sâmbătă, iulie 15, 2017

De ce sunt furioși evreii americani

Un porumbel zboară deasupra Zidului Vestic în Orașul Vechi al Ierusalimului, 27 iunie 2017. Foto: Thomas Coex/AFP


de Gideon Levy

Evreii americani sunt lezați. Sunt furioși. Ei spun că unitatea evreiască este în pericol, că întreaga viziune Zionistă este pe cale să facă implozie. Diplomații israelieni din Statele Unite au fost instruiți să se pregătească pentru protestele ce iau tot mai mare amploare și să se ocupe de ele cu „un spirit amabil.” Niciodată până acum evreii americani nu au exprimat o asemenea furie și nu au protestat cu atâta vehemență împotriva Israelului.

Ce anume provoacă furia aceasta față de Israel, sufletul și mândria evreilor americani? Este vorba cumva de legislația antidemocratică aprobată în ultimii ani de statul israelian, legislație care face statul de rușine și îi pune foarte serios la îndoială statutul democratic? Vânătoarea de vrăjitoare împotriva organizațiilor de stânga ale societății civile? Tratamentul rușinos aplicat refugiaților africani ce caută azil în Israel? Privarea de electricitate a peste 2 milioane de oameni închiși într-o cușcă de mai bine de 10 ani? Masacrarea civililor în timpul operațiunii Protective Edge? Masacrul civililor în timpul operațiunii Cast Lead? Executarea fetelor mânuitoare de cuțite? Cei 50 de ani de ocupație militară?

Niciunul dintre aceste lucruri nu a provocat vreo reacție de furie adevărata din partea evreilor americani. Ei au continuat să adore Israelul orbește, chiar și când a comis toate aceste acte. Au contribuit cu generozitate la bugetul Israelului chiar și atunci când au știut că se petreceau toate aceste lucruri. Și-au trimis aici copiii să viziteze coloniile și armata cu escorte înarmate, pentru a fi spălați pe creier, ignorând ocupația.

Și acum în sfârșit sunt furioși. De ce? Din cauza unor chestiuni de extremă importanță: aranjamentele privind rugăciunea la Zidul Vestic, care vor rămâne la fel de stricte și convertirea în Israel, care va rămâne ortodoxă. Aceste lucruri sunt serioase și nu ar trebui tratate cu indiferență, dar după ce au iertat Israelul pentru absolut tot, asta îi calcă acum pe nervi??

La urma urmei, evreii reformați și conservatori -- majoritatea evreilor americani -- sunt considerați atât de liberali și luminați. Acești oameni care se autocaracterizează drept liberali susțin Comitetul de Afaceri Publice Americano-Israelian (AIPAC) și se războiesc cu agresivitate cu oricine încearcă să critice Israelul. Spre deosebire de retrograda minoritate ortodoxă, femeile și bărbații se roagă împreună și merg la sinagogă de Yom Kippur cu mașina, ceea ce, desigur, este dreptul lor.

Dar acești liberali care l-au susținut pe Barack Obama și îl disprețuiesc pe președintele Donald Trump, mulți dintre ei având părinți care au făcut parte din mișcarea pentru drepturile civile, îi iartă Israelului orice. Păstrează tăcerea și tăcerea lor este asurzitoare și rușinoasă.

Acum au lansat o bătălie vehementă și furioasă în numele organizației Femeile Zidului. Sufletele lor luminate se trezesc numai atunci când îi afectează ceva personal? Au luptat ei vreodată pentru dreptul palestinienilor de a se ruga nestingheriți în moscheea al-Aqsa a Ierusalimului sau măcar de a merge acolo? Dar când vine vorba de Kotel (Zidul Vestic) dintr-odată se trezesc că sunt liberali, dintr-odată au curajul de a critica Israelul. Au mers până într-acolo încât au amenințat că vor opri lupta împotriva mișcării de boicotare a Israelului, Doamne ferește.

Nu există nicio legătură între liberalism și a lupta pentru libertatea de a te ruga la baza unui zid de piatră localizat pe un teritoriu aflat sub ocupație, zid pentru care casele a sute de oameni au fost distruse acum 50 de ani.

Evreii americani trebuie să înceteze cu discursul acesta arogant. A provoca valurile acestea în numele libertății în timp ce se susține, direct sau indirect, unul dintre cele mai represive proiecte din lume, stabilește un nou record al ipocriziei. Evreii americani au aplaudat Israelul pentru absolut orice. S-au înclinat în fața lui în mod automat și grețos chiar și atunci când a comis acțiuni mult mai rele decât a împiedica femeile care poartă baticuri colorate să se roage laolaltă cu bărbații.

Să aplaude în continuare. Nu au niciun drept să se opună guvernului în numele unui dictat al conștiinței. Să se ducă la Zidul Vestic și să se roage -- bărbați și femei împreună sau separat -- pentru un Israel mai corect. Statul are nevoie de rugăciunile lor mult mai mult decât are nevoie de predica lor ipocrită.


http://www.haaretz.com/opinion/.premium-1.798444

Niciun comentariu: