dreptul să își declare cușca un stat cu granițe temporare. La sfârșitul celor 10 ani (dacă Herzog se mai află în viață) și cu condiția ca el să se fi comportat în mod adecvat, temnicerii vor începe negocierile directe cu ocupantul cuștii, negocieri susținute de țările din regiune și de comunitatea internațională, fără precondiții, de pe picior de egalitate, cu seriozitate și fermitate, în timp ce se va avansa către un acord de pace complet și final.

Dacă Herzog ar fi atât de bun încât să fie de acord cu această măsură – și de ce n-ar fi? – acest plan s-ar putea pune imediat în acțiune. Nimic nu i-ar sta în cale și la sfârșitul celor 10 ani vom avea pace.

Dar dacă Herzog obiectează față de acest al 11-lea punct, va trebui să îi declarăm planul ca pe unul dintre cele mai dezgustătoare planuri propuse vreodată de un politician israelian.

Fără acest al 11-lea punct, propunerea lui Herzog este un plan pentru încă 10 ani de ocupație, după care...mai vedem noi. Este o propunere pentru încă un Oslo, fără a fi învățat nimic din fiasco-ul numit Oslo. Este încă un acord intermediar în drum spre nicăieri. Este o propunere pentru ca violatorii să continue să își violeze victimele fără nicio piedică sau reținere, pentru cel puțin încă 10 ani. Și apoi, poate, se vor deschide niște negocieri între violatori și victime – directe, egale, fără precondiții, bla, bla, bla, toate minciunile binecunoscute.

Este o perioadă de probă pentru victima violului, timp în care violatorul își va continua crimele („IDF-ul va continua să acționeze pe întreg teritoriul Cisiordaniei până la râul Iordan și în jurul Fâșiei Gaza”) Iar acesta va fi numit „un nou proces, realist...de a implementa viziunea celor două state.” Nu exista limită.

Pentru liderul aripii de centru-stânga a Israelului, adevărata victorie a Zionismului este păstrarea ciorchinelui de colonii – așa spune Herzog. De acum înainte, coloniile sunt o victorie pentru Zionism – nu doar pentru Zionismul prim-ministrului Benjamin Netanyahu și pentru cel al ministrului educației Naftali Bennett, ci și pentru Zionismul lui Herzog. Cu o mișcare de centru-stânga ca asta, mai bine stai pe dreapta. Cu un astfel de Zionism, e mai bine să fii anti-Zionist.

Dar dincolo de acest argument nu foarte important pentru Herzog, un politician meschin al unui timp împrumutat, propunerea lui accentuează din nou orbirea morală a Israelului – atât pe dreapta cât și pe stânga, din zid în zid – în toată rușinea sa. Israelul nu vede că fiecare zi adițională în care ocupația continuă este o zi în care sunt comise crime adiționale: o infinitate de crime zilnice ale deposedării, distrugerii, arestului, uciderii și umilirii. În orice moment.

Așa încât, sfârșirea imediată a ocupației este singurul lucru care îi este permis unui om cu conștiință și cultură a-l discuta. Nu există un alt subiect legitim. Să-i spui victimei, „Așteaptă, momentan mai rămâi împreună cu violatorul și, dacă te porți frumos, mai vorbim peste 10 ani”, este o abominațiune.

În mod similar, ideea că abisul poate fi traversat în etape, nu într-un singur salt – o idee nebunească ce a fost încercată de atâtea ori și de fiecare dată nereușind decât să consolideze și mai puternic nedreptatea – este revoltătoare. Apărătorii aranjamentelor interimare sau ai păcii economice sunt fie lași, fie au luat-o razna.

Așa că, în locul planului în 10 puncte al lui Herzog, ofer o propunere mai modestă, cuprinzând un singur punct: terminarea ocupației. Ieri. Azi. Acum. Nu există alternativă.


Niciun comentariu: