marți, martie 07, 2017

Toți palestinienii pot deveni cetățeni israelieni, dar nu pot vota, spune un politician din partidul lui Netanyahu



          Benjamin Netanyahu (stânga) și Miki Zohar (dreapta)



de Scott Roth și Phil Weiss


Toată lumea se întreabă, dacă nu va exista un stat palestinian, ce plănuiește să facă Israelul cu toți acei palestinieni din Cisiordania și Ierusalimul de Est de sub controlul său. Iată un răspuns vizionar din partea lui Miki Zohar, un membru activ al parlamentului israelian, aparținând partidului lui Benjamin Netanyahu, Likud:

„Soluția celor două state este moartă. A rămas acum soluția unui singur stat cu arabii în el, dar nu ca cetățeni compleți. Pentru că cetățenia completă ar presupune dreptul la vot. Vor beneficia de toate drepturile, ca orice alți cetățeni, dar nu vor putea vota pentru parlament.”

Această declarație a fost făcută duminică, la postul de televiziune israelian i24NEWS, în cadrul emisiunii în limba engleză The Spin Room. Jurnalistul Ami Kaufman l-a întrebat pe Zohar: „Este aceasta o democrație?”

„Da, este o democrație, deoarece vor avea drepturi depline și toate perspectivele pentru a-și face un viitor și a reuși în această țară. Dar nu vor putea vota pentru Knesset. Dar ideea mea este că îi putem lăsa să voteze, dacă vor îndeplini trei condiții pe care le întrunește orice cetățean israelian. Iar unul dintre ele este să se înroleze în armată, să meargă să își servească țara, așa cum este obligată toată lumea în Israel”, a răspuns Miki Zohar.

Jurnalistul Tami Molad: „Vreți ca 2,5 milioane de palestinieni să servească în armata israeliană?”

„Vă garantez, nu o vor face, vor renunța să voteze. Nu vor vota pentru Knesset. Vor prefera să nu voteze decât să slujească țara asta, credeți-mă.”

E uluitor să constați că Miki Zohar, un avocat și evreu religios de 36 de ani, are senzația că a venit cu o idee strălucită, când răspunsul său e la fel de vechi ca Jim Crow, apartheidul și supremația albă. Singurul lucru bun în legătură cu comentariile sale este că exprimă în mod deschis lucrul pentru care Israelul a scăpat basma curată de zeci de ani încoace, guvernarea unui popor care nu are dreptul să voteze pentru guvernul său. Și totuși, liderii noștri numesc Israelul singura democrație din Orientul Mijlociu.

Comentariile lui Zohar seamănă mult cu viziunea colonistului Yishai Fleisher asupra Israelului, publicată fără replică de New York Times acum două săptămâni, Fleisher descotorosindu-se și el de ideea unui stat palestinian – și tratându-i pe palestinieni ca pe un soi de moloz uman, transportat ici-colo de lopețile israeliene. Acești indivizi într-adevăr ajută la crearea noii imagini globale a Israelului.


Niciun comentariu: